Потрошили стотине милиона марака, а резултата нема

Док се надлежни хвале да је овај Савјет уз подршку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић урадио много тога, демографи и опозиција одговарају да је катастрофална демографска слика најбољи показатељ шта и како ради Савјет за демографску политику.

Република Српска 04.09.2021 | 20:03
Потрошили стотине милиона марака, а резултата нема

Прије двије и по године, Влада Републике Српске поново је формирала Савјет за демографску политику Републике Српске, међутим нејасно је шта је то тијело конкретно урадило за поправљање демографске слике у Српској.

Док се надлежни хвале да је овај Савјет уз подршку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић урадио много тога, демографи и опозиција одговарају да је катастрофална демографска слика најбољи показатељ шта и како ради Савјет за демографску политику.

Од фебруара 2019. године када је формиран Савјет за демографску политику конкретних ефеката нема, природни прираштај је негативан, а миграције становништва у иностранство се настављају. Ипак према тврдњама  Министарства породице омладине и спорта Републике Српске, савјет је израдио  низ докумената, међу којима је Демографска обнова Републике Српске који је иницирала Жељка Цвијановић.

У ресорном министарству, кажу и да већ виде прве резултате њиховог рада.

У посљедњих 15 година формирано је неколико Савјета за демографску политику и свима је заједничко једно: да нису урадили ништа корисно у циљу заустављања пада броја становника у Српској, кажу демографи.

Зато је, како тврди струка, крајње неукусно да министарство савјету приписује заслуге за неке активности које немају никакву везу са демографским опоравком, као што је тврдња о издвајањима средстава за подстицање рађања у пољопривредним газдинствима.

Поред министра породице, омладине и спорта Соње Давидовић која предсједава, у Савјету углавном сједе министри, док стручњака за сферу којом би требао да се бави нема, каже Чавић. Због тога конкретних активности нема, што доказује, како наводи, да се борби са једном од највећих опасности за Републику Српску поново приступа неозбиљно.

Из опозиције уопозоравају да је овај Савјет заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић представио једну студију и да је ту свака конкретна активност заустављена. У ПДП-у наводе да нико не поставља питање одговорности за овакво демографско стање.

Како институције приступају потреби повећања наталитета недавно је показао и ревизорски извјештај учинка пронаталитетне политике за коју је из буџета Републике Српске издвојено 940 милиона марака у посљедње 4 године, међутим провођење мјера је доживјело фијаско: природни прираштај је годинама негативан, а рађање не омогућава ни просто обнављање становништва.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кк

04.09.2021 18:17

Како нема резултата. Стесано са буџета. И то је успјех,треба толике паре и узети. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

04.09.2021 18:19

како нису своју дјецу навикли на луксуз и да ниста нераде а лијепо зиве узивају у раскосу и луксузу који котисте елита свјетска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форма без садрзаја

04.09.2021 18:57

Савјет је од оснивања био и остао форма без садрзаја. Тај докуменат из 2019.је цист промасај. Урадило га је удрузење градјана ЦДИ а не Савјет, удрузење није науцна институција. Ту се стало, уз потросених 100 стотињак хиљ. КМ. Резултати се виде данас: никад мање родјених, никад висе умрлих никад висе исељених, никад висе старих. И то министрица назива успјехом, бас онако колико јеци она успјесан министат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фијаско

04.09.2021 21:41

Треба питати проф.др Драшка Маринковића колики му је био узорак за његова истраживања? Бачене паре за лоша и преписана истраживања његовог ЦДИ

Name

Ре ре

05.09.2021 14:22

Документ је обавијен велом тајне да се не би видјело колико је лош, зато га и нема нигдје. Продавци магле!

Name

НР

04.09.2021 19:06

Шта се могло очекивати од страначког нестручног органа него фијаско као и у свему другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

04.09.2021 20:51

Генетика је чудо. Жељка његује традицију. И деда Пејо је водио наталитетну политику и озбиљно порадио на демографији.

Name

Ре фијаско

05.09.2021 06:20

Какав узорак, узео стотињак породиља у БЛ. Довео професоре пензионере из Србије као покрице, а у Србији демографију ради УНДП. Узео новац, преписао раније документе и поставио као сведски сто, па узми ста хоцес. Данас се то показује као највеци промасај. И засто никада тај докуменат није објављен и доступан. Драско је нас професор географије, откуд сад велики демограф?

Name

Докле?

05.09.2021 14:31

Годинама иста прича! Хоће ли се више наћи неко озбиљан да се овим питањима бави?

Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

04.09.2021 22:10

Ова пејина унука поправља демографску слику стим сто неким подруцјима искљуци струју пар сати.Ето тако раде неки функционери а ту су беле гумене цизмице а у па се надје и хеликоптерциц ма нема краја радости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАХОРИНА

04.09.2021 23:09

На ЈАХОРИНИ ЈЕ НАТАЛИТЕТ ТУ СУ СРЕДСТВА. БИТНО ЈЕ ДА ИМА ДВИДОВИЋА, ТРИВИЋА МИНИСТАРА А ОНИ НЕЗНАЈУ ШТА ЈЕ ДЕМОГРАФИЈА. ШУЛИЋ ТРЕБА ДА ВОДИ ТУ ПОЛИТИКУ. ИДУЋЕ ГОДИНЕ ОТИЋЕ И ВАША ДЈЕЦА ТАМО ГДЈЕ СТЕ ИМ ПАРЕ ПРЕБАЦИЛИ ДА КОЦКАЈУ.