У топлану уложено 8,6 милиона евра, па осуђена на милост градских и републичких власти

Због губитка од чак 12,7 милиона марака и краткорочних обавеза од 13,9 милиона КМ које су дебело премашиле имовину приједорске топлане пословање овог предузећа у будућности је осуђено на милост и немилост градских и републичких власти.

Република Српска 04.09.2021 | 13:37
У топлану уложено 8,6 милиона евра, па осуђена на милост градских и републичких власти

Оно што је поражавајуће је да је до руба опстанка доведена Топлана у чију је изградњу и опремање постројења прије само пет година утрошено чак 8,6 милиона евра.

Европска банка за обнову и развој (ЕРДБ) је за њену изградњу под повољним условима обезбиједила седам милиона евра, док је шведска СИДА донирала 1,6 милиона евра.

Наиме, према извјештају ревизора за Топлану Приједор за прошлу годину, губитак тог јавног предузећа изнад висине капитала износи 12,7 милиона КМ, док су краткорочне обавезе у износу од скоро 14 милиона марака, премашиле краткорочну имовину чија вриједност износи свега 3,2 милиона КМ. 

“Наведена ситуација одражава повећан ризик ликвидности. Ако изостане финансијска подршка градских и државних органа, способност предузећа да настави пословати у догледној будућности ће постати неизвјесна”, упозорио је ревизор.

Ревизор даље појашњава да у случају да подршка градских и републичких органа изостане, финансијске извјештаје треба саставити са претпоставком престанка пословања, што ће, како истиче, утицати на процјену вриједности имовине.

“Некретнине, постројења и опрема вриједе 13,6 милиона КМ, што чини око 70 одсто укупне материјалне имовине, која је заложена као инструмент обезбјеђења поврата средстава по основу обвезница, те за измирење обавеза према држави по основу репрограма”, наглашено је у Извјештају.

Ревизор наводи, да иако у топлани сматрају да им пословање у догледној будућности није угрожено, да је то предузеће 2020. годину завршило са укупно ликвидних средстава у знатно мањем износу него што износе краткорочне обавезе. 

“Способност Предузећа да послује у складу са начелом сталности пословања је искључиво зависна од финансијске подршке градских и државних органа”, напоменуо је још једном ревизор.

Када су у питању приходи од продаје то предузеће је лани зарадило 2,9 милиона марака, док су у 2019. години имали више приходе од продаје и износили су нешто преко три милиона КМ.

Истакнуто је и да су се на крају 2020. године против предузећа водили судски поступци у вриједности од 79.134 КМ, али Топлана није формирало резервисања по овом основу.

“Према наводима одговорне особе разлог због којег нису извршена резервисања јер се ради о тужбама које се у принципу односе на утврђивање правног стања дуговања потрошача према Топлани”, закључено је у Извјештају ревизора.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Србо

04.09.2021 11:46

Сад имају канцеларију ИРБ у ПД и свог човјека на челу Гвоздена ,перјаницу са жељезнице, сад се бојим да ће жељ, пропасти а он воли потписивати а зна човјек и радити посао, имаће се кад и кајати, што се тога прихватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адзико

04.09.2021 11:48

За разлику од приједорске топлане, у Градишци модернизована топлана за вријеме власти СДС-а на основу јавно приватног партнерства позитивно послује и уплаћује новац у градски будзет за изнајмљене инсталације. Разлика је то као набо и земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

04.09.2021 11:51

Ко нам је на целу града није ни цудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

04.09.2021 11:53

Ко је власник топлане? Питајтw Павица за ресење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.09.2021 12:23

И у истоцном новом сарајеву топлана "свуцена у раван" бивси директор је оставио у плусу а сада је у минусу ,поставе странацки подобне а у струци неподобне...јој јој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

04.09.2021 12:49

Градиска је као опстина подигла кредит од 8 мил. КМ да измири све претходне обавезе рада на мазут, у Бања Луци ове дугове измирује Град, у Приједору је све остало на топлани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

04.09.2021 21:54

Ја у Њемачкој имам подно гријање у стану.Палим га по потреби,нико други о томе не одлучује,зна се да је клима другачија.Али плаћам га пуно мање него народ тамо,паушал читаву годину,за наша примања мала ставка,а могу га користити у августу ако желим.Зашто су тамо стално проблеми са тим гријањем,не контам?!Прескупо,а још и слабо.Моји увијек кукају.Мислим да су највећи проблем неплатише и дужници.Како очекивати да фирма улаже кад не плаћате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

08.09.2021 20:33

Гријање се плаћа у великом постотку. Лоповлук је у питању. Пљачка ко год стигне. Ово је друга топлана послије рата у Приједору. Пропала и прва од 5 мил. на мазут ево испада да ће пропасти и друга на као био масу а од 8.7 мил. Ророве кроз прозоре као у рату биће ускоро.

Name

Мартин

04.09.2021 22:09

Топлана је мртва, само јос смртовница није објављена.

ОДГОВОРИТЕ