Године изневјерених надања

Када је 2018. године Милорад Додик гласовима преко 360.000 грађана Српске изабран за члана Предсједништва БиХ мандат је, као и сваку своју политичку етапу, започео спектакуларним обећањима, ентузијазмом, енергијом и одушевљеним погледима народа који је, треба бити искрен, такву Додикову причу радо прихватао.

Република Српска 07.09.2021 | 09:01
Године изневјерених надања

Причао је тако Милорад о српској „репрезентацији“, о дигнитету обиљежја Републике Српске, па је чувена његова „борба“ за заставу Српске у згради Предсједништва БиХ, како је дипломатски да „матира“ Комшића и Џаферовића….и тако прођоше три године мандата. Сада је већ вријеме да се подвуче линија и да се покуша сагледати шта је од Милорадове приче било и остало.

Као и обично, остало је ништа, а понегдје смо и у „минусу“. Заставе, наравно, нема нити се о томе више прича. Она је само на Милорадовом реверу, али како нема ни Милорада од тога је слаба вајда.

Наиме, Додика на његовом радном мјесту – чак и прије кризе коју је створио Инцко наметањем одлука – једноставно није било. Од састанака са амбасадорима и државницима такође није било ништа.

Он је државник са убједљиво најмање састанака, контаката и службених путовања. Наш српски „репрезентативац“, центарфор наше политичке репрезентације, фудбалским ријечником речено, кад га је он већ увео у ова поређења, није ни пришао голу, а камоли поентирао.

Повремени сусрети са амбасадором Руске Федерације, те срдачан сусрет са мађарским министром спољних послова буквално су све чиме се Додик може похвалити, а и то више свједочи о томе да Милорад баца све карте само на једну опцију, јер он лично нигдје другдје више и не може „добацити“, него о некој промишљеној спољној политици какву, на примјер, води Александар Вучић.

Дакле, свој основни посао за који је биран, Додик завршава са оцјеном недовољан (1).

Али зато је наш Милорад бекрија итекако био активан у неким другим активностима, за које истина нема никакву законску надлежност. Додик је себи инсталирао кабинет на врху зграде Владе Републике Српске па ту свакодневно прима тајкуне и уговара „послове“ које ће ти тајкуни имати са буџетом Српске.

Послије Драгана Васиљевића, великог експерта познатог по операцији „Фармланд“, сада Додик савјетује други великан економске мисли – Кристијан Крезић који се мерецедесом вриједним милион марака паркира на улаз Владе Српске и онда са Додиком натенане о трошку народа једе, пије и одлучује шта ће бити са буџетом.

Када има неки састанак који смије да иде у јавност Милорад се спусти на први спрат и састаје се у Кабинету предсједника Владе РС, а Радован Вишковић за то вријеме гледа у таблет и прати помоћу ГПС локатора гдје су његова три камиона која су ангажована у прекограничном транспорту.

Када камиони стану Вишковић зове возаче и пита их за разлог заустављања, а ови извјештавају премијера и команданта републичког Штаба. Кад већ не смије да пита Зору Видовић ништа, бар може од својих возача да добије извјештај.

Када има страначке обавезе Додик пали државни авион и хеликоптер и лети летјелицама Републике Српске кад хоће, гдје хоће и колико хоће. И он и сви његови. Милорад, члан Предсједништва БиХ, на рачун народа РС једе, пије, вози се, лети, љетује, зимује, сипа гориво, набавља кућне потрепштине. И тако све то вријеме.

Милорад се састаје са начелницима и градоначелницима, најављује инфраструктурне пројекте, обећава паре, повећање плата и пензија, одлучује о задужењу у Лондону од скоро 6% ефективне каматне стопе, не говори коме иде провизија и камата….а нема ниједно овлаштење да то ради, јер су то све јасне надлежности органа РС плаћене новцем народа Српске.

Многе финансијске токове пребацио је на сина Игора који вријеме, када државним авионом не лети у Дубаи, проводи између канцеларија Инфинити Групе, Проинтера и кабинета министра финансија Зоре Видовић.

Игор је сваки дан код Зоре и Игор одлучује које плаћање иде, а које не.

Игор добија извјештаје Пореске управе РС из којих гледа које фирме остварују већу добит, па потом „јуриша“ на њихове послове и преузима их. Ако неће да му дају власништво, онда Игор оснива своју фирму која се бави истом дјелатношћу и полако „притишће“ путем институција све клијенте у тој области да сарађују само са његовом фирмом.

Тако Игор, осим директних уговора са буџетом, који се подразумијевају, путем притисака добија и послове са приватним фирмама, јер мало ко од власника може себи да приушти проблем са инспекцијама и другим контролним органима.

И тако, корак по корак, искористио је наш Милорад и посљедње три године да настави путем слагања једне велике слагалице која се зове „СВЕ ЈЕ МОЈЕ“.

И заиста, када би данас неко неупућен дошао у Српску било би му тешко објаснити да смо ми парламентарна демократија, а не приватна деспотија једног човјека и његове породице.

Сви послови, сви буџети, сви министри, све странке „српске репрезентације“, сви помоћници, а Бога ми поготово „помоћнице“….све је то Милорадово.

Бранећи Српску, наш Милорад, наш чувар, постаде трули богаташ….некада, не тако давно банка му је плијенила кућу јер није могао да враћа кредит…данас, тешко да може набројати гдје све има куће и станове. Српске је некада, не тако давно, имала милион и двјестопедесет хиљада становника, данас, кажу, мање од деветсто хиљада….

Да ли ћемо и даље слушати варалицу, или урадити са њим оно што су честити људи увијек радили са таквима – показати им њихово мјесто, далеко од било какве моћи и новца – е то је већ до нас. Прилика да га се котаришемо ће брзо доћи, ваљда ћемо је овај пут и искористити.

(Бањалука-24.инфо) 

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

07.09.2021 07:18

Миле пишки по грађанима Републике Српске. А истима то причињава задовољство, Миле ме попишкио.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

07.09.2021 08:47

Ко не дозволи ту милетову радњу на себи овај му прилијепи етикету издајника па ходај с њом кроз узаврелу рс

Name

КЛИX

07.09.2021 08:58

ИСПИПАВАЊЕ ТЕРЕНА Странци размишљају и о опцији да Сцхмидт наметне измјене Изборног закона

Name

Миле

07.09.2021 09:58

Писки по издајицама РС а не по градјанима РС, а једног дана ће те издајице хрлити на аеродром као и они у Авганистану да их поведу са собом амери и остали западњаци, али дали це се сви успети укрцати питање је велико.

Name

НОТОРНА ГРЕСКА

07.09.2021 10:17

СВА РАТНА А ПОСЕБНО ПОРАТНА ДЕСАВАЊА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА , НЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ НИКАКАВ УСПЕХ БИЗНИС ИЛИ ПОЛИТИЦКИХ ЕЛИТА...СВАКО КО МИСЛИ ДА СУ ОНИ НАПРЕДОВАЛИ У НЕЦЕМУ ТО ЈЕ ОПАСНА ГРЕСКА И ЗАБЛУДА...ПРАВА ИСТИНА ЈЕ У СЛЕДЕЦЕМ...МИ КАО ЉУДИ ГРАДЈАНИ ДРУСТВО....МИ СМО САМО НАЗАДОВАЛИ...И ТО ЈЕ СУСТИНА НАСЕ СТВАРНОСТИ И ИСТИНЕ...

Name

Саса

07.09.2021 10:40

Само народ замлацује супљим прицама , народ нестаје, пропада... Колико их је са 40 год и висе да немају ни дана радног стаза ...по селима туга, мањи градови пусти, сабласни...интелигенција и младост одлази , зивот једне генерације продје уз његове супље прице и тензије без икаквог напредка. Давно су просле 90-те године а ми у мјесту тапкамо јос увјек. Мој кум у Данској и не зна ко му је предсједник... католик, муслиман , православац...али је њему добро има све. НАРОДЕ____ има ли нам спаса ?

Name

Сликар

07.09.2021 11:58

На првом снимку миле у правом издању

Name

Гавро

07.09.2021 07:20

Бахати Баја докле ће да гони ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2021 08:14

Није требало узети фудбалски рјечник, већ кошаркашки. У еx-Yуг све љубитељи кошарке и неуспјели кошаркаши владају...Мило, Додик, Вучић, Пленковић...ваљда се мисли кад се појаве високи да су ауторитативни...али, џаба, лопов је лопов!

Name

Ре Миле

07.09.2021 11:08

Ко су то издајници глупсоне који размишљају својом главом, то су за тебе издајници који кажу да је Р С опљачкана. Мрс.

Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

07.09.2021 12:35

Нилад малоумном народу није било спаса.Ако народ не зна изабрати себи водју и нетреба да постоји за сада се стидим сто сам Србин а и о том цу одлуцити крајем 2022.

Name

Драле

07.09.2021 07:23

ДОДИГ је ФРАНЦУСКА СОБАРИЦЕ.. БИО И ОСТАО.. СЕЉАЦИ ПРЕБАРАН И ЛОПОВ БЕЗ КАРАКТЕРА И ЧОВЈЕКА.. НАРОДЕ НА УЛИЦУ И ДОДИГА И ЊЕГОВЕ НАЈ МИЛИЈИ У ЗАТВОР.. ДА МУ ВРАЋАЈУ ДЈЕЦА И УНУЦАД СВАКУ МАРКУ ДРЖАВИ.. ЦАУСЕСКИ... ИСТИ ТАКО ЦЕ И ЗАВРСИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саднабарев

07.09.2021 07:27

Народ ћути......

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

07.09.2021 07:29

Бурле је вец предузео кораке гасењем неподобних јавних сервиса информисања да остане и даље на власти!!!! А поред овако пасивне опозиције коју сам народ позива да га опозиција позове и поведе , он мозе радити сто хоце!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&&

07.09.2021 07:32

Бозе. Овај. Није. Добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмин

07.09.2021 07:34

Свака цаст за коментар заиста је тако и истинито као и наравно у федерацији коју дрзе двије фамилије Изетбеговиц и Цовиц.Питање да ли код нас свих заједно има нормалних цивилизованих сколованих људи да ово окрену и младим и уз младе направе бољи зивот.Нити це нестати Републике Српске нити БИХ то је свијет одлуцио остало је само политика ове тројке и поданика да узму и дусу и тијело свим како год се они хтјели звати и којем се богу молили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

07.09.2021 10:12

Све је то истина што си написао и заиста је тако али како то објаснити народу којим језиком.

Name

Бари

07.09.2021 07:37

Полагати наде у неписмен и задојен мржњом народ, нема никаквог смисла. Додик ће још дуго да влада јер нерод воли кркане пошто је и сам такав. Нажалост, одгојен су нове генерације неписмених кркана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бари

07.09.2021 07:39

Примјер Вулћка из Добоја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

07.09.2021 07:40

Погледајте само тај поглед .из ЗЛИКОВЦЕВИХ БУРЛЕТОВИХ СИТНИХ СВИЊСКИХ ОЦИЈУ избија похлепа,грамзивост,себицност,самозивост,егоизам,лукавост,лаз,клептоманија,егоцентрицност.РУДОЊУ одмах ухапсити и оковати.питање свих питања...ГДЈЕ ,ПОД ЦИЈИМ ИМЕНОМ И У КОЈИМ ЗЕМЉАМА СУ ЗАВРСИЛЕ насе милијарде марака.ПСЕТО И ЊЕГОВ НАКОТ УХАПСИТИ ПРИЈЕ НЕГО ПОБЈЕГНУ ДА УЗИВАЈУ У ПОКРАДЕНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

07.09.2021 07:41

БАЈА (ЗИТ) ЈЕ ТОТАЛНО ПОШАНДРЦАО, РЕВЕ КО МАГАРАЦ!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

07.09.2021 07:41

Све што је требало бити понос и успешно носи предзна Српска/е пропало је / Српска банка, Српске поште, Српске шуме и тд. Надам се и молим Богу да неће пропасти и Република Српска, то би било катастрофа за српски народ, онда би и он пропао/нестао. Леми памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

07.09.2021 07:41

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја скојотовски

07.09.2021 07:42

Каква брутална истина и пресјек стања у РС-ој. Само да додам да је он за све ово добио највише црквено одликовање а од Србије највиши орден исти онај орден који је додијељен Путину.??!! И сад ти буди паметан гдје, шта, куда, како, зашто..???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

07.09.2021 07:43

То је права порука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕСЕН СТИЗЕ

07.09.2021 07:45

СВЕ МУ ДЗАБА,КАД ДОДЈЕ ВРИЈЕМЕ ИДЕ У 2 × 2 ,КАО И СВИ ДРУГИ,САМО ЈЕДНИ ИДУ КСО ЉУДИ ,А ДРУГИ КАО НЕ ЉУДИ.НЕКА СЕ ЗАПИТА ГДЈЕ ЦЕ ОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

07.09.2021 07:45

Ако ћемо поштено вама је само и остало да блејите. Наравно да блејите то вам Додик не брани, јер то му одговара. То му је бесплатна реклама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Е

07.09.2021 08:47

Како те је тата на брзину направио тако паметног у пм. То што твој "бог" блеји сваки дан ником ништа. Надаш се добићеш и ти дио колача или си већ добио па се надаш да ће да остане, блејиш у име овог лопова. Неће, дефинитивно ће бити сравњавања рачуна а тада нека вам народ суди. Мало батина би било пожељно и наравно одузимање украденог.

Name

Злаја

07.09.2021 07:57

Може ли било ко од гласача овог господина да ми каже шта је он корисно урадио за нас у задњих годину дана ,било шта?! Ево јавно ћу да честитам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух

07.09.2021 07:59

Наказо мици се народу са грбаце, присвојио си и покрао сто је српска имала,,,,,,,,,,, Лопове свјетски

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

07.09.2021 08:14

БРАВО ЗА КОМЕНТАР, ОН ЈЕ АВЕТИЊА У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ И НЕБИ ТРЕБАО ПРЕДСТАВЉАТИ НИ ЈЕДАН НАРОД ПОГОТОВО НАШ СРПСКИ!

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

07.09.2021 08:01

Ја предлажем некоме ко има "живаца" да направи и уклопи неки филм са свим његовим "фашистичким" и "нацистичким" изјавама. У којима "помиње" фамилију другима, вријеђа и пријети људима и народу колективно, спомиње прављење "спискова" и "црних листа" и остало. И онда то треба "вртити" цијело вријеме. Да народ никада не заборави те изјаве и са ким има посла. Јесте да би такав филм, трајао нека 3 дана - али, мислим да се исплати "свести" и "испоставити" рачун. Једном за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

07.09.2021 08:02

Алал вера за овај коментар.Прави ЦТ снимак овог лопова коме нико не може стати на реп,јер је све придвојио.Неће фуго, ако се опаметимо.Треба га послати на дуги одмор у Зеницу.А с њим послати и његове "саборце" да му не буде досадно међу Ношњацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

07.09.2021 08:04

Овај текст је преблаг, у стварности је сто пута горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.09.2021 08:09

Јадан он,слуцај за психијатрију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

07.09.2021 08:11

ОВА ПОЈАВА (Додик) ЈЕ ЗА КАВЕЗА А НЕ ДА ПРЕДСТАВЉА БИЛО КОЈИ НАРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

07.09.2021 08:15

За Додика до смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

07.09.2021 08:23

Слажем се са текстом,ал у стварности је и 100 пута горе.Идиоти су уништили све, направили механизам за гласање,запослили своје ко не гласа губи посао, гласачи потписују пропаст за 50 км,сендвич,па докле више мајку му,кад ће се овој отровној змији стати у крај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДД

07.09.2021 08:25

Ста хоцете од Додика? Направио је дрзаву, сад народ из Свицарска долази код нас да зиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

07.09.2021 08:33

Милорад је од РС направио породичну фирму,гдје се понаша као најгори послодавац.Што се тиче политике остало му је још Вучић који га држи и може глуварит по Србији и овда под шаторима будаласат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

07.09.2021 08:37

Видљиви еуропски лопов лазов насилник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницани

07.09.2021 08:50

Боже каква слика...Какав је ово балван Спаси нас Бозе секте више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лацо

07.09.2021 08:51

Виђу будалетину!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.09.2021 09:12

Криминалац Велики размјера. Поставио у Врх Полиције Ратне Специјалце. ВОЈНО ПОЛИЦИСКЕ КОМАНДОСЕ ОБУЦЕНЕ ОД 1991 ДО 1995 ДА УБИЈАЈУ. И ОНДА КАЗЕ У СКУПСТИНИ РС КАКО ЦУ ЈА БИТИ ДИКАТАТОР ЈА НЕМАМ ВОЈСКУ. ИМАС МИЛОРАДЕ ВОЈСКУ МАФИЈА ЈЕ ТВОЈА ВОЈСКА КОЈА ТЕ СТИТИ И РАДИ ЗА ТЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ВОДЈА" по Домановицу

07.09.2021 09:51

ОД РС ЈЕ НАПРАВИО СВОЈУ "ПРЦИЈУ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што

07.09.2021 09:54

Па наш народ воли овакве комедијаше и лузере који им могу свашта обећат и ланут...неволи оне који слинаве и балаве ,а ништа не кажу, овај бар лупи па се свијет насмије ...једино кад сконтају да их је заје..онда ће му псоват иза леђа, али кога то брига њега нај мање он узима колкоп му треба...нема више револуционара...то је изумрло са "демократијом"...и онако је све лаж и превара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

07.09.2021 10:10

Он је узурпирао ову дрзаву и све више штете наноси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

07.09.2021 11:05

Један хоштаолер и преварант!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

07.09.2021 13:38

Ми гласаци смо му дозволили да се накраде и обогати. Сад може да ради шта га воља.

ОДГОВОРИТЕ