Vrijeme je da se ozbiljno razgovara o krizi u BiH

- Vrijeme je da se počne ozbiljno razgovarati o prevazilaženju ove krize, jer osim ubiranja kratkotrajnih političkih poena, nikome ne donosi ništa dobro, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Republika Srpska 04.09.2021 | 15:32
Vrijeme je da se ozbiljno razgovara o krizi u BiH

- Prošlo je više od mjesec dana od kada je činovnik međunarodne zajednice Valentin Incko, koji se tada nazivao visoki predstavnik u ostavci, bespotrebno nametnuo zakon osjetljivog sadržaja i iza sebe ostavio jednu od najozbiljnijih političkih kriza u prethodnih nekoliko godina, kojoj se ne nazire kraj. Vrijeme je da se počne ozbiljno razgovarati o prevazilaženju ove krize, jer osim ubiranja kratkotrajnih političkih poena, nikome ne donosi ništa dobro, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Borenović kaže da zajednički stav srpskih stranaka o neprihvatanju nametnutog zakona, potvrđen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ostaje nepromjenjen. 

- Međutim, stranke i politički lideri iz FBiH treba da shvate da se prvobitno likovanje zbog tog zakona polako topi pred nadolazećim obavezama koje treba da preuzmu zajedničke institucije BiH. Treba da shvate kontradiktornost svog djelovanja, jer se s jedne strane kunu u BiH, a s druge strane godinama su zazivali nametanja odluka nižerazrednih činovnika poput Incka. Dok je takvo stanje, BiH nije suverena i to treba da shvate, prihvate realnost ili će svjesno ići u još veću destabilizaciju zemlje u koju se kunu, kaže Borenović. 

On ističe da je potreban unutrašnji dogovor i rješenje. 

- Zbog različitog tumačenja događaja iz prošlosti, poglavlja koja nisu zatvorena, a koja se tiču i nekažnjavanja svih svirepih zločina, uključujući i one nad srpskim stanovništvom, kao i sveprisutnog govora mržnje, neće biti jednostavno naći rješenje koje je prihvatljivo za sve. Ali rješenje se ne može ni iznaći bez volje za dogovorom. Vladajuće stranke SNSD, HDZ i SDA, prije svih, treba da sjednu i nađu zakonsku formulaciju koja će biti prihvatljiva svima i koja će proći unutrašnju parlamentarnu proceduru.

Uspjeli su i ranije uspostaviti dogovor oko mnogih osjetljivih pitanja, poput NATO puta, usvajanja Zakona o akcizama, njima svojstvene podjele političkog plijena i funkcija, pa tako treba i sada da traže rješenje. Mi iz opozicije imamo i imaćemo prijedloge, ali vlast nosi najveću odgovornost da preduzme početne korake od čijeg toka i dogovora će zavisiti i spremnost da se svi uključe u konačan dogovor kojim bi se prevazišlo ovo pitanje nametnute Inckove odluke, poručuje Borenović.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milutin

04.09.2021 13:58

I neka ga je nametnuo i trebao je to i davno uraditi da nemate prostora za igru bez granica.- Svi ste vi u istom klu i radite po principu spojenih posuda.Nabacujete loptu jedni drugima o beznačajnim temama. Šta fali zakonu, jel Borenoviću' Zakon se odnosi na sve tri strane, špa što se one dvije druge ne bune ?

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2021 21:10

I ja se to pitam. Vazi za sve..

Name

Realno

04.09.2021 14:13

Sad i opozicija trazi rjesavanje krize. Razlog su pare. Nema plata ni u RS ni u FBIH za drzavne uhljebe.

ODGOVORITE
Name

xyz

04.09.2021 14:30

Opozicija svakim svojim stavom daje legitimitet Dodiku. Čast rijetkim izuzecima koji su svjesni da sa Dodikom nema ni dogovora ni pregovora.

ODGOVORITE
Name

Jadranko

04.09.2021 14:32

Vrijeme je bilo odavno, a ovo sada je farsa pred izbore.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

04.09.2021 14:47

Ima li kakve ekonomije ? Ah da to su teska pitanja nije to vas teren.

ODGOVORITE
Name

PORUKA ZA K'O FOL...

04.09.2021 14:54

Šarovića,....imate izbor,pređite u FEDERALNI DEO,TO JE PORUKA DODIKA ZA BUDUĆNOST!!!! BRZO SE BAJONETI ISUKAŠE!!!

ODGOVORITE
Name

BL

04.09.2021 15:08

Za to se mora ici na posao.

ODGOVORITE
Name

Doboj

04.09.2021 18:06

Volim sto vas je Dodik opet nasamario bolje nego ista.Gdje vam je sada jedinstvo.Kako je porucio Sarovicu, tako ce sigurno i tebi.Pređite u Federalno Sarajevo.Nesto je brzo zaoštrio bajonete protiv vas, a vi poletili sa njim.

ODGOVORITE
Name

Sve isti kalup

05.09.2021 08:33

Razgovor, dijalog po notama jednoga, što se prvim smatra i tretira..??!! A to je onda monolog. Je li to ono za šta se predsjednik PDP zalaže..??!!

ODGOVORITE