Potrošili stotine miliona maraka, a rezultata nema

Dok se nadležni hvale da je ovaj Savjet uz podršku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović uradio mnogo toga, demografi i opozicija odgovaraju da je katastrofalna demografska slika najbolji pokazatelj šta i kako radi Savjet za demografsku politiku.

Republika Srpska 04.09.2021 | 20:03
Potrošili stotine miliona maraka, a rezultata nema

Prije dvije i po godine, Vlada Republike Srpske ponovo je formirala Savjet za demografsku politiku Republike Srpske, međutim nejasno je šta je to tijelo konkretno uradilo za popravljanje demografske slike u Srpskoj.

Dok se nadležni hvale da je ovaj Savjet uz podršku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović uradio mnogo toga, demografi i opozicija odgovaraju da je katastrofalna demografska slika najbolji pokazatelj šta i kako radi Savjet za demografsku politiku.

Od februara 2019. godine kada je formiran Savjet za demografsku politiku konkretnih efekata nema, prirodni priraštaj je negativan, a migracije stanovništva u inostranstvo se nastavljaju. Ipak prema tvrdnjama  Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske, savjet je izradio  niz dokumenata, među kojima je Demografska obnova Republike Srpske koji je inicirala Željka Cvijanović.

U resornom ministarstvu, kažu i da već vide prve rezultate njihovog rada.

U posljednjih 15 godina formirano je nekoliko Savjeta za demografsku politiku i svima je zajedničko jedno: da nisu uradili ništa korisno u cilju zaustavljanja pada broja stanovnika u Srpskoj, kažu demografi.

Zato je, kako tvrdi struka, krajnje neukusno da ministarstvo savjetu pripisuje zasluge za neke aktivnosti koje nemaju nikakvu vezu sa demografskim oporavkom, kao što je tvrdnja o izdvajanjima sredstava za podsticanje rađanja u poljoprivrednim gazdinstvima.

Pored ministra porodice, omladine i sporta Sonje Davidović koja predsjedava, u Savjetu uglavnom sjede ministri, dok stručnjaka za sferu kojom bi trebao da se bavi nema, kaže Čavić. Zbog toga konkretnih aktivnosti nema, što dokazuje, kako navodi, da se borbi sa jednom od najvećih opasnosti za Republiku Srpsku ponovo pristupa neozbiljno.

Iz opozicije uopozoravaju da je ovaj Savjet zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović predstavio jednu studiju i da je tu svaka konkretna aktivnost zaustavljena. U PDP-u navode da niko ne postavlja pitanje odgovornosti za ovakvo demografsko stanje.

Kako institucije pristupaju potrebi povećanja nataliteta nedavno je pokazao i revizorski izvještaj učinka pronatalitetne politike za koju je iz budžeta Republike Srpske izdvojeno 940 miliona maraka u posljednje 4 godine, međutim provođenje mjera je doživjelo fijasko: prirodni priraštaj je godinama negativan, a rađanje ne omogućava ni prosto obnavljanje stanovništva.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kk

04.09.2021 18:17

Kako nema rezultata. Stesano sa budžeta. I to je uspjeh,treba tolike pare i uzeti. Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

damir

04.09.2021 18:19

kako nisu svoju djecu navikli na luksuz i da nista nerade a lijepo zive uzivaju u raskosu i luksuzu koji kotiste elita svjetska

ODGOVORITE
Name

Forma bez sadrzaja

04.09.2021 18:57

Savjet je od osnivanja bio i ostao forma bez sadrzaja. Taj dokumenat iz 2019.je cist promasaj. Uradilo ga je udruzenje gradjana CDI a ne Savjet, udruzenje nije naucna institucija. Tu se stalo, uz potrosenih 100 stotinjak hilj. KM. Rezultati se vide danas: nikad manje rodjenih, nikad vise umrlih nikad vise iseljenih, nikad vise starih. I to ministrica naziva uspjehom, bas onako koliko jeci ona uspjesan ministat.

ODGOVORITE
Name

Fijasko

04.09.2021 21:41

Treba pitati prof.dr Draška Marinkovića koliki mu je bio uzorak za njegova istraživanja? Bačene pare za loša i prepisana istraživanja njegovog CDI

Name

Re re

05.09.2021 14:22

Dokument je obavijen velom tajne da se ne bi vidjelo koliko je loš, zato ga i nema nigdje. Prodavci magle!

Name

NR

04.09.2021 19:06

Šta se moglo očekivati od stranačkog nestručnog organa nego fijasko kao i u svemu drugom.

ODGOVORITE
Name

XXXL

04.09.2021 20:51

Genetika je čudo. Željka njeguje tradiciju. I deda Pejo je vodio natalitetnu politiku i ozbiljno poradio na demografiji.

Name

Re fijasko

05.09.2021 06:20

Kakav uzorak, uzeo stotinjak porodilja u BL. Doveo profesore penzionere iz Srbije kao pokrice, a u Srbiji demografiju radi UNDP. Uzeo novac, prepisao ranije dokumente i postavio kao svedski sto, pa uzmi sta hoces. Danas se to pokazuje kao najveci promasaj. I zasto nikada taj dokumenat nije objavljen i dostupan. Drasko je nas profesor geografije, otkud sad veliki demograf?

Name

Dokle?

05.09.2021 14:31

Godinama ista priča! Hoće li se više naći neko ozbiljan da se ovim pitanjima bavi?

Name

PRIJEDORCANIN

04.09.2021 22:10

Ova pejina unuka popravlja demografsku sliku stim sto nekim podrucjima iskljuci struju par sati.Eto tako rade neki funkcioneri a tu su bele gumene cizmice a u pa se nadje i helikoptercic ma nema kraja radosti.

ODGOVORITE
Name

JAHORINA

04.09.2021 23:09

Na JAHORINI JE NATALITET TU SU SREDSTVA. BITNO JE DA IMA DVIDOVIĆA, TRIVIĆA MINISTARA A ONI NEZNAJU ŠTA JE DEMOGRAFIJA. ŠULIĆ TREBA DA VODI TU POLITIKU. IDUĆE GODINE OTIĆE I VAŠA DJECA TAMO GDJE STE IM PARE PREBACILI DA KOCKAJU.