Очи јавности упрте у израелски лијек, против ЦОВИД-а

Откад је Бењамин Нетењаху, премијер Израела, назвао лек против ковида-19 који производи та земља "чудотворним", очи светске јавности су упрте у истраживања израелских стручњака. Осим тога, појавила се информација и да Србија планира да, уколико покаже делотворним, овај лек уврсти у своју стандардну терапију за лечење ковида.

Свијет 06.09.2021 | 21:42
Очи јавности упрте у израелски лијек, против ЦОВИД-а

Лек ЕXО-ЦД24 развио је тим чувене и водеће израелске болнице "Суратски медикал центар" из Тел Авива, са професором Надиром Арбером на челу, а даје се инхалирањем. Отприлике 93 одсто пацијената заражених корона вирусом са озбиљном клиничком сликом, лечених у неколико грчких болница овим леком, отпуштено је за пет дана или мање.

Испитивање друге фазе потврдило је резултате прве, која је спроведена у Израелу прошле зиме, а 29 од 30 пацијената са умереном до тешком клиничком сликом се опоравило у року од неколико дана.

- До данас нисмо регистровали значајне нуспојаве ни код једног пацијента - рекао је проф. Надир Арбер који је учествовао у истраживању.

Истраживање је спроведено у Атини јер Израел није имао довољно релевантних пацијената. Главни истраживач био је грчки комесар за корона вирус, проф. Сотирис Тсиодрас. Арбер и његов тим, укључујући др. Ширан Шапира, развили су лек заснован на молекулу који професор проучава 25 година под називом ЦД24, који је природно присутан у телу.

Арбер је објаснио да је главни узрочник клиничког погоршања прекомерна активација имунолошког система, позната и као цитокинска олуја. У случају пацијената са ЦОВИД-19, систем почиње да напада здраве ћелије у плућима. Тако да лек ЕXО-ЦД24, најједноставније речено, "ради" на принципу спречавања настака цитоксинске олује у организму оболелог.

Судећи према ономе што објављују израелски и грчки научници чини се да потенцијално гледамо у очи решењу за глобалну пандемију. Нешто слично је још у марту ове године изјавио и председник Бразила Жаир Болсонаро који је најавио да је његова земља заинтересована за тестирање овог лека, али у облику спреја.

Тако се чини да је и Србија једна од земаља које су више него заинтересоване за лек, па смо стали у ред за израелски "магични метак против ковида" са другим државама.

- Србија је од почетка епидемије пратила развој и мењање терапија за лечење ковида 19 у водећим државама света и у свој протокол лечења те болести уводила најсавременије терапије, без обзира на цену. Будући да су почетна клиничка испитивања показала да је ЕXО-ЦД24 ефикасан и безбедан, да о томе бруји цео свет и чека завршетак студије, заинтересовани смо да набавимо и тај лек када буде регистрован и спречимо најгоре код тешких ковид пацијената - рекао је извор "Курира" из Кризног штаба.

Овај лек чудног назива, ЕXО-ЦД24, иако је још у фази испитивања већ сада називају "магичним метком" против короне, али да ли је он баш "чудотворан" и "магичан"?

У то баш није уверен проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог. Он сматра да је веома похвално што лек у прве две фазе тестирања даје добре резултате, али овај лек треба да пређа још дуг пут док прође сва неопходна тестирања па све до ковид болница где ће се давати најтежим пацијенатима.

- Он сада даје неке добре резултате, али далеко смо од тога да га прогласимо "магичним" и "чудотворним". Клиичка испитивања још трају. За сада су резултати добри, али је прерано да се радујемо - рекао је др Стојановић.

Он напомиње и да укупно постоје четири фазе испитивања које сваки лек треба да прође пре него што се нађе у примени.

- Генерално постоје четири фазе клиничког испитивања, а после урађене треће фазе се скупљају резултати и подноси се документација одређеним регулаторним телима. У Америци је то на пример ФДА, а у Европи - Европска агенција за лекове. Дакле, њему предстоји још једна фаза, а онда процена ефикасности на што већем броју људи. Јер са сваком фазом више људи је укључено у истраживање и за разлику од здравих добровољаца у првој фази, већ у дрогој и трећој фази имате већ људе са комрбидитет, односно другим обољењима. Покушава се да се стекне утисак о ефектима неког лека на што широј популацији, који болују од различитих болести. Тако да нисмо на крају пута када је тај лек у питању - објашњава професор фармакологије.

Он напомиње и да не треба заборавити да је право решење за сузбијање пандемије вакцинација јер овај лек потенцијално може да излечи већ тешко болесне пацијенте, али не и да пружи превентиву од ковида-19.

- Очигледно да је процес вакцинације успорен. Нема довољно вакцина у целом свету и покушава се да се приступи на неки други начин тим пацијентима. Ово је сада терапија, а не превенција. Плаши ме да због таквог називања лека "чудотворним" људи не помисле да не мора више нико да се вакцинише ни да носи маску - истиче Стојановић за "Блиц".

Професор напомиње и да лекова овог типа који треба да сузбију цитоксинску олују постоји много у свету, односно, разни научни институти покушавају да развију свој медикамент. Сви они су у различитим стадијумима истраживања.

- Ово јесте само један од таквих лекова. Када је кренула корона ми смо имали старе антивирусне лекове којима смо вршили пренамену. Давали су се за друга вирусна обољења, а онда смо их пробали и са ковид пацијентима. Сада се појављују стално неки нови. Много је ту кандидата за нову, добру терапију и на крају ћемо видети шта ће бити од тога. Испитује се на стотине лекова у различитим фазма. Наравно, не треба занемарити добре резултате, али не треба се ни прерано радовати. Полако - закључује професор Стојановић.

Сличног става је и др опште медицине Милена Турубатовић.

- Много смо лекова променили у протоколима лечења ковида. Све оно што прође три фазе испитивања и што уђе у наш протокол - ми можемо да прихватимо. Тако да уколико се покаже и после треће фазе клиничког тестирања као корисно, онда ће тај лек свакако бити добродошао, али за сада ми не можемо уопште да рачунамо на њега. Много је таквих лекова који су имали повољне резултате, али се до краја нису показали да су ипак за коришћење - рекла је Турубатовић за "Блиц".

Како ради овај лек?

А шта је заправо ЕXО-ЦД24 и како функционише, објашњава проф. др Зоран Тодоровић, клинички фармаколог.

- ЕXО-ЦД24 је иновативни лек против цитокинске олује код ковид пацијената. Управо је успешно прошао прву и другу фазу клиничких испитивања, тако да знамо да је био ефикасан и безбедан у малој групи испитаника. Трећа фаза ће се завршити у Израелу до краја 2021. За сада, ефикасност му је око 90 одсто, односно толико пацијената са тешком формом ковида могло је да буде отпуштено из болнице за пет дана пошто су примали ЕXО-ЦД24. До сада је даван одраслим хоспитализованим пацијентима старости између 18 и 80 година са позитивним ПЦР тестом и тешком формом болести који још нису на механичкој вентилацији - каже проф. Тодоровић и додаје да би лек требало да се инхалира једном дневно током пет дана.

Лек се, како наводи, састоји из ЦД24 протеина, који је убачен у егзозоме.

- Протеин ЦД24 спречава настанак цитокинске олује, која се јавља код пет до осам одсто пацијената са ковидом. Директно се инхалира, па одмах доспева на место дејства. Егзозоми су изузетно мале везикуле које се одвајају "пупљењем" са ћелијске мембране и служе у преносу сигнала између ћелија, то је као да две ћелије разговарају преко мобилне мреже. Сигнали су протеини и масти које се налазе у егзозомима, дакле њихов садржај. Могу да буду корисни у дијагностици неких обољења, нпр. код малигнитета, срчане или бубрежне слабости, а користе се и у терапији - објаснио је проф. Тодоровић за "Курир".

(Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лаик

06.09.2021 20:06

Лијек треба да прође четири фазе испитивања, а вакцина ниједну. Е моји научници и онда се питате што вам људи не вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

06.09.2021 20:12

Израел. Сила. СРЕЋНА НОВА ГОДИНА, ЈЕВРЕЈИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

06.09.2021 20:12

Да ,лек мора да продје цетири фазе испитивања да би се пустио у употребу!Вакцине могу без испитивања!Е мој Стојановицу ,прави си лицемјер,далеко си ти од професора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруфен Андолов

06.09.2021 20:32

Ово је тек почетак "пандемија" се неће завршити ни за 20 година, док се "сви" намире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

06.09.2021 20:59

Невјероватно,људи пронадју лијек за корону,и надју се неки наси тзв."струцњаци" да казу да је вакцина боља од лијека.Ок,онда узмите за све болести обезбиједите да превентивне мјере буду бесплатне,и нецемо ни куповати лијекове.Одлицно,билмези једни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље спријечити него лијечити

07.09.2021 05:46

Каже стара изрека. Е па тако исто и са вакцинама. Зато су вас као дјецу толико и цијели да би сте дошли до старости. Само штета што нема (брже) вакцине за знање! Та нам је хитно неопходна.

Name

Ноле

07.09.2021 09:07

Хахаха,ти поредис вакцину у дјецијем добу,коју примис једну за цијели зивот,са вакцином коју цес примати сваких пола године.Изволи јаране,само се боцај,оцито да си навикао на боцање,па је теби то узитак...

Name

ре Ноле

08.09.2021 07:16

Видим Вама је једина замјерка што ће се вакцина примати сваке пола године. Кад већ све знате и нећете да се вакцинишете зашто своју борбу не усмјерите у правцу нашег здравственог система и великог процента мртвих за разлику од других држава? У Босни је више умрло него у Израелу.

Name

Мато

07.09.2021 01:10

У те лази само будала сеоска вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веома

07.09.2021 04:48

Интересантно. Нема се на коме тестирати у Израелу,па правац,има у грчкој. Срећа наша па нису нама дошли,а можда нас је и бурлица продао

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

07.09.2021 09:34

Лијек који вец полумртвог цовјека враца у зивот треба детаљно испитати да тај вец мртав цовјек не би имао послије неке последице А за вакцину која се даје здравом цовјеку то и није толико потребно Има логике да је вакцина превентивна али због оваквих ставова и изјава народ и јесте скептицан по питању вакцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.09.2021 09:45

Које сте срање сад написали то је Страшно... Који лијек???? Која Цорона????? Која вакцина??????? Па у то невјерује нико имало паметан, довољно је средња школа да би Човјек провалио да се овдје ради о Тестирању Над Људима...!!!!!! Дозовите се памети вец једном...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.09.2021 12:18

Тацно