УО БХ новинара: Како је АТВ добио МУX А, а БН није?!

Управни одбор БХ новинара јавно пита РАК, чланове Вијећа и директора Драшка Милиновића да ли су осигурали да два јавна емитера - БХРТ и РТРС, који управљају дигиталним МУX- ом А, дозволе приступ дигиталном пакету и предајницима свим ТВ станицама на равноправан и недискриминаторан начин? Босанскохерцеговачки регулатор јавности мора одговорити како се могло десити да РТРС онемогући БН телевизији прикључење на дигитални МУX А на Козари,  а да  тај приступ осигура за АТВ?!  Јесу ли у питању професионални критерији - ако јесу, нека их јавно објаве РАК и РТРС, или је овдје ријеч о испуњавању политичких захтјева владајућих структура у Републици Српској  које одавно воде “рат” против  БН ТВ  и њихове уређивачке политике!?"

Република Српска 07.09.2021 | 17:44
УО БХ новинара: Како је АТВ добио МУX А, а БН није?!

"Управни одбор БХ новинара позива Регулаторну агенцију за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) да преиспита своју одлуку и досадашњи ток гашења 171 аналогног предајника у БиХ, које су јавне и комерцијалне ТВ станице користиле за дистрибуцију свога сингнала, те ширење информативних и других садржаја до босанскохерцеговачких грађана", каже се у саопштењу Управног одбора БХ новинара у вези са гашењем аналогних ТВ предајника у БиХ.

Чињеница да би 26 јавних и комерцијалних ТВ станица до краја 2021. године могло остати без могућности емитовања програма у значајном дијелу БиХ представаља, како кажу, недопустив атак на слободу инфомисања и право грађана да информације добијају из различитих и независних извора информација. 

"Управни одбор БХ новинара не доводи у питање утемељеност одлуке РАК –а да, због поштивања међународних стандарда и захтјева регулатора из Хрватске, затражи од домаћих телевизијских станица гашење аналогних предајника који ометају увођење 5Г мреже у сусједној држави. Похвално је и то што је РАК на вријеме упознао све ТВ станице о посљедицама које могу наступити након гашења аналогних предајника. Истовремено, намеће се питање: која су алтернативна рјешења дата ТВ станицама  како би се осигурало њихово несметано функционирање и рад у интересу јавности и након гашења аналогних предајника?", стоји у саопштењу.

"У том контексту, Управни одбор БХ новинара јавно пита РАК, чланове Вијећа и директора Драшка Милиновића да ли су предузели све мјере да се у процес гашена аналогних предајника иде на објективан, транспаретан и поштен начин, који неће угрозити медијске слободе и право грађана на инфомисање? Јесу ли осигурали да два јавна емитера - БХРТ и РТРС, који управљају дигиталним МУX- ом А, дозволе приступ дигиталном пакету и предајницима свим ТВ станицама на равноправан и недискриминаторан начин?

Босанскохерцеговачки регулатор јавности мора одговорити како се могло десити да РТРС онемогући БН телевизији прикључење на дигитални МУX А на Козари,  а да  тај приступ осигура за АТВ?!  Јесу ли у питању професионални критерији - ако јесу, нека их јавно објаве РАК и РТРС, или је овдје ријеч о испуњавању политичких захтјева владајућих структура у Републици Српској  које одавно воде “рат” против  БН ТВ  и њихове уређивачке политике!?", истиче се у саопштењу.

УО БХ новинара подсјећа да БиХ касни са процесом дигитализације готово деценију и да је једина држава региона која није у потпуности прешла на дигитално емитовање, иако је рок за то истекао средином 2015.

"За ове сврхе држава је издвојила више од 30 милиона конвертибилних марака - никако се не би смјело десити да та средства сада буду искориштена за “гашење” медија чије уредничке политике нису по вољи владајућих политичких партија и њихових лидера", наглашавају у УО БиХ.

"Није без значаја ни податак да су европске државе  и државе окружења, са регулаторима на челу, обавезале јавне сервисе да осигурају прелазак на дигитално емитовање и дистрибуцију сигнала за све ТВ станице под једнаким условима и са јавно доступним критеријима. УО БХ новинара захтијева исти такав приступ и за ТВ станице у Босни и Херцеговини, за шта су директно одговорни јавани сервиси – РТРС и БХРТ, као и Регулаторна агенција за комуникације, која сноси највећу одговорност за објективност и аполитчност додјеле простора у дигиталним МУX –овима за бх.електронске  медије", каже се у саопштењу УО БХ новинара.  

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Који

07.09.2021 16:15

Бн увијек 1,

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛИX

07.09.2021 16:21

Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен крајем септембра долази у Босну и Херцеговину,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

07.09.2021 17:41

Шта ће нам?

Name

Воицка

07.09.2021 18:38

Сагнула се Урсула над европски пут, па подигла дејтонски споразум - ни црвен, ни зут! Па помисли: он болује, метла га на длан. А над њима смјесио се тих јесењи дан..

Name

Ре

07.09.2021 16:23

Сигурно ће одмах одговорити ,, аргументима" Приватна држава из XИВ вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

07.09.2021 16:35

Једна и једина БН ТВ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

07.09.2021 16:43

мораће они пустити сигнал и то што прије видјећете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоза

07.09.2021 17:42

Тек кад постану српска тв.

Name

Ре

07.09.2021 18:03

Неће морати,неће морати,видјећеш ти.

Name

Неће

07.09.2021 18:04

Зајебанцију на страну, дефинитивно се укидају аналогни сигнали, прелази се на дигитални систем. Наравно БНТВ ће добити своју фреквенцију, мало касније. До тада ће ови чланови Вијет-Конга да дивљају на медиском простору. Ваља нам то истрпит, једино ако Северину не убаце раније, онда то неће бити тако лоше.

Name

Ре марко

07.09.2021 18:21

Само се умријети мора!

Name

Бацко ре Тоза

08.09.2021 06:39

А водја секте ти је србин. Ста би с оном вјезбом на Мањаци спрема се нова вјезба , ко потписа пут у НАТО, ста ти је водја изјављивао о рату и насем генералу јел то то српство о коме писес?? Дје јасеновацка градја боту црвени??? Тај сендвиц и кола јесу тако добри кад би и најродјеније продали. Ко нас преполови у Брцком???? Ко не постује одлуке НСРС а куне се у њих????

Name

Милан

07.09.2021 17:12

Сто питају РАК треба питат додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

07.09.2021 17:13

Да вам ја кажем без читања текста. Зашто? Зато што га они хвале на сва звона, а ви љагате на њега да ни пас смаслом појео не би. Ето зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамно је то

07.09.2021 17:19

Дискриминација на дјелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетарац

07.09.2021 17:25

АТВ је диктаторска куца, куца информационе страве и узаса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.09.2021 19:13

Е Милораде, Милораде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алне

07.09.2021 19:40

ово је нецувени да се сигнал тв станцие гаси на предајницима, неце проци, бити це ту и правне борбе, неце на овом стат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2021 21:37

Подрска за бн

ОДГОВОРИТЕ