Рјешење кризе постоји, али неком очито хаос одговара

"Чули сте и небројено пута поновљене ставове Александра Вучића да будућност БиХ и региона дефинишу српско-бошњачки односи. Дубоко у себи као човјек дијелим тај став, а тај став и ти односи морају бити засновани на међусобном разумијевању и поштовању... Треба тражити неки вид компромисног рјешења", казала је Тривићева и додала да до њега се може доћи једино разговором.

Република Српска 03.09.2021 | 18:10
Рјешење кризе постоји, али неком очито хаос одговара

– Рјешење новонастале политичке кризе није ‘не признајемо Шмита и нећемо разговарати са њим’. То је статус кво који очигледно одговара СНСД, јер у овом политичком хаосу они мисле да ће извући неки политички профит. Уколико владајућа структура у наредним мјесецима не понуди никакав облик рјешења новонастале кризе, мораће опозиција да то учини, поручила је то Јелена Тривић, посланик у Народној скупштини Републике Српске и потпредсједник ПДП-а.

Истичући да постигнути заједнички став политичких партија из Републике Српске у вези са наметнутим “Инцковим законом” ништа не може пољуљати, Тривићева додаје да им се ставови у вези улоге новог високог представника ипак разилазе.

-У последњим заједничким закључцима Народне скупштине Републике Српске наведено да он није легално изабран, али не и да с њим не треба разговарати. Не видим како се новонастала политичка криза може ријешити ако се са Шмитом не разговара, казала је Тривићева у интервјуу за <спан стyле="цолор: #3598дб;">Бањалука.нет

На питање да ли тврдње Милорада Додика да је „Дејтонски мировни споразум мртав“, те да је за позицију Републике Српске потребан нови политички договор, пољуљати постигнуто јединство српских партија, она је одговорила да нема јединства српских партија, него да постоји заједнички став везано за наметнуту Инцкову одлуку.

"Владајућа структура је у мају ове године усвојила закључке у Народној скупштини везано за нешто што су у медијама тада назвали мирно раздруживање, да би у закључцима дефинисали као разговор о будућности БиХ, а знамо да је СНСД прије 15 година обећао независну Републику Српску. Ми као опозиција нисмо гласали за те закључке, јер је то била једна у низу договорених игара гдје се СНСД жели приказати као ултимативни чувар Републике Српске што они нису", казала је Тривићева.

Наглашава да је СНСД најодговорнији  за лоше стање у којем се налази Српска у сваком погледу: економском, социјалном, демографском, културном.

Што се тиче новог политичког договора који помиње Додик, а при том не жели да се састаје са Шмитом, Тривићева види као још један пробни балон или димну бомбу коју Додик баци сваки пут када жели да говори о крупним политичким темама, иако најкрупније своје обећање није испунио, нити учинио ишта конкретно да га испуни, а то је независност Републике Српске.

"Све то чини како би скренуо пажњу са проблема са којима треба да се бави свака власт, а то су егзистенцијални проблеми народа, запошљавање младих, статус бораца, социјалних категорија, проблеми у образовању, здравству и све оно што чини живот сваког човјека. Али ако говоримо о крупним политичким темама, онда власт, а СНСД је власт и на републичком и на нивоу БиХ, треба да са својим коалиционим партнерима понуди било какав облик рјешења на новонасталу кризу везано за Инцкову одлуку. Они то не чине. Рјешење није „не признајемо Шмита и нећемо разговарати са њим“, казала је она.

Према њеним ријечима то је статус кво који очигледно одговара СНСД-у јер у овом политичком хаосу они мисле да ће извући неки политички профит.

"Уколико владајућа структура у наредним мјесецима не понуди никакав облик рјешења новонастале кризе, мораће опозиција да то учини", казала је.

Додаје да је срж рјешења проблема у проналажењу неког вида компромиса по овом питању.

"Чули сте и неборјено пута поновљене ставове Александра Вучића да будућност БиХ и региона дефинишу српско-бошњачки односи. Дубоко у себи као човјек дијелим тај став, а тај став и ти односи морају бити засновани на међусобном разумијевању и поштовању. Ако је Инцковом одлуком једна страна, бошњачка, потпуно задовољна, а друга, српска, потпуно незадовољна, онда та одлука није добра по будућност народа у БиХ и треба тражити неки вид компромисног рјешења", казала је Тривићева и додала да до њега се може доћи једино разговором.

"Иако их имам, ја нећу нудити своје идеје како би се до тог компромиса могло доћи, то је посао власти и треба им дати времена, али ако странке из ФБиХ сматрају да је ова Инцкова одлука закована и да ћемо ми из Републике Српске то тек тако прихватити, а с друге стране, ако Додик не жели да разговара са Шмитом, онда ова криза може да потраје у недоглед", сматра Тривићева.

Наводи да ово није прва политичка криза након завршетка рата и рјешења постоје.

"Само је ствар да ли неко има интерес да разговара о рјешењима или му овај хаос одговара, а Додику очигледно политички хаос одговара. Тада у центру збивања нису корупција, криминалци који се слободно шетају Српском, лош животни стандард и све друге ствари од којих се живи и због којих народ напушта наше просторе", закључила је она.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

сепртља

03.09.2021 16:33

Када би се сутра превазисла ова криза он би за два дана произвео нову јер једино тако мозе да манипулисе. Постао је велико бреме и за народ и Медјународну заједницу а и Србија би најрадије да га се отараси. Њега само треба игнорисати и пустити нека тоне дубље у блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.09.2021 18:33

Дијагноза ти је врх!

Name

Ухх

03.09.2021 18:37

Све тацно! Који то љигавци могу гласати за црвену,лоповску секту.

Name

Посматрач

03.09.2021 21:26

Што волим ове што сами себи одговарају...

Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

04.09.2021 06:13

Вама из опозиције предлазем да никалав контакт немате са позициом цак заједно пред г.Смитом.Ако то будете цинили онда сте исти.

Name

браво легендо

03.09.2021 17:23

Све тацно реце ова господја,само заборави реци да је сва ова криза вјероватно договорена у заједницкој кухињи додика бакира и цовица посто се светројици уздрмала фотеља па покусавају дизањем тензија спасавати један другог и трецег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

03.09.2021 17:39

Људи моји, па зар нам свима није јасно која нас срамота и јад од човјека води! Е, мој Радоје Домановићу, кад икад си овакве вође описао!? Џаба си нам своје дјело оставио аманет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанка

03.09.2021 17:49

БРАВО ЈЕЛЕНА!!! Ти си особа која не мијења своје мишљење, имаш рјешења јер имаш знања и поштења. Само храбро и одлучно! Подржаћемо те!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУК

03.09.2021 18:12

ИСПРАВНО КАО СТО ЈЕЛЕНА СВАКИ ПУТ ИЗНОСИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

На посо

03.09.2021 18:19

Што би рекао Вукан "на посо", и то рјешења кризе. За оно за шта добијате плату треба и радити - од општинског до државног нивоа. Без изузетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

03.09.2021 19:30

Јелена је стасала у политичара врхунског капацитета. Свјесна да у Б и Х нема жлвота без договора, као и у било ком другом систему. Ми имамо корумпирано руководства код сва три констутивна народа, који опстају на производњи међунационалних тензија. Они се увијек договоре око фотеља, расподјеле функција, повећања акциза, расподјеле пара и др и у томе одлично функционишу. Неуку јавност пред изборе подстакнку да им дају гласове. Никакве одговорности немају, јер су правосуђе и све друге контролне службе корумпирали.

Name

Не цекати

03.09.2021 18:40

Вец треба припремати доказе и цим изгубе изборе при дан подици оптузнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шеки мајданчиц

03.09.2021 18:48

Поштована госпођо Тривиц вас највисе цијеним од свих политицара.сто посто сте у праву да се мозе разговором постици компромис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

03.09.2021 19:00

Лијепо је, господјо Тривиц, зељети самосталност РС, али да прво зауздамо инфлацију и подигнемо зивотни стандард, јер, у супротном, многи од нас неце имати прилику да прославе ту независност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин другог реда

03.09.2021 19:22

Бла, бла, бла....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољац никад висе

03.09.2021 20:11

А ко би то могао понистити Инцков закон сада и са ким то моземо разговарати о томе ако је његов насљедник за нас нелегалан, а несто нелегално не мозе понистити легално или..... Помало је то Додо искомплициро али због себе, јел треба све урадити да не би било избора ,јер их губи ако их буде , а ако се не одрзе онда је побједник,а опозиција увијек послусна и игра како он зели. Инцков закон је сада легалан јер су све стране признале тадасњег високог представника знаци радио легално, а сада за Доду нелегални високи не мозе то понистити јер је нелегалан или то Додо се игра са свима нама јер легалан или не њега то и није бас пуно погадзало,ал га висе погадза ако изгуби у народу а са изборима губи а ако ово одигра до краја ниста од избора и онда је побједник. А ти народе сисај весло,била је и Српска Крајина и са војском,полицијом ,монетом и територијом али и лосим политицким водством и нестала је за само три дана илити 72 цаса.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зис

04.09.2021 13:54

Чини ми се да је опозиција заборавила на најважнију ствар а то су поштени избори. Са оваквом политиком неће бити никаквих избора. Владајућим странкама ово потпуно одговара и зато се опозиција може поуздати само у Смидтха па и по цијену да их он обезбједи. Прекините ту бесмислену пасивност и видите кроз разговоре шта тај човјек има на уму. Он није балканац склон петљању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Луие

04.09.2021 16:32

тацно је да је стасала у правог политицара ал за БИХ не за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ- ЗИВЈЕЛА ДРЗАВА РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ