Digitalizacija u BiH kasni 10 godina- Evo i zašto?

"Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti poduzeti nikakvu aktivnost u cilju sprečavanja gašenja određenog broja predajnika, a što će u konačnici stvoriti smetnje kako javnim RTV servisima u Bosni i Hercegovini, tako i ostalim TV stanicama", navedeno je u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH na pitanje N1.

Bosna i Hercegovina 07.09.2021 | 12:25
Digitalizacija u BiH kasni 10 godina- Evo i zašto?

Naime, Bosna i Hercegovina je imala obaveze uvođenja digitalizacije emitovanja TV programa prema međunarodnim sporazumima (prvi rok istekao 2011. a krajnji 2015.).

“Zbog čega te obaveze nije izvršila ni šest godina nakon što su joj istekli posljednji rokovi?”, bilo je pitanje koje smo postavili nadležnom ministarstvu.

“Ministarstvo je osiguralo sve potrebne pravne, tehničke i finansijske uslove za realizaciju kompletnog Projekta digitalizacije javnog RTV sistema u Bosni i Hercegovini (dalje u tekstu: Projekat) i okončalo sve aktivnosti na Prvoj fazi Projekta koja uključuje pokrivanje digitalnim signalom šireg dijela Sarajeva, Banja Luke i Mostara, te uvezivanje pet informativno tehničkih centara u sistem digitalnih veza Javnog RTV sistema. Prva faza je uspješno okončana i sistem pušten u rad krajem 2016. godine“, naveli su i dodali:

“Ministarstvo u svojstvu nosioca aktivnosti realizacije Projekta ne može pokrenuti postupak javne nabavke preostale opreme bez usaglašene specifikacije potrebne opreme koju pripremaju javni RTV servisi (BHRT, RTRS i RTFBiH), a koja još nije dostavljena”.

“Kašnjenje realizacije Projekta u proteklom periodu je uzrokovalo više faktora u različitim periodima, a navodimo samo neke:

– Složene i dugotrajne procedure usvajanja pojedinačnih projekata i odluka o finansiranju istih,

– U toku javne nabavke opreme, ponuđači su podnosili više prigovora i žalbi na koje konačno Rješenje donosi Ured za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, a na čije donošenje se čekalo i po deset mjeseci,

– Mijenjao se standard signala sa DVB-T na DVB-T2 u cilju proširenja kapaciteta mreže i omogućavanja ulaska većeg broja ostalih TV stanica u mrežu, a to je prouzrokovalo izmjenu strateških dokumenata i projekata,

– Kašnjenje je prouzrokovalo i donošenje odluke od strane Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o vlasništvu nad nabavljenom opremom u Prvoj fazi Projekta, a u cilju omogućavanja pristupa lokacijama na kojima je postavljena digitalna oprema,

– Mijenjali su se pojedini članovi javnih RTV servisa u Komisiji za javne nabavke,

– Po nalogu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine objedinjavale su se Druga i Treća faza Projekta u cilju ubrzavanja javne nabavke,

– Najveće kašnjenje je prouzrokovao nedostatak jedinstvene specifikacije potrebne opreme od strane javnih RTV servisa, a koja predstavlja preduslov za pokretanje postupka javne nabavke pored pravnih, ekonomskih i finansijskih preduslova koje je Ministarstvo obezbijedilo.

U ovom trenutku Ministarstvo je uradilo apsolutno sve kako bi osiguralo da se ovaj proces dovede do kraja i da se “oslobode” frekvencije koje imaju drugu namjenu”, zaključili su u odgovoru na upit N1.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Muzej

07.09.2021 10:49

Ako se dovoljno dugo budu dogovarali i usaglašavali, neće ni biti potrebe da se bilo šta nabavi. Pojaviće se neki potpuno novi i drugačiji standardi, i svo to će biti samo stara krama.

ODGOVORITE
Name

JESEN STIZE

07.09.2021 10:58

SAMO SE STOKO JEDNA MOZETE DOGOVORITI KAD TREBA DA PODIJELITE NOVAC OD PDV I KREDITA.ZNATE LI VI DA STE PI ZAKONU OBAVEZNI OBEZBIJEDITI INFORMISANOST NARODA.NECETE NA OVAJ NAROD UVESTI JEDNOUMLJE,NASAO JE OVAJ NAROD HILJADE NACINA DA OSVOJI SLOBIDNU MISAO ,NACI CE I OVAJ PUT.A VI CETE POLAKO NA SMETLUSTE ISTORIJE ,KAO NAJGIRA BAGRA KOJA JE IMALA VLAST U OVOJ DRZAVI.

Name

Paja

07.09.2021 15:59

Donekle sam upoznat sa situacijom. Osnovni razlog su privatni interesi oko nabavke i instaliranja opreme. Mnogo je onih koji se na neki način žele ugraditi, a od njih lično zavisi kompletan projekat. Mnogo ih je i nije im se lako dogovoriti.

Name

Buljo

07.09.2021 10:51

To je jedan od razlog zašto se repetitori BN gase.I Dodik je kriv

ODGOVORITE
Name

BB

07.09.2021 11:14

Naravno, i ono glavno, ko ce se i koliko ugraditi.

ODGOVORITE
Name

Tja.

07.09.2021 11:19

I oprema ima garantni rok,čim je postave ona će da crkava i kvari.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDORCANIN

07.09.2021 11:54

Ma gledacemo HRTV.Na ATV RTVRS rezimske mozete da se pokakite dok ih vi vodite na celu sa laktasenkom.

Name

Dijana!

07.09.2021 12:18

Sve će to Viški srediti...čovjek se razumi u saobraćaj....

ODGOVORITE
Name

Max

07.09.2021 12:42

Digitalizacija kasni jer imamo kriminalnu i nesposobnu vlast na svim nivoima.Srbija i Hrvatska su davno zavrsile proces digitalizacije a ova nasa bagra ne radi nista korisno za gradjane i u svemu kasni.Zato i jesmo dno dna,ne samo u Evropi nego i u regionu.

ODGOVORITE
Name

previse pametan

07.09.2021 13:57

Sve mi je jasno kada od svih stanovnika u SR samo jedan da nesto razumije o IT i jos da mu stari ne namjesta posao nebih znao ni naplatiti.

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

07.09.2021 19:43

Da su dali Prointeru da digitalizuje Bih već bi odavno bio završen posao.

ODGOVORITE
Name

Zatarilo

08.09.2021 07:23

To vam sad više nije ni potrebno, jedino što će to ipak da uvedu kad ostatak svijeta izbaci a oni za male pare otkupe pa ovdje obrnu nekoliko biliona kroz tendere, nabavke, komisije i ostale razne zavrzlame...uskoro će postojati wifi dostupan na svakom ćošku planete...skvaki pametni uređaj će moći da pristupi kanalima putem linka...

ODGOVORITE