Вријеме је да се озбиљно разговара о кризи у БиХ

- Вријеме је да се почне озбиљно разговарати о превазилажењу ове кризе, јер осим убирања краткотрајних политичких поена, никоме не доноси ништа добро, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Република Српска 04.09.2021 | 15:32
Вријеме је да се озбиљно разговара о кризи у БиХ

- Прошло је више од мјесец дана од када је чиновник међународне заједнице Валентин Инцко, који се тада називао високи представник у оставци, беспотребно наметнуо закон осјетљивог садржаја и иза себе оставио једну од најозбиљнијих политичких криза у претходних неколико година, којој се не назире крај. Вријеме је да се почне озбиљно разговарати о превазилажењу ове кризе, јер осим убирања краткотрајних политичких поена, никоме не доноси ништа добро, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Бореновић каже да заједнички став српских странака о неприхватању наметнутог закона, потврђен у Народној скупштини Републике Српске, остаје непромјењен. 

- Међутим, странке и политички лидери из ФБиХ треба да схвате да се првобитно ликовање због тог закона полако топи пред надолазећим обавезама које треба да преузму заједничке институције БиХ. Треба да схвате контрадикторност свог дјеловања, јер се с једне стране куну у БиХ, а с друге стране годинама су зазивали наметања одлука нижеразредних чиновника попут Инцка. Док је такво стање, БиХ није суверена и то треба да схвате, прихвате реалност или ће свјесно ићи у још већу дестабилизацију земље у коју се куну, каже Бореновић. 

Он истиче да је потребан унутрашњи договор и рјешење. 

- Због различитог тумачења догађаја из прошлости, поглавља која нису затворена, а која се тичу и некажњавања свих свирепих злочина, укључујући и оне над српским становништвом, као и свеприсутног говора мржње, неће бити једноставно наћи рјешење које је прихватљиво за све. Али рјешење се не може ни изнаћи без воље за договором. Владајуће странке СНСД, ХДЗ и СДА, прије свих, треба да сједну и нађу законску формулацију која ће бити прихватљива свима и која ће проћи унутрашњу парламентарну процедуру.

Успјели су и раније успоставити договор око многих осјетљивих питања, попут НАТО пута, усвајања Закона о акцизама, њима својствене подјеле политичког плијена и функција, па тако треба и сада да траже рјешење. Ми из опозиције имамо и имаћемо приједлоге, али власт носи највећу одговорност да предузме почетне кораке од чијег тока и договора ће зависити и спремност да се сви укључе у коначан договор којим би се превазишло ово питање наметнуте Инцкове одлуке, поручује Бореновић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милутин

04.09.2021 13:58

И нека га је наметнуо и требао је то и давно урадити да немате простора за игру без граница.- Сви сте ви у истом клу и радите по принципу спојених посуда.Набацујете лопту једни другима о безначајним темама. Шта фали закону, јел Бореновићу' Закон се односи на све три стране, шпа што се оне двије друге не буне ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 21:10

И ја се то питам. Вази за све..

Name

Реално

04.09.2021 14:13

Сад и опозиција трази рјесавање кризе. Разлог су паре. Нема плата ни у РС ни у ФБИХ за дрзавне ухљебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

04.09.2021 14:30

Опозиција сваким својим ставом даје легитимитет Додику. Част ријетким изузецима који су свјесни да са Додиком нема ни договора ни преговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранко

04.09.2021 14:32

Вријеме је било одавно, а ово сада је фарса пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

04.09.2021 14:47

Има ли какве економије ? Ах да то су теска питања није то вас терен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОРУКА ЗА К'О ФОЛ...

04.09.2021 14:54

Шаровића,....имате избор,пређите у ФЕДЕРАЛНИ ДЕО,ТО ЈЕ ПОРУКА ДОДИКА ЗА БУДУЋНОСТ!!!! БРЗО СЕ БАЈОНЕТИ ИСУКАШЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.09.2021 15:08

За то се мора ици на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.09.2021 18:06

Волим сто вас је Додик опет насамарио боље него иста.Гдје вам је сада јединство.Како је поруцио Саровицу, тако це сигурно и теби.Пређите у Федерално Сарајево.Несто је брзо заоштрио бајонете против вас, а ви полетили са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све исти калуп

05.09.2021 08:33

Разговор, дијалог по нотама једнога, што се првим сматра и третира..??!! А то је онда монолог. Је ли то оно за шта се предсједник ПДП залаже..??!!

ОДГОВОРИТЕ