Vlada pet godina ne može da izabere Nadzorni odbor

Nadzornom odboru Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske mandat je istekao prije pet godina, a Ministarstvo finansija od tada ne uspijeva ili ne želi da izabere novi NO. Nakon što je nedavno, dvije godine od raspisivanja, poništen konkurs za nove članove NO, ministar finansija RS Zora Vidović sada je raspisala novi.

Republika Srpska 07.09.2021 | 21:13
Vlada pet godina ne može da izabere Nadzorni odbor

Zora Vidović je 12. avgusta donijela rješenje o poništenju konkursa za izbor i imenovanje Nadzornog odbora IRB-a, koji je raspisan još u septembru 2019. godine.

U obrazloženju rješenja navedeno je da su „nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, utvrđene su nedosljednosti u primjeni Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS“.

O kojim konkretno nedosljednostima je riječ nije navedeno.

„Odgovorni javni službenik je odgovoran za nadgledanje postupka otvorene konkurencije i ima konačnu odgovornost da obezbijedi da se sva imenovanja izvrše u skladu sa odredbama navedenog zakona. Shodno tome, odlučeno je kao u dispozitivu ovog rješenja“, navela je Vidović u rješenju o poništenju konkursa.

Novi konkurs objavljen je juče u „Službenom glasniku“, a bitnijih promjena u traženim uslovima nema u odnosu na posljednji. Od kandidata se traži da nisu osuđivani za krivično djelo i prekršaje iz oblasti finansijskog poslovanja, da nisu otpušteni iz državne službe, da im pravosnažnom presudom nije izrečena mjera bezbjednosti zabrane vršenja djelatnosti iz nadležnosti uprave.

Od posebnih uslova se traži visoka školska sprema i odgovarajuće profesionalno iskustvo.

Inače, Nadzornom odboru IRB-a, koji čine predsjednik Nada Mirjanić Gluvić te članovi Nebojša Lukić, Ilija J. Džombić, Slaviša Sandić, Mirjana Ostojić i Miloš Vukosavljević, mandat je istekao 2016. godine.

Nadzorni odbor IRB-a, na prijedlog Vlade, imenuje Narodna skupština RS na četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Vlada je imala još jedan pokušaj da izabere novi Nadzorni odbor IRB-a prije pet godina, ali je i on poništen, jer su se čekale preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

NR

07.09.2021 22:56

Ne da zakon izbore.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

08.09.2021 09:44

Znajući da za takav posao trebaju stručni, časni i pošteni ljudi, a da crvena sekta odlučuje o svemu, nisam uopšte iznenađen. U crvenoj sekti nema 1% časnih i obrazovanih ljudi

Name

Nije to nista vjerovali ili ne

08.09.2021 04:10

U preduzecima nadzorni odbori imaju rjesenja do izbora novog, vec 10 godina ..npr Putevi RS..odnosno dozivotno v.d., potpis Zeljka C.ahh .

ODGOVORITE
Name

Regan

08.09.2021 05:28

Ima Zora i Dražen,njih dvoje umnih dovoljno

ODGOVORITE
Name

Preda

08.09.2021 05:33

A za vjecnog v.d.direktora IRB koji pije ko smuk nema nikakvih ogranicenja ?

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

08.09.2021 05:48

Ali zato je tu direktor iz Prijedora, čovjek od struke i nauke. Samo potpisuj kako ti kažu. Kao da odbor i treba pored takvog stručnjaka.

ODGOVORITE
Name

Nadzorni odbor

08.09.2021 06:38

u kojem je Mirjana Ostojic iz Prijedora?! AHAHAHAHA. TREBA ZNATI TU LUJKU DA TI SVE BUDE JASNO

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

08.09.2021 06:53

Gluposti, zna se ko je upravni odbor toga kako se zove, nebitno, njegovo veličanstvo kralj Limorad prvi boguugodni velikooki otcepljivač

ODGOVORITE