Крезић покушао искористити име Српске за бизнис

– Контроверзни бизнисмен из Хрватске Кристијан Крезић који је у Хрватској најављивао милионске инвестиције, а затим се напрасно повукао, већ дуже вријеме у највећем граду Републике Српске оснива предузећа чија је сврха позната само њему.

Република Српска 07.09.2021 | 07:33
Крезић покушао искористити име Српске за бизнис

У Бањалуци има осам фирми и један фонд, а за свој нови, десети бизнис који планира покренути покушао је искористити име Републике Српске.

Он је у процесу основања фирме коју је планирао назвати “Централ Голд рефинерy оф Републиц Српска“, или преведено „Централна рафинерија злата Републике Српске“.

Име Републике Српске би му сигурно добро дошло и дало на значају код будућих пословних сарадника, али га је у томе спријечио Окружни привредни суд у Бањалуци, јер је за тако нешто потребна дозвола надлежних органа.

Наиме, Законом о привредним друштвима, пословно име може да садржи назив Републике Српске или јединице локалне самоуправе, као и њихова обиљежја или ознаке, уз претходну сагласност власти.

„У складу са овом одредбом потребно је доставити неопходну сагласност или извршити измјену у пословном имену из којег ће се брисати дио “Републиц Српска“, стоји у рјешењу суда.

Такође, како се види из овог документа Крезић приликом регистрације предузећа није доставио доказ да је измирио све пореске обавезе према Републици Српској, нити је имао потврду банке да је уплатио оснивачки капитал.

Да уклони недостатке добио је рок од осам дана. У супротном, из суда су поручили како ће одбити његову пријаву.

Иначе, Крезић према доступним регистрима у Републици Српској има још осам регистрованих фирми за обављање разних дјелатности међу којима су пословно савјетовање, истраживање тржишта и јавног мњења али и производња прехрамбених производа и слично.

Сва предузећа су на истој адреси у Јеврејској улици у Бањалуци.

Новинар ЦАПИТАЛ-а је сатима безуспијешно покушавао да пронађе њихово сједиште или било какав знак који би указао на њихово постојање.

Понадали смо се како би ту нашли и овог предузетника, а који се све чешће спомиње у јавности и повезује са највишим званичницима Српске и са њим попричали о његовим плановима, међутим нисмо успјели.

Такође, сви предузетници са којима смо разговали у Јеврејској улици ни за једно од тих фирми, као ни за Крезића никада нису чули.

То такође показује и да Крезић не жели да буде превише видљив.

Крезић је недавно основао и фонд „Стратегиц инвестмент“ који је од Комисије за хартије од вриједности РС добио дозволу за пословање мјесец дана од подношења захтјева. Како незванично сазнајемо, дозвола је издата уз велики притисак из највишег врха власти у Српској.

Он се иначе прије двије године појавио у Хрватској, тачније у Копривници гдје је најавио милионске инвестиције у бизнис са фармацеутским препаратима, а који је касније убрзо пропао.

Поједини медији су га најављивали као револуционара у области хране и здравља те бизнисмена са развијеним пословима у Њемачкој и Швајцарској, али превише доказа који би потврдили ту тврдњу бар на интернету нема.

(Цапитал Фото: Даница.хр/Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јаффа

07.09.2021 05:45

Логика каже да пере паре за некога. Да је судство независно па да само прати новчане токове ових фирми и ето лопова као на длану. Али...судство је увезано са оваквима, тако да нема наде за право и правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

07.09.2021 06:17

То је сигурно радио уз подршку највиших функционера РС. Немогуће је да има осам фирми а да се не открије гдје се налазе и који су то производи из тих фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2021 07:03

Све нелегално. Нигдје сједиста фирме осим у папирима. Превара уз благослов секте. Они могу све...

Name

Симо

07.09.2021 07:45

Додиков цовек

Name

Сиктер море

07.09.2021 07:03

Гурање нелегалног новца у легалне токове. Већ виђено од сличних "бизнисмена"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бари

07.09.2021 07:04

Сва белосвјетска багра долази на ова подручја и узима паре увезана са властима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијоза.

07.09.2021 07:21

Огромно прање новца а такви у Српској има безброј Ето засто су наси функционери постали огромни милионери и недају власт радије це дати зивот. Ето у каквој корупираној дрзави зивимо и за кога ми гласамо а а борци и пензионери имају прмање од 250.км. а ратовали за иву земљу ПИТАМ СЕ ЗА КОГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

07.09.2021 07:46

Опет бјелосвјетски увезани са домацим харајуууу!!! Ниста ново!!траје од рата а и у рату су политицари трговали за свој интерес а не наридни или ти Дрзавни!!!само фарса!!! Фарса од избора !! Супље прице политицке!!а дјела говоре сама за себе! Кроз историју!с кољена на кољено!љага зиви вјецнооо као и добра дјела!само људи су пролазни!! У рату трговина са људима теритотијама и пљацка свегаа народниг и дрзавног траје до данас!!! Пљацка стољеца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еснесдеовац

07.09.2021 08:10

И сад ће Опозиција рећи како нема страних инвеститора. Све пршти од бизниса, ха ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

07.09.2021 10:07

Уз ову опозицијууу папакаа прелетацаа типа мицо обрен цавиц цубриловиц стевсндиц итд итд и спаваца у осталим странкама позиција мозе владати и 100 година са изборима намјестеним покраденим диговореним купљеним ама опозиција је група паразита троси будзет и спава!и лицни интерес као и позиција лазни националисти квази политицари најразвијен8ја привредна грана политика на балканз! Све истало пропало опљацканоо!!!умрезени на свим нивоима!