Neki povjerioci umrli čekajući novac iz Banke Srpske

– Nakon skoro šest godina čekanja, pojedini povjerioci Banke Srpske u stečaju konačno su dočekali prve isplate. Banka Srpske okončala je prvu djelimičnu diobu u kojoj je isplatila 24,9 miliona KM, dok je oko 130.000 ostalo neisplaćeno, jer su neki povjerioci umrli prije nego što su dočekali svoj novac, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 03.09.2021 | 21:24
Neki povjerioci umrli čekajući novac iz Banke Srpske

Banka je novac na račune povjerilaca koji su obuhvaćeni prvom djelimičnom diobom uplaćivala od 3. do 11. avgusta. Od planiranih 25 miliona, ukupno je isplaćeno 24,87 miliona KM.

„Taj iznos isplaćen je za 167 povjerilaca. Ostalo je neisplaćeno oko 126.000 KM za 12 povjerilaca od kojih su neki umrli, pa se čekaju rješenja o nasljeđivanju, dok neki nisu dostavili broj računa za isplatu“, naveo je stečajni upravnik banke Goran Radivojac u izvještaju o prvoj djelimičnoj diobi.

Novac koji su građani i preduzeća imali u Banci Srpske blokiran je još od uvođenja prinudne uprave u ovu banku krajem 2015. godine. Agencija za osiguranje depozita BiH isplatila je osigurane depozite do 50.000 KM, a svi koji imaju više od tog iznosa godinama čekaju da im se isplati preostali dio.

CAPITAL je ranije pisao da prve isplate povjerioci propale Banke Srpske mogu očekivati početkom avgusta, nakon što su propali svi pokušaji Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske da spriječi planiranu diobu.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 miliona KM bilo je predviđeno za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 milion KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Banka na računu ima 65 miliona KM, ali značajan dio tog iznosa i dalje mora da rezerviše zbog ostalih sporova u kojima učestvuje, a jedan od većih je spor sa litvanskom Ukio bankom, težak oko 40 miliona KM. U tom sporu nedavno je donesena prvostepena presuda u korist Banke Srpske.

Priznata potraživanja povjerilaca banke iznose 183 miliona KM, ali ima i značajan iznos potraživanja koja nisu priznata i zbog koji su povjerioci podnijeli tužbe.

(Capital) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pa šta

03.09.2021 19:45

Ostale su nasljedniku. Hehe, ili uzmite ih vi "capital".

ODGOVORITE
Name

Рајх Хајзен Банка.

03.09.2021 19:49

Сламарица. Једноставно јасно је да је данашње вријеме и пословање нестабилно, то не мора се понављати, јер и птице то знају. Квинта је у томе како превазићи проблеме, као појединац, као организација, задруга, друштво, регија, нација, и на крају крајева, ређе је то проблем, као дио ограниченог свијета, то јест Земаљске кугле, али можда не кроз директно тај поглед него проблеми екологије, економије, задовљства, и остали. То се само оквири ресурсизације могу дефинисати. Што се тиче ИТ сектора, његове предности су што једном дефинисане ствари остају као ресурс, док у реалности разне ствари се мењају, мада промјене у индустријализацији су ипак само нешто као и камен у Петрињи који је пао, па онда даље били само земљотресни таласи који су се рецимо 1 годину ипак смирилу у односу на та подрхтавања (у односу на 100 година).

ODGOVORITE
Name

Рајх Хајзен Банка.

03.09.2021 19:49

Ако се оштети кожа не би смјело страдати срце, у честим стварима као огреботине, ако је срце изложено угрожености од огреботина није добро. Једноставно хијерархија. Предности ИТ, урачуњивост, а мане реални сектор. ИТ је ствар која је тамо неки процес од кога већина обичних људи одустане и не рачуна на то, али већина неких моћних људи не одустаје и развија и успјева да га развија за контролом тржишта, тим и обичних људи (барем ствара такав погрешан осјећај или се ствара). Отворени софтвер, па то је нешто што су ресурси, али ипак то је ријеч о софтверу, не о практичним стварима за неупућене. Принципи креативности, доступости. Самореклама, реклама, подршка, самоподршка, за уобичајене људске врлине послове. Да има запис о томе. Ствар новинара, политичара побједе и тако даље. Ствари искорака. Деца уче о природи и друшрву, неке ствари прихваћају, не прихваћају, и живе то. Наравно, повезивање ствари и стварања области знања су битне. Боли глава и на крају нема ништа, па ако је неуспјешно, зато људи праве системе и дигиталне амбијенте као трајне ресурсе, за подршке животним навикама стаништима пословима да могу сами опстати и живети са другима. Задруга. Наравно то некад функционише некад не. Насјече се дрва, а некад и не. Кад је најпотребније човек си обезбједи да има огреб, а није угрожен тим актом неко други, нити има смисла да га напдне због тог.

ODGOVORITE
Name

Главоња и калуз

03.09.2021 19:51

У што волим кад је банка сочна, моћна ...

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

03.09.2021 21:24

Zadnjih 25 godina ih je dosta umrlo cekajuci standard u drzavi.

ODGOVORITE
Name

Србо

04.09.2021 05:08

Иза једног кафића у Буџаку примјетио сам овај натпис банка Српске а ту је и Балкан инвестмент банка, зна се ко је послије пропасти БИБ у Српску банку уложио 30 мил,дали ће он одговарати.

ODGOVORITE
Name

duduk

04.09.2021 09:25

pare su kod dodiga u inozemstvu

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

04.09.2021 10:18

Niko ne postavlja pitanje odgovornosti, ni jedna krivicna prijava nije podnesena, banka propala, milioni km. otisli u đepove pojedinaca, i nikom nista!!?? Ovdje bi i pokojni Al Kapone ostao bez teksta! U kakvoj to "drzavi" zivimo??

ODGOVORITE