U toplanu uloženo 8,6 miliona evra, pa osuđena na milost gradskih i republičkih vlasti

Zbog gubitka od čak 12,7 miliona maraka i kratkoročnih obaveza od 13,9 miliona KM koje su debelo premašile imovinu prijedorske toplane poslovanje ovog preduzeća u budućnosti je osuđeno na milost i nemilost gradskih i republičkih vlasti.

Republika Srpska 04.09.2021 | 13:37
U toplanu uloženo 8,6 miliona evra, pa osuđena na milost gradskih i republičkih vlasti

Ono što je poražavajuće je da je do ruba opstanka dovedena Toplana u čiju je izgradnju i opremanje postrojenja prije samo pet godina utrošeno čak 8,6 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (ERDB) je za njenu izgradnju pod povoljnim uslovima obezbijedila sedam miliona evra, dok je švedska SIDA donirala 1,6 miliona evra.

Naime, prema izvještaju revizora za Toplanu Prijedor za prošlu godinu, gubitak tog javnog preduzeća iznad visine kapitala iznosi 12,7 miliona KM, dok su kratkoročne obaveze u iznosu od skoro 14 miliona maraka, premašile kratkoročnu imovinu čija vrijednost iznosi svega 3,2 miliona KM. 

“Navedena situacija odražava povećan rizik likvidnosti. Ako izostane finansijska podrška gradskih i državnih organa, sposobnost preduzeća da nastavi poslovati u doglednoj budućnosti će postati neizvjesna”, upozorio je revizor.

Revizor dalje pojašnjava da u slučaju da podrška gradskih i republičkih organa izostane, finansijske izvještaje treba sastaviti sa pretpostavkom prestanka poslovanja, što će, kako ističe, uticati na procjenu vrijednosti imovine.

“Nekretnine, postrojenja i oprema vrijede 13,6 miliona KM, što čini oko 70 odsto ukupne materijalne imovine, koja je založena kao instrument obezbjeđenja povrata sredstava po osnovu obveznica, te za izmirenje obaveza prema državi po osnovu reprograma”, naglašeno je u Izvještaju.

Revizor navodi, da iako u toplani smatraju da im poslovanje u doglednoj budućnosti nije ugroženo, da je to preduzeće 2020. godinu završilo sa ukupno likvidnih sredstava u znatno manjem iznosu nego što iznose kratkoročne obaveze. 

“Sposobnost Preduzeća da posluje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja je isključivo zavisna od finansijske podrške gradskih i državnih organa”, napomenuo je još jednom revizor.

Kada su u pitanju prihodi od prodaje to preduzeće je lani zaradilo 2,9 miliona maraka, dok su u 2019. godini imali više prihode od prodaje i iznosili su nešto preko tri miliona KM.

Istaknuto je i da su se na kraju 2020. godine protiv preduzeća vodili sudski postupci u vrijednosti od 79.134 KM, ali Toplana nije formiralo rezervisanja po ovom osnovu.

“Prema navodima odgovorne osobe razlog zbog kojeg nisu izvršena rezervisanja jer se radi o tužbama koje se u principu odnose na utvrđivanje pravnog stanja dugovanja potrošača prema Toplani”, zaključeno je u Izvještaju revizora.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Србо

04.09.2021 11:46

Сад имају канцеларију ИРБ у ПД и свог човјека на челу Гвоздена ,перјаницу са жељезнице, сад се бојим да ће жељ, пропасти а он воли потписивати а зна човјек и радити посао, имаће се кад и кајати, што се тога прихватио.

ODGOVORITE
Name

Adziko

04.09.2021 11:48

Za razliku od prijedorske toplane, u Gradišci modernizovana toplana za vrijeme vlasti SDS-a na osnovu javno privatnog partnerstva pozitivno posluje i uplaćuje novac u gradski budzet za iznajmljene instalacije. Razlika je to kao nabo i zemlja.

ODGOVORITE
Name

GTI

04.09.2021 11:51

Ko nam je na celu grada nije ni cudo

ODGOVORITE
Name

R

04.09.2021 11:53

Ko je vlasnik toplane? Pitajtw Pavica za resenje

ODGOVORITE
Name

Joja

04.09.2021 12:23

I u istocnom novom sarajevu toplana "svucena u ravan" bivsi direktor je ostavio u plusu a sada je u minusu ,postave stranacki podobne a u struci nepodobne...joj joj

ODGOVORITE
Name

Pd

04.09.2021 12:49

Gradiska je kao opstina podigla kredit od 8 mil. KM da izmiri sve prethodne obaveze rada na mazut, u Banja Luci ove dugove izmiruje Grad, u Prijedoru je sve ostalo na toplani...

ODGOVORITE
Name

Tanja

04.09.2021 21:54

Ja u Njemačkoj imam podno grijanje u stanu.Palim ga po potrebi,niko drugi o tome ne odlučuje,zna se da je klima drugačija.Ali plaćam ga puno manje nego narod tamo,paušal čitavu godinu,za naša primanja mala stavka,a mogu ga koristiti u avgustu ako želim.Zašto su tamo stalno problemi sa tim grijanjem,ne kontam?!Preskupo,a još i slabo.Moji uvijek kukaju.Mislim da su najveći problem neplatiše i dužnici.Kako očekivati da firma ulaže kad ne plaćate.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

08.09.2021 20:33

Grijanje se plaća u velikom postotku. Lopovluk je u pitanju. Pljačka ko god stigne. Ovo je druga toplana poslije rata u Prijedoru. Propala i prva od 5 mil. na mazut evo ispada da će propasti i druga na kao bio masu a od 8.7 mil. Rorove kroz prozore kao u ratu biće uskoro.

Name

Martin

04.09.2021 22:09

Toplana je mrtva, samo jos smrtovnica nije objavljena.

ODGOVORITE