Влада пет година не може да изабере Надзорни одбор

Надзорном одбору Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске мандат је истекао прије пет година, а Министарство финансија од тада не успијева или не жели да изабере нови НО. Након што је недавно, двије године од расписивања, поништен конкурс за нове чланове НО, министар финансија РС Зора Видовић сада је расписала нови.

Република Српска 07.09.2021 | 21:13
Влада пет година не може да изабере Надзорни одбор

Зора Видовић је 12. августа донијела рјешење о поништењу конкурса за избор и именовање Надзорног одбора ИРБ-а, који је расписан још у септембру 2019. године.

У образложењу рјешења наведено је да су „након увида у комплетну документацију, утврђене су недосљедности у примјени Закона о министарским, владиним и другим именовањима РС“.

О којим конкретно недосљедностима је ријеч није наведено.

„Одговорни јавни службеник је одговоран за надгледање поступка отворене конкуренције и има коначну одговорност да обезбиједи да се сва именовања изврше у складу са одредбама наведеног закона. Сходно томе, одлучено је као у диспозитиву овог рјешења“, навела је Видовић у рјешењу о поништењу конкурса.

Нови конкурс објављен је јуче у „Службеном гласнику“, а битнијих промјена у траженим условима нема у односу на посљедњи. Од кандидата се тражи да нису осуђивани за кривично дјело и прекршаје из области финансијског пословања, да нису отпуштени из државне службе, да им правоснажном пресудом није изречена мјера безбједности забране вршења дјелатности из надлежности управе.

Од посебних услова се тражи висока школска спрема и одговарајуће професионално искуство.

Иначе, Надзорном одбору ИРБ-а, који чине предсједник Нада Мирјанић Глувић те чланови Небојша Лукић, Илија Ј. Џомбић, Славиша Сандић, Мирјана Остојић и Милош Вукосављевић, мандат је истекао 2016. године.

Надзорни одбор ИРБ-а, на приједлог Владе, именује Народна скупштина РС на четири године, уз могућност поновног избора.

Влада је имала још један покушај да изабере нови Надзорни одбор ИРБ-а прије пет година, али је и он поништен, јер су се чекале препоруке Међународног монетарног фонда.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

НР

07.09.2021 22:56

Не да закон изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

08.09.2021 09:44

Знајући да за такав посао требају стручни, часни и поштени људи, а да црвена секта одлучује о свему, нисам уопште изненађен. У црвеној секти нема 1% часних и образованих људи

Name

Није то ниста вјеровали или не

08.09.2021 04:10

У предузецима надзорни одбори имају рјесења до избора новог, вец 10 година ..нпр Путеви РС..односно дозивотно в.д., потпис Зељка Ц.ахх .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

08.09.2021 05:28

Има Зора и Дражен,њих двоје умних довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преда

08.09.2021 05:33

А за вјецног в.д.директора ИРБ који пије ко смук нема никаквих ограницења ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

08.09.2021 05:48

Али зато је ту директор из Приједора, човјек од струке и науке. Само потписуј како ти кажу. Као да одбор и треба поред таквог стручњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надзорни одбор

08.09.2021 06:38

у којем је Мирјана Остојиц из Приједора?! АХАХАХАХА. ТРЕБА ЗНАТИ ТУ ЛУЈКУ ДА ТИ СВЕ БУДЕ ЈАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

08.09.2021 06:53

Глупости, зна се ко је управни одбор тога како се зове, небитно, његово величанство краљ Лиморад први богуугодни великооки отцепљивач

ОДГОВОРИТЕ