Крушевац: Средство за дезинфекцију стигло до респиратора

Средство за дезинфекцију доспио је у респираторе два пацијента хоспитализована у ковид болници у Крушевцу. Захваљујући благовременој реакцији медицинских радника који су уочили да постоји проблем са дестилованом водом, спријечене су посљедице по обољеле прикључене на апарате за механичку вентилацију.

Србија 08.09.2021 | 15:29
Крушевац: Средство за дезинфекцију стигло до респиратора

Након овог инцидента, како је објавио Телеграф, поштрена је процедура припреме раствора за овлаживање кисеоника, што укључује именовање особе надлежне за контролу чистоће посуде која се за ту сврху употребљава.

Директор нишког Универзитетског Клиничког центра Зоран Перишић, истиче да ниједном пацијенту није било угрожено здравље, јер је проблем примјећен на вријеме.

– Раствор за овлаживање кисеоника је дестилована вода која се припрема у нашем одсјеку за хемодијализу у болници у Крушевцу. Раствор се припрема у посебним посудама које се сваки пут дезинфикују. У суботу сам обавијештен да се претходне ноћи десило да средство за дезинфекцију није било потпуно уклоњено, а да је у посуду сипана дестилована вода за респираторе. Наглашавам, да се та течност не сипа у централни систем, него у резервоаре за сваки респиратор за појединачне пацијенте. Дезинфекциона течност је имала исту конзистенцију и боју као и дестилована вода, али је приликом сипања раствора у респиратор другог пацијента, примјећено да му је мирис другачији. Одмах је све заустављено тако да пацијенти тај раствор нису инхалирали и никакве штете по њих није било. Да су удахнули дезинфекционо средство, сигурно би имали снажну иритацију али је благовременом реакцијом то спријечено а цијела серија која је спремљена у том акту, је повучена – објашњава Перишић.

Како би се установило на који начин је дошло до пропуста а нарочито да би се убудуће спречили , у Ковид болници у Крушевцу је обављен надзор.

– У понедељак сам са својим сарадницима урадио ванредни инспекцијски надзор а у уторак је била и Здравствена инспекција. Надзором је установљено да је направљена грешка приликом испирања посуде јер није уклоњена комплетна количина дезинфицијенса. Колика је била концентрација тог средства, да ли је било опасно, агресивно, то не могу да кажем. Важно је да је на вријеме препознато јер дестилована вода не смије да има промјене ни у боји, нити у мирису ни укусу – каже директор нишког УКЦ.

Истиче да је искључена могућност да је дошло до случајне замјене боца дестиловане воде и дезинфицијенса.

– Посуда у којој се припрема раствор има педесет литара, а дезинфекциона средства стижу у паковањима од један, пет и десет литара. Немогуће их је замјенити. Са друге стране, да је концентровани дезинфицијенс доспио у респиратор, то би имало тренутне посљедице по пацијенте који већ имају надражену респираторну слузокожу – рекао је Перишић.

Надзором је установљено да је за пропуст одговорно особље које је припремало раствор.

– Од двојице медицинских техничара који су одговорни за тај посао узете су изјаве. Сигурно је да није било никакве намјере, али немара вјероватно јесте. Важно је да смо спријечили посљедице и предузели мјере да се то више никада не деси одредивши особе које ће вршити контролу чистоће посуде у којој се припрема раствор. Користимо дестиловану воду јер она мора да буде без соли, деминерализована, не можемо да употребљавамо слане растворе јер би они оставили трагове на цјевима. У сваком случају, раствор ће се спремати под већим надзором како би се избјегла свака могућност да се ова ситуација понови – наводи први човек нишког УКЦ.

Наглашава да је ово једини инцидент за десет мјесеци рада Ковид болнице Крушевац.

– То јесте инцидент, али понављам, најважније да никаквих посљедица није било јер је особље раговало на вријеме – казао је Перишић.

На питање новинара Телеграфа, да ли ће медицински техничари који су начинили пропуст сносити посљедице, Перишић је казао да очекује да ће бити дисциплинских мјера али да ће о томе одлучити директор Ковид болнице у Крушевцу Владан Цветановић.

(Телеграф)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Више

08.09.2021 14:06

Више пацијената умире захваљујући немати љекара,медицинског особља и лоших респиратора,него од ткз.короне.Неко ће за то одговарати.

ОДГОВОРИТЕ