„Gastro fest“ na Bardači privukao brojne posjetioce

Nakon jednogodišnje pauze, na Bardači kod Srpca u nedelju je održana Šesnaesta turističko-privredna manifestacija „Gastro fest“ na kome se, uprkos širenja korona virusa, okupilo  više od 2000 hiljade posjetilaca iz ove i susjednih opština.  

Republika Srpska 06.09.2021 | 07:17
„Gastro fest“ na Bardači privukao brojne posjetioce

U centru pažnje posjetilaca bilo je tradicionalno takmičenje u pripremanju ribljeg paprikaša i specijaliteta od piletine, proizvoda po kojima je opština Srbac odavno prepoznatljiva. Ovoga puta  u obe konkurencije nadmetalo se 30 ekipa, što je nešto manje u odnosu na prethodne godine, ali to nije umanjilo njen značaj i  prikazano  znanje i vještine takmičara.  

Višečlanom žiriju, koji je sastavljen od uglavnom profesionalnih ugostitelja , nije bilo lako da se opredjeli za najbolje.

U  konkurenciji  takmičara  u pripremanju ribljeg paprikaša  najviše poena  osvojila je ekipi „Dijana Tekstil“ iz Srpca, a u  pripremanju jele od pilećeg mesa najbolja je bila ekipa „Kokošara“ iz Nožičkog.

Najuspješnijim ekipama dodijeljene su vrijedne nagrade  koje je obezbjedio organizator manifestacije – Turistička organizacija Srbac.

Saša  Milanković  iz Poveliča, poznati gurman, danas nije učestvovao u takmičenju na „Gastro festu“, ali je sa somom na roštilju teškim 12 kilograma, kojeg je  ulovio u Vrbasu dan prije ove manifestacije, izazvao  veliku pažnju i „zazubicu“ kod znatiželjnih posjetilaca. Poznato je da somovina spada u red najkvalitetnijih riba za konzumiranje.   

Održan je i Mini sajam, na kojem su  se svojim proizvodima od voća i povrća, kao i predmetima domaće radinosti predstavilo oko 25 članica Udruženja žena iz Srpca, kao i nekoliko izlagača iz okruženja.

A da ugodjaj bude potpun, organizovano je navlačenja konopca i takmičenje u brzom ispijanju piva. Najbrži pivopija u konkurenciji petnaestak takmičara bio je Aco Savanović, dok je ekipa Udruženja „Ravnogorski pokret“ ubjedljivo trijumfovala u navlačenju konopca.

Mjesna zajednica Bardača i mladi aktivista Želimir Urić iz ovog sela priredili su izložbu starih fotografija pod nazivom „Bardača od 1910. do 2010. Godine“, koja je izazvala  veliko interesovanje posjetilaca. Izložba ima dokumentarnu vrijednost jer prikazuje, uglavnom, ljude i život naroda ovog kraja u periodu od 100 godina.

U kulturnom dijelu bardačkog  „Gastro festa“ zapažen nastupili  su i članovi Ansambla narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja.

(BN/S.K. Foto: S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zlaja

06.09.2021 06:05

Ovo je dokaz koliko je država smješna sa epidemiološkim mjerama, tipa masje ,distanca, dezinfekcija ruku a i one rukavice koje smo morali da nosimo i na javnim mjestima. Djeca u školi nose maske ,trenutno ,doktori ,policajci ,poštari ,opštinari i ostali na državnim jaslama nanose maske u svojim radnim prostorijama. Podržavam organizaciju ovakvih manifeatacija al nam ne davite djecu maskama .

ODGOVORITE
Name

T38450018

06.09.2021 13:21

Ma kakva korona, to je šou za izvlačenje novca od ovaca koji vjeruju u to, u srbcu promocija snsd 650 ljudi pod šatorom, ovdje 2000 na jednom mjestu, bez maski i distanci, pa samo budala može povjerovati u tu "koronu"

ODGOVORITE