„Гастро фест“ на Бардачи привукао бројне посјетиоце

Након једногодишње паузе, на Бардачи код Српца у недељу је одржана Шеснаеста туристичко-привредна манифестација „Гастро фест“ на коме се, упркос ширења корона вируса, окупило  више од 2000 хиљаде посјетилаца из ове и сусједних општина.  

Република Српска 06.09.2021 | 07:17
„Гастро фест“ на Бардачи привукао бројне посјетиоце

У центру пажње посјетилаца било је традиционално такмичење у припремању рибљег паприкаша и специјалитета од пилетине, производа по којима је општина Србац одавно препознатљива. Овога пута  у обе конкуренције надметало се 30 екипа, што је нешто мање у односу на претходне године, али то није умањило њен значај и  приказано  знање и вјештине такмичара.  

Вишечланом жирију, који је састављен од углавном професионалних угоститеља , није било лако да се опредјели за најбоље.

У  конкуренцији  такмичара  у припремању рибљег паприкаша  највише поена  освојила је екипи „Дијана Текстил“ из Српца, а у  припремању јеле од пилећег меса најбоља је била екипа „Кокошара“ из Ножичког.

Најуспјешнијим екипама додијељене су вриједне награде  које је обезбједио организатор манифестације – Туристичка организација Србац.

Саша  Миланковић  из Повелича, познати гурман, данас није учествовао у такмичењу на „Гастро фесту“, али је са сомом на роштиљу тешким 12 килограма, којег је  уловио у Врбасу дан прије ове манифестације, изазвао  велику пажњу и „зазубицу“ код знатижељних посјетилаца. Познато је да сомовина спада у ред најквалитетнијих риба за конзумирање.   

Одржан је и Мини сајам, на којем су  се својим производима од воћа и поврћа, као и предметима домаће радиности представило око 25 чланица Удружења жена из Српца, као и неколико излагача из окружења.

А да угодјај буде потпун, организовано је навлачења конопца и такмичење у брзом испијању пива. Најбржи пивопија у конкуренцији петнаестак такмичара био је Ацо Савановић, док је екипа Удружења „Равногорски покрет“ убједљиво тријумфовала у навлачењу конопца.

Мјесна заједница Бардача и млади активиста Желимир Урић из овог села приредили су изложбу старих фотографија под називом „Бардача од 1910. до 2010. Године“, која је изазвала  велико интересовање посјетилаца. Изложба има документарну вриједност јер приказује, углавном, људе и живот народа овог краја у периоду од 100 година.

У културном дијелу бардачког  „Гастро феста“ запажен наступили  су и чланови Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја.

(БН/С.К. Фото: С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Злаја

06.09.2021 06:05

Ово је доказ колико је држава смјешна са епидемиолошким мјерама, типа масје ,дистанца, дезинфекција руку а и оне рукавице које смо морали да носимо и на јавним мјестима. Дјеца у школи носе маске ,тренутно ,доктори ,полицајци ,поштари ,општинари и остали на државним јаслама наносе маске у својим радним просторијама. Подржавам организацију оваквих манифеатација ал нам не давите дјецу маскама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т38450018

06.09.2021 13:21

Ма каква корона, то је шоу за извлачење новца од оваца који вјерују у то, у србцу промоција снсд 650 људи под шатором, овдје 2000 на једном мјесту, без маски и дистанци, па само будала може повјеровати у ту "корону"

ОДГОВОРИТЕ