Неки повјериоци умрли чекајући новац из Банке Српске

– Након скоро шест година чекања, поједини повјериоци Банке Српске у стечају коначно су дочекали прве исплате. Банка Српске окончала је прву дјелимичну диобу у којој је исплатила 24,9 милиона КМ, док је око 130.000 остало неисплаћено, јер су неки повјериоци умрли прије него што су дочекали свој новац, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 03.09.2021 | 21:24
Неки повјериоци умрли чекајући новац из Банке Српске

Банка је новац на рачуне повјерилаца који су обухваћени првом дјелимичном диобом уплаћивала од 3. до 11. августа. Од планираних 25 милиона, укупно је исплаћено 24,87 милиона КМ.

„Тај износ исплаћен је за 167 повјерилаца. Остало је неисплаћено око 126.000 КМ за 12 повјерилаца од којих су неки умрли, па се чекају рјешења о насљеђивању, док неки нису доставили број рачуна за исплату“, навео је стечајни управник банке Горан Радивојац у извјештају о првој дјелимичној диоби.

Новац који су грађани и предузећа имали у Банци Српске блокиран је још од увођења принудне управе у ову банку крајем 2015. године. Агенција за осигурање депозита БиХ исплатила је осигуране депозите до 50.000 КМ, а сви који имају више од тог износа годинама чекају да им се исплати преостали дио.

ЦАПИТАЛ је раније писао да прве исплате повјериоци пропале Банке Српске могу очекивати почетком августа, након што су пропали сви покушаји Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске да спријечи планирану диобу.

Приједлогом диобе највише новца и то 16,6 милиона КМ било је предвиђено за Агенцију за осигурање депозита БиХ, која се налази у четвртом исплатном реду и која је раније исплатила осигуране депозите до 50.000 КМ.

За пети редовни исплатни ред, у који су већином сврстана физичка лица, предвиђено је 8,1 милион КМ, а преосталих око пола милиона за други и трећи исплатни ред.

Банка на рачуну има 65 милиона КМ, али значајан дио тог износа и даље мора да резервише због осталих спорова у којима учествује, а један од већих је спор са литванском Укио банком, тежак око 40 милиона КМ. У том спору недавно је донесена првостепена пресуда у корист Банке Српске.

Призната потраживања повјерилаца банке износе 183 милиона КМ, али има и значајан износ потраживања која нису призната и због који су повјериоци поднијели тужбе.

(Цапитал) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Па шта

03.09.2021 19:45

Остале су насљеднику. Хехе, или узмите их ви "цапитал".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајх Хајзен Банка.

03.09.2021 19:49

Сламарица. Једноставно јасно је да је данашње вријеме и пословање нестабилно, то не мора се понављати, јер и птице то знају. Квинта је у томе како превазићи проблеме, као појединац, као организација, задруга, друштво, регија, нација, и на крају крајева, ређе је то проблем, као дио ограниченог свијета, то јест Земаљске кугле, али можда не кроз директно тај поглед него проблеми екологије, економије, задовљства, и остали. То се само оквири ресурсизације могу дефинисати. Што се тиче ИТ сектора, његове предности су што једном дефинисане ствари остају као ресурс, док у реалности разне ствари се мењају, мада промјене у индустријализацији су ипак само нешто као и камен у Петрињи који је пао, па онда даље били само земљотресни таласи који су се рецимо 1 годину ипак смирилу у односу на та подрхтавања (у односу на 100 година).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајх Хајзен Банка.

03.09.2021 19:49

Ако се оштети кожа не би смјело страдати срце, у честим стварима као огреботине, ако је срце изложено угрожености од огреботина није добро. Једноставно хијерархија. Предности ИТ, урачуњивост, а мане реални сектор. ИТ је ствар која је тамо неки процес од кога већина обичних људи одустане и не рачуна на то, али већина неких моћних људи не одустаје и развија и успјева да га развија за контролом тржишта, тим и обичних људи (барем ствара такав погрешан осјећај или се ствара). Отворени софтвер, па то је нешто што су ресурси, али ипак то је ријеч о софтверу, не о практичним стварима за неупућене. Принципи креативности, доступости. Самореклама, реклама, подршка, самоподршка, за уобичајене људске врлине послове. Да има запис о томе. Ствар новинара, политичара побједе и тако даље. Ствари искорака. Деца уче о природи и друшрву, неке ствари прихваћају, не прихваћају, и живе то. Наравно, повезивање ствари и стварања области знања су битне. Боли глава и на крају нема ништа, па ако је неуспјешно, зато људи праве системе и дигиталне амбијенте као трајне ресурсе, за подршке животним навикама стаништима пословима да могу сами опстати и живети са другима. Задруга. Наравно то некад функционише некад не. Насјече се дрва, а некад и не. Кад је најпотребније човек си обезбједи да има огреб, а није угрожен тим актом неко други, нити има смисла да га напдне због тог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главоња и калуз

03.09.2021 19:51

У што волим кад је банка сочна, моћна ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

03.09.2021 21:24

Задњих 25 година их је доста умрло цекајуци стандард у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.09.2021 05:08

Иза једног кафића у Буџаку примјетио сам овај натпис банка Српске а ту је и Балкан инвестмент банка, зна се ко је послије пропасти БИБ у Српску банку уложио 30 мил,дали ће он одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

04.09.2021 09:25

паре су код додига у иноземству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.09.2021 10:18

Нико не поставља питање одговорности, ни једна кривицна пријава није поднесена, банка пропала, милиони км. отисли у ђепове појединаца, и ником ниста!!?? Овдје би и покојни Ал Капоне остао без текста! У каквој то "дрзави" зивимо??

ОДГОВОРИТЕ