Ђајић може да бира да остане на челу УКЦ или на челу СНСД

Иако је на конкурсу за избор директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци било стриктно наведено да кандидат не смије да обавља ама баш никакву политичку функцију, кандидат који је изабран – др Владо Ђајић, постао је предсједник највећег градског одбора СНСД, оног у Бањалуци.

Република Српска 07.09.2021 | 16:57
Ђајић може да бира да остане на челу УКЦ или на челу СНСД

У опозицији сматрају да је овим драстично прекршен закон и најављују апелацију Комисији за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Конкурс за избор и именовање генералног директора ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске објављен је у Службеном гласнику РС 20.3.2018. године.

У условима конкурса јасно је наведено да кандидат не може обављати дужност, активност или бити на положају који доводи до сукоба интереса, како је прописано одредбама Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, да не може бити лице које је на функцији у политичкој странци, као и да не може обављати дужност, активност или бити на положају ако постоји неспојивост обављања дужности за позицију на коју је конкурисао, прописано одредбама Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе и Закона о државним службеницима.

Владо Ђајић је у том периоду био на позицији вршиоца дужности директора ЈЗУ УКЦ РС, а тада није имао политичких функција и Влада РС га је 25. маја 2018. године именовала за директора те установе. Ђајић се кандидовао за народног посланика и на октобарским општим изборима 2018. изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске на листи Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Он се након тога и обратио Комисији за за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске, која је утврдила да се Ђајић не налази у сукобу интереса, са образложењем да се јавне  установе, чему ЈЗУ УКЦ РС припада, уопште не третирају законом о спречавању сукоба интереса.

Упркос овом правном нонсенсу, Владо Ђајић је наставио са све активнијим политичким ангажовањем, што је почетком ове године довело до тога да прекрши и услове конкурса на основу којег је изабран на позицију генералног директора УКЦ РС.

У конкурсу је јасно наведено да особа која обавља ту позицију не може бити на функцији у политичкој партији, а Владо Ђајић је 6. фебруара 2021. године именован за предсједника Градског одбора СНДС Бањалука!

Да је функција генералног директора ЈЗУ УКЦ РС је једна од најзахтјевнијих функција у здравственом систему Републике Српске и да се ради и о највећој здравственој установи у нашем здравственом систему, на чијем челу се мора налазити врхунски експерт потврдио је и др Слободан Станић, бивши министар здравља и социјалне заштите у Влади РС и предсједник Одбора за здравство Српске демократске странке.

– Генерални директор обавља високо сложене и комплексне послове у стручном и менаџерском смислу. Због свега тога, провођење јавног конкурса за ову функцију, а да би се дошло до најбољег рјешења за директора, захтјевно је и има низ како општих, тако и посебних услова. Међу бројним посебним условима је и тај да “Кандидат не може бити лице које је на функцији у политичкој странци – члан 5. Закона о министарским, владиним и другим именовањима Републике Српске”. Законодавац није случајно овај захтјев уврстио у посебне услове конкурса и ова одредба се односи и на изабрана лица. У конкретном случају, када се у конкурсу погледа опис послова генералног директора УКЦ РС, у потпуности је јасно због чега је тај члан законска одредба и посебан услов у овом конкурсу – каже Станић.

Он додаје да у опису послова генералног директора између осталог стоји да – одлучује о заснивању и престанку радног односа и о распоређивању радника на радна мјеста.

-Овдје се поставља круцијално питање:  да ли ће се при заснивању, односно престанку радног односа и распоређивању радника на радна мјеста водити стварним потребама, способностима запослених или евентуалном припадношћу странци или страначким интересима? – пита Станић.

Он додаје да генерални директор одлучује о појединачним правима, обавезама и одговорностима радника на раду.

– То поново отвара питање, ако је он на страначкој функцији, како ће он о тим правима и обавезама одлучивати и да ли ће све посматрати кроз призму странке чији је функционер. Посебно важан посао који је у опису послова генералног директора је да именује и разрјешава раднике са посебним овлаштењима и одговорностима, па овдје долазимо да оне Додикове реченице – “Можете бити најбољи студент или најбољи стручњак у некој области, али ако нисте у систему власти, ако нисте дио власти, све то може изгледати као заблуда” – истиче Станић и додаје да је законодавац, управо инсистирањем на посебном услову да директор није на функцији у странци, ово желио избјећи.

– На крају, директор одлучује о стручном усавршавању здравствених радника и сарадника и било какво петљање политике у ту област може имати несагледиве и дугорочне посљедице по здравље и живот грађана. Сви наведени разлози надлежнима нису довољни јер све јавне установе, па и здравствене, већ дуго се посматрају као страначки плијен и у њима се проводи погубна страначка политика од запошљавања, кадрирања, напредовања до специјализација и шефовских мјеста – закључује Станић.

Да је у овим временима бити менаџер здравствене установе велики изазов и велика одговорност коју законодавац ставио пред сваког кандидата – сагласан је и прим. др Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске, иначе, од скоро припадник опозиционе Партије демократског прогреса.

Он каже да годинама постоји свијест о опасности личних утицаја на доношење одлука јавних функционера.

– Јавни званичници имају основну улогу и задатак да служе интересу јавности, односно грађана које заступају. Функција директора УКЦ-а представља, или би требало да представља, врх у одговорности и заступању интереса како запослених у УКЦ-у, тако и свих грађана који гравитирају УКЦ-у, а не своје и интересе  својих ближњих, те да обавља своју дужност на часан, правичан и непристрасан начин – каже Фемић и наставља:

– Међутим у стварности је то другачије, када знамо да политичке партије на власти постављају подобне кадрове на изузетно одговорне позиције, како у јавним функцијама тако, истовремено, и у политичким партијама, као што је случај директора УКЦ-а. На тај начин свјесно крше постојеће законе о именовањима, а присутан је и класичан сукоба интереса.

Фемић је цитирао члан 2. Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске: “(1)Сукоб интереса постоји у ситуацијама у којима изабрани представник, носилац извршне функције или савјетник има правни интерес који је такав да може утицати или изгледа да може утицати, на непристрасно и објективно вршење његове дужности. (2)Приватни интерес изабраног представника, носиоца извршне функције или савјетника укључује било коју предност за њега или његову породицу и друга лица или организације са којима је он имао или има пословне политичке или друге везе.”

– Директор УКЦ-а као партијски функционер има могућност да злоупотреби овлаштења, па чак и уопштено злоупотреби указано повјерење, које на први поглед не мора нужно представљати класичну корупцију. Зато је неопходна транспарентност рада самог званичника и институција које представљају и доступност информација о процесима доношења одлука и њиховим активностима – истиче Фемић.

– Међутим, видимо из бројних примјера да се то не поштује, а институције које су плаћене за провођење постојећих закона шуте и не раде свој посао, то значи да се у конкретном случају менаџеру УКЦ-а, даје прилика да стекне клорист и на тај начин почини коруптивно дјело – закључио је предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Наша вишекратна настојања да ступимо у контакт са др Ђајићем и сазнамо од њега шта мисли о цијелом случају да ли ће остати на челу УКЦ РС или Градског одбора СНСД Бањалука остала су без одговора.

Остаје да се види да ли ће Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске реаговати на ово по службеној дужности или ће припадници опозиције поднијети апелацију. 

(Скенер.инфо)

 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Б.Лука

07.09.2021 15:11

Жваљо... Уништио је и оно што је ваљало на Паприковцу. Бурлин дупелизац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портпарол Ковацхевицх

07.09.2021 17:21

Молим да се разликује измедју увлакаца и дупелизаца! Први имају само једну функцију, а други двије и висе!

Name

Млада Елита

07.09.2021 18:31

Црту Дјајица за предсједника РС и предсједника СНСД.а.

Name

Б.Лука

07.09.2021 15:12

А до кад ће само опозиција да прича,уместо да предју на дјела,смјене,бојкоту,блокаде, све легално, не усвајати ни један њихов предлог,ништа, овако само вјетар носи причу

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

07.09.2021 16:32

Није проблем што је истовремено на 2 функције. Проблем је што упропасти и једно и друго.

Name

БЛ

07.09.2021 15:22

Није он способан низаједну функцију. Сутнуцега Миле 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.09.2021 15:33

Чим га смјене биће нам боље?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обренка Слијепчевић.

07.09.2021 15:39

Ја волим снсд. Таман посла да је у питању сукоб интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

07.09.2021 15:49

Ви сте у заблуди. Није Ђајић у УКЦ него на приватној клиници Др. АРАР. Ту ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2021 12:13

Тезгари он сиром РС. Све стизе... Квалитет?

Name

Боље

07.09.2021 16:09

ниста коментарисати, тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

07.09.2021 16:42

Ни једно ,н и друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

07.09.2021 16:55

Каква држава такав народ, какав народ такви су и политичари, директори и остала багра. Овакво нешто је немогуће у правној држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да овдје

07.09.2021 17:13

постоји јавност и суд јавности, они не би могли да крсе одредбе и да се понасају како им одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риолеy

07.09.2021 18:51

У клиникама на западу доктори немају ста да тразе у директорским фотељама ,вец врхунски економисти и топ менадзери ција је специјалност здравствени сектор .Та пракса је устаљена само на овим просторима ,да доктори обављају директорске функције,засто се онда сколовао толике године ако не да лијеци људе ?А о овом Дјајицу је сваки коментар сувисан,па зар овакав тип уопсте мозе бити доктор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанка

08.09.2021 05:50

Ђајић је некад био заиста добар докрор. Политика га извитоперила и убила последњи атом људскости у њему. Шта се десило том човјеку да су му први сарадници криминалци и Јована Костић директор за промоцију и развој. Па та тука не зна ни шта то значи. Али заслужила преданим радом да јој се измисли радно мјесто директора. Да је то једина особа у КЦ која прима велику плату а ништа не ради, било би добро. Има и оних који се не појављују у КЦ а плату примају. Ђајићу ударила"слава" у главу и не зна шта му сарадници раде.

Name

ТРЕБИЊЕ

07.09.2021 20:39

бас као у Гацку само нема УКЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

07.09.2021 21:40

Људска громада,браво Владо, нека лају имамо ланаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

08.09.2021 03:11

Кад имате ланаца прво вас треба повезати низашто друго и нисте.

Name

Ре

08.09.2021 05:24

Одма вези оног који те тако васпитао.

Name

Д

08.09.2021 04:47

Ако хоће и у Тунгузија само нек остави УКЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.09.2021 05:31

За опозицију је добро да Дјајић буде на обадва мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

08.09.2021 13:05

Изабраће да буде на челу снсд-а док је на челу укц-а(лажног УКЦ наравно)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.09.2021 15:58

Није он низашта способан једино да пали свијеће да му миле неби одапео.

Name

Лазар

08.09.2021 20:14

Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

09.09.2021 07:53

А шта на све ово вели ШЕФ..??!! Ваљда се и он нешто пита..!! Та он је иначе изнад свега, па и изнад те мантре око сукоба интереса, уопште и по питању конкретних персоналних случајева. Питајте га, казаће вам. Псовком, презиром или пљувачином, свеједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа кекс

11.09.2021 23:28

Дје су му тилу лилу и мала рамоница? Обе на исти калуп кривоноге силикоњаре а умислиле да су Богом дане и да су неке рибетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффица

13.09.2021 11:22

Богами ова друга није,мала је стварно лијепа,али зали Бозе љепоте ако је то и за њу истина.

Name

Максим

25.09.2021 00:25

"Рамоница" да сад не писем име јесте лијепа али као особа катастрофа.Умисљена до зла Бога.Не знам ко јој толико дигао его до неба.Плус сам цуо да воли моцне и старије мускарце,знаци вјероватно са нормалним момком никада не би била.А ову трандзу не зелим ни да коментарисем.