UO BH novinara: Kako je ATV dobio MUX A, a BN nije?!

Upravni odbor BH novinara javno pita RAK, članove Vijeća i direktora Draška Milinovića da li su osigurali da dva javna emitera - BHRT i RTRS, koji upravljaju digitalnim MUX- om A, dozvole pristup digitalnom paketu i predajnicima svim TV stanicama na ravnopravan i nediskriminatoran način? Bosanskohercegovački regulator javnosti mora odgovoriti kako se moglo desiti da RTRS onemogući BN televiziji priključenje na digitalni MUX A na Kozari,  a da  taj pristup osigura za ATV?!  Jesu li u pitanju profesionalni kriteriji - ako jesu, neka ih javno objave RAK i RTRS, ili je ovdje riječ o ispunjavanju političkih zahtjeva vladajućih struktura u Republici Srpskoj  koje odavno vode “rat” protiv  BN TV  i njihove uređivačke politike!?"

Republika Srpska 07.09.2021 | 17:44
UO BH novinara: Kako je ATV dobio MUX A, a BN nije?!

"Upravni odbor BH novinara poziva Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) da preispita svoju odluku i dosadašnji tok gašenja 171 analognog predajnika u BiH, koje su javne i komercijalne TV stanice koristile za distribuciju svoga singnala, te širenje informativnih i drugih sadržaja do bosanskohercegovačkih građana", kaže se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara u vezi sa gašenjem analognih TV predajnika u BiH.

Činjenica da bi 26 javnih i komercijalnih TV stanica do kraja 2021. godine moglo ostati bez mogućnosti emitovanja programa u značajnom dijelu BiH predstavalja, kako kažu, nedopustiv atak na slobodu infomisanja i pravo građana da informacije dobijaju iz različitih i nezavisnih izvora informacija. 

"Upravni odbor BH novinara ne dovodi u pitanje utemeljenost odluke RAK –a da, zbog poštivanja međunarodnih standarda i zahtjeva regulatora iz Hrvatske, zatraži od domaćih televizijskih stanica gašenje analognih predajnika koji ometaju uvođenje 5G mreže u susjednoj državi. Pohvalno je i to što je RAK na vrijeme upoznao sve TV stanice o posljedicama koje mogu nastupiti nakon gašenja analognih predajnika. Istovremeno, nameće se pitanje: koja su alternativna rješenja data TV stanicama  kako bi se osiguralo njihovo nesmetano funkcioniranje i rad u interesu javnosti i nakon gašenja analognih predajnika?", stoji u saopštenju.

"U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara javno pita RAK, članove Vijeća i direktora Draška Milinovića da li su preduzeli sve mjere da se u proces gašena analognih predajnika ide na objektivan, transparetan i pošten način, koji neće ugroziti medijske slobode i pravo građana na infomisanje? Jesu li osigurali da dva javna emitera - BHRT i RTRS, koji upravljaju digitalnim MUX- om A, dozvole pristup digitalnom paketu i predajnicima svim TV stanicama na ravnopravan i nediskriminatoran način?

Bosanskohercegovački regulator javnosti mora odgovoriti kako se moglo desiti da RTRS onemogući BN televiziji priključenje na digitalni MUX A na Kozari,  a da  taj pristup osigura za ATV?!  Jesu li u pitanju profesionalni kriteriji - ako jesu, neka ih javno objave RAK i RTRS, ili je ovdje riječ o ispunjavanju političkih zahtjeva vladajućih struktura u Republici Srpskoj  koje odavno vode “rat” protiv  BN TV  i njihove uređivačke politike!?", ističe se u saopštenju.

UO BH novinara podsjeća da BiH kasni sa procesom digitalizacije gotovo deceniju i da je jedina država regiona koja nije u potpunosti prešla na digitalno emitovanje, iako je rok za to istekao sredinom 2015.

"Za ove svrhe država je izdvojila više od 30 miliona konvertibilnih maraka - nikako se ne bi smjelo desiti da ta sredstva sada budu iskorištena za “gašenje” medija čije uredničke politike nisu po volji vladajućih političkih partija i njihovih lidera", naglašavaju u UO BiH.

"Nije bez značaja ni podatak da su evropske države  i države okruženja, sa regulatorima na čelu, obavezale javne servise da osiguraju prelazak na digitalno emitovanje i distribuciju signala za sve TV stanice pod jednakim uslovima i sa javno dostupnim kriterijima. UO BH novinara zahtijeva isti takav pristup i za TV stanice u Bosni i Hercegovini, za šta su direktno odgovorni javani servisi – RTRS i BHRT, kao i Regulatorna agencija za komunikacije, koja snosi najveću odgovornost za objektivnost i apolitčnost dodjele prostora u digitalnim MUX –ovima za bh.elektronske  medije", kaže se u saopštenju UO BH novinara.  

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Koji

07.09.2021 16:15

Bn uvijek 1,

ODGOVORITE
Name

KLIX

07.09.2021 16:21

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen krajem septembra dolazi u Bosnu i Hercegovinu,

ODGOVORITE
Name

Kole

07.09.2021 17:41

Šta će nam?

Name

Voicka

07.09.2021 18:38

Sagnula se Ursula nad evropski put, pa podigla dejtonski sporazum - ni crven, ni zut! Pa pomisli: on boluje, metla ga na dlan. A nad njima smjesio se tih jesenji dan..

Name

Re

07.09.2021 16:23

Sigurno će odmah odgovoriti ,, argumentima" Privatna država iz XIV vijeka.

ODGOVORITE
Name

Krle

07.09.2021 16:35

Jedna i jedina BN TV!!!!!!

ODGOVORITE
Name

marko

07.09.2021 16:43

moraće oni pustiti signal i to što prije vidjećete

ODGOVORITE
Name

Toza

07.09.2021 17:42

Tek kad postanu srpska tv.

Name

Re

07.09.2021 18:03

Neće morati,neće morati,vidjećeš ti.

Name

Neće

07.09.2021 18:04

Zajebanciju na stranu, definitivno se ukidaju analogni signali, prelazi se na digitalni sistem. Naravno BNTV će dobiti svoju frekvenciju, malo kasnije. Do tada će ovi članovi Vijet-Konga da divljaju na mediskom prostoru. Valja nam to istrpit, jedino ako Severinu ne ubace ranije, onda to neće biti tako loše.

Name

Re marko

07.09.2021 18:21

Samo se umrijeti mora!

Name

Backo re Toza

08.09.2021 06:39

A vodja sekte ti je srbin. Sta bi s onom vjezbom na Manjaci sprema se nova vjezba , ko potpisa put u NATO, sta ti je vodja izjavljivao o ratu i nasem generalu jel to to srpstvo o kome pises?? Dje jasenovacka gradja botu crveni??? Taj sendvic i kola jesu tako dobri kad bi i najrodjenije prodali. Ko nas prepolovi u Brckom???? Ko ne postuje odluke NSRS a kune se u njih????

Name

Milan

07.09.2021 17:12

Sto pitaju RAK treba pitat dodika.

ODGOVORITE
Name

Е

07.09.2021 17:13

Да вам ја кажем без читања текста. Зашто? Зато што га они хвале на сва звона, а ви љагате на њега да ни пас смаслом појео не би. Ето зашто.

ODGOVORITE
Name

Sramno je to

07.09.2021 17:19

Diskriminacija na djelu

ODGOVORITE
Name

Proletarac

07.09.2021 17:25

ATV je diktatorska kuca, kuca informacione strave i uzasa..

ODGOVORITE
Name

Ilija

07.09.2021 19:13

E Milorade, Milorade.

ODGOVORITE
Name

alne

07.09.2021 19:40

ovo je necuveni da se signal tv stancie gasi na predajnicima, nece proci, biti ce tu i pravne borbe, nece na ovom stat

ODGOVORITE
Name

Re

07.09.2021 21:37

Podrska za bn

ODGOVORITE