Đajić može da bira da ostane na čelu UKC ili na čelu SNSD

Iako je na konkursu za izbor direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci bilo striktno navedeno da kandidat ne smije da obavlja ama baš nikakvu političku funkciju, kandidat koji je izabran – dr Vlado Đajić, postao je predsjednik najvećeg gradskog odbora SNSD, onog u Banjaluci.

Republika Srpska 07.09.2021 | 16:57
Đajić može da bira da ostane na čelu UKC ili na čelu SNSD

U opoziciji smatraju da je ovim drastično prekršen zakon i najavljuju apelaciju Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske objavljen je u Službenom glasniku RS 20.3.2018. godine.

U uslovima konkursa jasno je navedeno da kandidat ne može obavljati dužnost, aktivnost ili biti na položaju koji dovodi do sukoba interesa, kako je propisano odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, da ne može biti lice koje je na funkciji u političkoj stranci, kao i da ne može obavljati dužnost, aktivnost ili biti na položaju ako postoji nespojivost obavljanja dužnosti za poziciju na koju je konkurisao, propisano odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave i Zakona o državnim službenicima.

Vlado Đajić je u tom periodu bio na poziciji vršioca dužnosti direktora JZU UKC RS, a tada nije imao političkih funkcija i Vlada RS ga je 25. maja 2018. godine imenovala za direktora te ustanove. Đajić se kandidovao za narodnog poslanika i na oktobarskim opštim izborima 2018. izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske na listi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

On se nakon toga i obratio Komisiji za za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, koja je utvrdila da se Đajić ne nalazi u sukobu interesa, sa obrazloženjem da se javne  ustanove, čemu JZU UKC RS pripada, uopšte ne tretiraju zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Uprkos ovom pravnom nonsensu, Vlado Đajić je nastavio sa sve aktivnijim političkim angažovanjem, što je početkom ove godine dovelo do toga da prekrši i uslove konkursa na osnovu kojeg je izabran na poziciju generalnog direktora UKC RS.

U konkursu je jasno navedeno da osoba koja obavlja tu poziciju ne može biti na funkciji u političkoj partiji, a Vlado Đajić je 6. februara 2021. godine imenovan za predsjednika Gradskog odbora SNDS Banjaluka!

Da je funkcija generalnog direktora JZU UKC RS je jedna od najzahtjevnijih funkcija u zdravstvenom sistemu Republike Srpske i da se radi i o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našem zdravstvenom sistemu, na čijem čelu se mora nalaziti vrhunski ekspert potvrdio je i dr Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS i predsjednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke.

– Generalni direktor obavlja visoko složene i kompleksne poslove u stručnom i menadžerskom smislu. Zbog svega toga, provođenje javnog konkursa za ovu funkciju, a da bi se došlo do najboljeg rješenja za direktora, zahtjevno je i ima niz kako opštih, tako i posebnih uslova. Među brojnim posebnim uslovima je i taj da “Kandidat ne može biti lice koje je na funkciji u političkoj stranci – član 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Republike Srpske”. Zakonodavac nije slučajno ovaj zahtjev uvrstio u posebne uslove konkursa i ova odredba se odnosi i na izabrana lica. U konkretnom slučaju, kada se u konkursu pogleda opis poslova generalnog direktora UKC RS, u potpunosti je jasno zbog čega je taj član zakonska odredba i poseban uslov u ovom konkursu – kaže Stanić.

On dodaje da u opisu poslova generalnog direktora između ostalog stoji da – odlučuje o zasnivanju i prestanku radnog odnosa i o raspoređivanju radnika na radna mjesta.

-Ovdje se postavlja krucijalno pitanje:  da li će se pri zasnivanju, odnosno prestanku radnog odnosa i raspoređivanju radnika na radna mjesta voditi stvarnim potrebama, sposobnostima zaposlenih ili eventualnom pripadnošću stranci ili stranačkim interesima? – pita Stanić.

On dodaje da generalni direktor odlučuje o pojedinačnim pravima, obavezama i odgovornostima radnika na radu.

– To ponovo otvara pitanje, ako je on na stranačkoj funkciji, kako će on o tim pravima i obavezama odlučivati i da li će sve posmatrati kroz prizmu stranke čiji je funkcioner. Posebno važan posao koji je u opisu poslova generalnog direktora je da imenuje i razrješava radnike sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima, pa ovdje dolazimo da one Dodikove rečenice – “Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda” – ističe Stanić i dodaje da je zakonodavac, upravo insistiranjem na posebnom uslovu da direktor nije na funkciji u stranci, ovo želio izbjeći.

– Na kraju, direktor odlučuje o stručnom usavršavanju zdravstvenih radnika i saradnika i bilo kakvo petljanje politike u tu oblast može imati nesagledive i dugoročne posljedice po zdravlje i život građana. Svi navedeni razlozi nadležnima nisu dovoljni jer sve javne ustanove, pa i zdravstvene, već dugo se posmatraju kao stranački plijen i u njima se provodi pogubna stranačka politika od zapošljavanja, kadriranja, napredovanja do specijalizacija i šefovskih mjesta – zaključuje Stanić.

Da je u ovim vremenima biti menadžer zdravstvene ustanove veliki izazov i velika odgovornost koju zakonodavac stavio pred svakog kandidata – saglasan je i prim. dr Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, inače, od skoro pripadnik opozicione Partije demokratskog progresa.

On kaže da godinama postoji svijest o opasnosti ličnih uticaja na donošenje odluka javnih funkcionera.

– Javni zvaničnici imaju osnovnu ulogu i zadatak da služe interesu javnosti, odnosno građana koje zastupaju. Funkcija direktora UKC-a predstavlja, ili bi trebalo da predstavlja, vrh u odgovornosti i zastupanju interesa kako zaposlenih u UKC-u, tako i svih građana koji gravitiraju UKC-u, a ne svoje i interese  svojih bližnjih, te da obavlja svoju dužnost na časan, pravičan i nepristrasan način – kaže Femić i nastavlja:

– Međutim u stvarnosti je to drugačije, kada znamo da političke partije na vlasti postavljaju podobne kadrove na izuzetno odgovorne pozicije, kako u javnim funkcijama tako, istovremeno, i u političkim partijama, kao što je slučaj direktora UKC-a. Na taj način svjesno krše postojeće zakone o imenovanjima, a prisutan je i klasičan sukoba interesa.

Femić je citirao član 2. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske: “(1)Sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik ima pravni interes koji je takav da može uticati ili izgleda da može uticati, na nepristrasno i objektivno vršenje njegove dužnosti. (2)Privatni interes izabranog predstavnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika uključuje bilo koju prednost za njega ili njegovu porodicu i druga lica ili organizacije sa kojima je on imao ili ima poslovne političke ili druge veze.”

– Direktor UKC-a kao partijski funkcioner ima mogućnost da zloupotrebi ovlaštenja, pa čak i uopšteno zloupotrebi ukazano povjerenje, koje na prvi pogled ne mora nužno predstavljati klasičnu korupciju. Zato je neophodna transparentnost rada samog zvaničnika i institucija koje predstavljaju i dostupnost informacija o procesima donošenja odluka i njihovim aktivnostima – ističe Femić.

– Međutim, vidimo iz brojnih primjera da se to ne poštuje, a institucije koje su plaćene za provođenje postojećih zakona šute i ne rade svoj posao, to znači da se u konkretnom slučaju menadžeru UKC-a, daje prilika da stekne klorist i na taj način počini koruptivno djelo – zaključio je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Naša višekratna nastojanja da stupimo u kontakt sa dr Đajićem i saznamo od njega šta misli o cijelom slučaju da li će ostati na čelu UKC RS ili Gradskog odbora SNSD Banjaluka ostala su bez odgovora.

Ostaje da se vidi da li će Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske reagovati na ovo po službenoj dužnosti ili će pripadnici opozicije podnijeti apelaciju. 

(Skener.info)

 

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

B.Luka

07.09.2021 15:11

Žvaljo... Uništio je i ono što je valjalo na Paprikovcu. Burlin dupelizac

ODGOVORITE
Name

Portparol Kovachevich

07.09.2021 17:21

Molim da se razlikuje izmedju uvlakaca i dupelizaca! Prvi imaju samo jednu funkciju, a drugi dvije i vise!

Name

Mlada Elita

07.09.2021 18:31

Crtu Djajica za predsjednika RS i predsjednika SNSD.a.

Name

B.Luka

07.09.2021 15:12

A do kad će samo opozicija da priča,umesto da predju na djela,smjene,bojkotu,blokade, sve legalno, ne usvajati ni jedan njihov predlog,ništa, ovako samo vjetar nosi priču

ODGOVORITE
Name

11903

07.09.2021 16:32

Nije problem što je istovremeno na 2 funkcije. Problem je što upropasti i jedno i drugo.

Name

BL

07.09.2021 15:22

Nije on sposoban nizajednu funkciju. Sutnucega Mile 100%

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.09.2021 15:33

Čim ga smjene biće nam bolje?!

ODGOVORITE
Name

Obrenka Slijepčević.

07.09.2021 15:39

Ja volim snsd. Taman posla da je u pitanju sukob interesa.

ODGOVORITE
Name

NR

07.09.2021 15:49

Vi ste u zabludi. Nije Đajić u UKC nego na privatnoj klinici Dr. ARAR. Tu radi.

ODGOVORITE
Name

Re

08.09.2021 12:13

Tezgari on sirom RS. Sve stize... Kvalitet?

Name

Bolje

07.09.2021 16:09

nista komentarisati, tuzno.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

07.09.2021 16:42

Ni jedno ,n i drugo!

ODGOVORITE
Name

Milicionar

07.09.2021 16:55

Kakva država takav narod, kakav narod takvi su i političari, direktori i ostala bagra. Ovakvo nešto je nemoguće u pravnoj državi

ODGOVORITE
Name

Pa da ovdje

07.09.2021 17:13

postoji javnost i sud javnosti, oni ne bi mogli da krse odredbe i da se ponasaju kako im odgovara.

ODGOVORITE
Name

Rioley

07.09.2021 18:51

U klinikama na zapadu doktori nemaju sta da traze u direktorskim foteljama ,vec vrhunski ekonomisti i top menadzeri cija je specijalnost zdravstveni sektor .Ta praksa je ustaljena samo na ovim prostorima ,da doktori obavljaju direktorske funkcije,zasto se onda skolovao tolike godine ako ne da lijeci ljude ?A o ovom Djajicu je svaki komentar suvisan,pa zar ovakav tip uopste moze biti doktor?

ODGOVORITE
Name

Горанка

08.09.2021 05:50

Ђајић је некад био заиста добар докрор. Политика га извитоперила и убила последњи атом људскости у њему. Шта се десило том човјеку да су му први сарадници криминалци и Јована Костић директор за промоцију и развој. Па та тука не зна ни шта то значи. Али заслужила преданим радом да јој се измисли радно мјесто директора. Да је то једина особа у КЦ која прима велику плату а ништа не ради, било би добро. Има и оних који се не појављују у КЦ а плату примају. Ђајићу ударила"слава" у главу и не зна шта му сарадници раде.

Name

TREBINJE

07.09.2021 20:39

bas kao u Gacku samo nema UKC

ODGOVORITE
Name

GTI

07.09.2021 21:40

Ljudska gromada,bravo Vlado, neka laju imamo lanaca

ODGOVORITE
Name

Miso

08.09.2021 03:11

Kad imate lanaca prvo vas treba povezati nizašto drugo i niste.

Name

Re

08.09.2021 05:24

Odma vezi onog koji te tako vaspitao.

Name

D

08.09.2021 04:47

Ako hoće i u Tunguzija samo nek ostavi UKC.

ODGOVORITE
Name

Xxx

08.09.2021 05:31

Za opoziciju je dobro da Djajić bude na obadva mjesta.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

08.09.2021 13:05

Izabraće da bude na čelu snsd-a dok je na čelu ukc-a(lažnog UKC naravno)

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

08.09.2021 15:58

Nije on nizašta sposoban jedino da pali svijeće da mu mile nebi odapeo.

Name

Lazar

08.09.2021 20:14

Sramota

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

09.09.2021 07:53

A šta na sve ovo veli ŠEF..??!! Valjda se i on nešto pita..!! Ta on je inače iznad svega, pa i iznad te mantre oko sukoba interesa, uopšte i po pitanju konkretnih personalnih slučajeva. Pitajte ga, kazaće vam. Psovkom, prezirom ili pljuvačinom, svejedno

ODGOVORITE
Name

Jaffa keks

11.09.2021 23:28

Dje su mu tilu lilu i mala ramonica? Obe na isti kalup krivonoge silikonjare a umislile da su Bogom dane i da su neke ribetine.

ODGOVORITE
Name

Jaffica

13.09.2021 11:22

Bogami ova druga nije,mala je stvarno lijepa,ali zali Boze ljepote ako je to i za nju istina.

Name

Maksim

25.09.2021 00:25

"Ramonica" da sad ne pisem ime jeste lijepa ali kao osoba katastrofa.Umisljena do zla Boga.Ne znam ko joj toliko digao ego do neba.Plus sam cuo da voli mocne i starije muskarce,znaci vjerovatno sa normalnim momkom nikada ne bi bila.A ovu trandzu ne zelim ni da komentarisem.