Дигитализација у БиХ касни 10 година- Ево и зашто?

"Министарство комуникација и транспорта Босне и Херцеговине није у могућности подузети никакву активност у циљу спречавања гашења одређеног броја предајника, а што ће у коначници створити сметње како јавним РТВ сервисима у Босни и Херцеговини, тако и осталим ТВ станицама", наведено је у одговору из Министарства комуникација и транспорта БиХ на питање Н1.

Босна и Херцеговина 07.09.2021 | 12:25
Дигитализација у БиХ касни 10 година- Ево и зашто?

Наиме, Босна и Херцеговина је имала обавезе увођења дигитализације емитовања ТВ програма према међународним споразумима (први рок истекао 2011. а крајњи 2015.).

“Због чега те обавезе није извршила ни шест година након што су јој истекли посљедњи рокови?”, било је питање које смо поставили надлежном министарству.

“Министарство је осигурало све потребне правне, техничке и финансијске услове за реализацију комплетног Пројекта дигитализације јавног РТВ система у Босни и Херцеговини (даље у тексту: Пројекат) и окончало све активности на Првој фази Пројекта која укључује покривање дигиталним сигналом ширег дијела Сарајева, Бања Луке и Мостара, те увезивање пет информативно техничких центара у систем дигиталних веза Јавног РТВ система. Прва фаза је успјешно окончана и систем пуштен у рад крајем 2016. године“, навели су и додали:

“Министарство у својству носиоца активности реализације Пројекта не може покренути поступак јавне набавке преостале опреме без усаглашене спецификације потребне опреме коју припремају јавни РТВ сервиси (БХРТ, РТРС и РТФБиХ), а која још није достављена”.

“Кашњење реализације Пројекта у протеклом периоду је узроковало више фактора у различитим периодима, а наводимо само неке:

– Сложене и дуготрајне процедуре усвајања појединачних пројеката и одлука о финансирању истих,

– У току јавне набавке опреме, понуђачи су подносили више приговора и жалби на које коначно Рјешење доноси Уред за разматрање жалби у Босни и Херцеговини, а на чије доношење се чекало и по десет мјесеци,

– Мијењао се стандард сигнала са ДВБ-Т на ДВБ-Т2 у циљу проширења капацитета мреже и омогућавања уласка већег броја осталих ТВ станица у мрежу, а то је проузроковало измјену стратешких докумената и пројеката,

– Кашњење је проузроковало и доношење одлуке од стране Савјета министара Босне и Херцеговине о власништву над набављеном опремом у Првој фази Пројекта, а у циљу омогућавања приступа локацијама на којима је постављена дигитална опрема,

– Мијењали су се поједини чланови јавних РТВ сервиса у Комисији за јавне набавке,

– По налогу Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине обједињавале су се Друга и Трећа фаза Пројекта у циљу убрзавања јавне набавке,

– Највеће кашњење је проузроковао недостатак јединствене спецификације потребне опреме од стране јавних РТВ сервиса, а која представља предуслов за покретање поступка јавне набавке поред правних, економских и финансијских предуслова које је Министарство обезбиједило.

У овом тренутку Министарство је урадило апсолутно све како би осигурало да се овај процес доведе до краја и да се “ослободе” фреквенције које имају другу намјену”, закључили су у одговору на упит Н1.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Музеј

07.09.2021 10:49

Ако се довољно дуго буду договарали и усаглашавали, неће ни бити потребе да се било шта набави. Појавиће се неки потпуно нови и другачији стандарди, и сво то ће бити само стара крама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕСЕН СТИЗЕ

07.09.2021 10:58

САМО СЕ СТОКО ЈЕДНА МОЗЕТЕ ДОГОВОРИТИ КАД ТРЕБА ДА ПОДИЈЕЛИТЕ НОВАЦ ОД ПДВ И КРЕДИТА.ЗНАТЕ ЛИ ВИ ДА СТЕ ПИ ЗАКОНУ ОБАВЕЗНИ ОБЕЗБИЈЕДИТИ ИНФОРМИСАНОСТ НАРОДА.НЕЦЕТЕ НА ОВАЈ НАРОД УВЕСТИ ЈЕДНОУМЉЕ,НАСАО ЈЕ ОВАЈ НАРОД ХИЉАДЕ НАЦИНА ДА ОСВОЈИ СЛОБИДНУ МИСАО ,НАЦИ ЦЕ И ОВАЈ ПУТ.А ВИ ЦЕТЕ ПОЛАКО НА СМЕТЛУСТЕ ИСТОРИЈЕ ,КАО НАЈГИРА БАГРА КОЈА ЈЕ ИМАЛА ВЛАСТ У ОВОЈ ДРЗАВИ.

Name

Паја

07.09.2021 15:59

Донекле сам упознат са ситуацијом. Основни разлог су приватни интереси око набавке и инсталирања опреме. Много је оних који се на неки начин желе уградити, а од њих лично зависи комплетан пројекат. Много их је и није им се лако договорити.

Name

Буљо

07.09.2021 10:51

То је један од разлог зашто се репетитори БН гасе.И Додик је крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

07.09.2021 11:14

Наравно, и оно главно, ко це се и колико уградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја.

07.09.2021 11:19

И опрема има гарантни рок,чим је поставе она ће да цркава и квари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

07.09.2021 11:54

Ма гледацемо ХРТВ.На АТВ РТВРС резимске мозете да се покаките док их ви водите на целу са лактасенком.

Name

Дијана!

07.09.2021 12:18

Све ће то Вишки средити...човјек се разуми у саобраћај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

07.09.2021 12:42

Дигитализација касни јер имамо криминалну и неспособну власт на свим нивоима.Србија и Хрватска су давно заврсиле процес дигитализације а ова наса багра не ради ниста корисно за градјане и у свему касни.Зато и јесмо дно дна,не само у Европи него и у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

превисе паметан

07.09.2021 13:57

Све ми је јасно када од свих становника у СР само један да несто разумије о ИТ и јос да му стари не намјеста посао небих знао ни наплатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

07.09.2021 19:43

Да су дали Проинтеру да дигитализује Бих већ би одавно био завршен посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затарило

08.09.2021 07:23

То вам сад више није ни потребно, једино што ће то ипак да уведу кад остатак свијета избаци а они за мале паре откупе па овдје обрну неколико билиона кроз тендере, набавке, комисије и остале разне заврзламе...ускоро ће постојати wифи доступан на сваком ћошку планете...скваки паметни уређај ће моћи да приступи каналима путем линка...

ОДГОВОРИТЕ