Rješenje krize postoji, ali nekom očito haos odgovara

"Čuli ste i nebrojeno puta ponovljene stavove Aleksandra Vučića da budućnost BiH i regiona definišu srpsko-bošnjački odnosi. Duboko u sebi kao čovjek dijelim taj stav, a taj stav i ti odnosi moraju biti zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštovanju... Treba tražiti neki vid kompromisnog rješenja", kazala je Trivićeva i dodala da do njega se može doći jedino razgovorom.

Republika Srpska 03.09.2021 | 18:10
Rješenje krize postoji, ali nekom očito haos odgovara

– Rješenje novonastale političke krize nije ‘ne priznajemo Šmita i nećemo razgovarati sa njim’. To je status kvo koji očigledno odgovara SNSD, jer u ovom političkom haosu oni misle da će izvući neki politički profit. Ukoliko vladajuća struktura u narednim mjesecima ne ponudi nikakav oblik rješenja novonastale krize, moraće opozicija da to učini, poručila je to Jelena Trivić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik PDP-a.

Ističući da postignuti zajednički stav političkih partija iz Republike Srpske u vezi sa nametnutim “Inckovim zakonom” ništa ne može poljuljati, Trivićeva dodaje da im se stavovi u vezi uloge novog visokog predstavnika ipak razilaze.

-U poslednjim zajedničkim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske navedeno da on nije legalno izabran, ali ne i da s njim ne treba razgovarati. Ne vidim kako se novonastala politička kriza može riješiti ako se sa Šmitom ne razgovara, kazala je Trivićeva u intervjuu za Banjaluka.net

Na pitanje da li tvrdnje Milorada Dodika da je „Dejtonski mirovni sporazum mrtav“, te da je za poziciju Republike Srpske potreban novi politički dogovor, poljuljati postignuto jedinstvo srpskih partija, ona je odgovorila da nema jedinstva srpskih partija, nego da postoji zajednički stav vezano za nametnutu Inckovu odluku.

"Vladajuća struktura je u maju ove godine usvojila zaključke u Narodnoj skupštini vezano za nešto što su u medijama tada nazvali mirno razdruživanje, da bi u zaključcima definisali kao razgovor o budućnosti BiH, a znamo da je SNSD prije 15 godina obećao nezavisnu Republiku Srpsku. Mi kao opozicija nismo glasali za te zaključke, jer je to bila jedna u nizu dogovorenih igara gdje se SNSD želi prikazati kao ultimativni čuvar Republike Srpske što oni nisu", kazala je Trivićeva.

Naglašava da je SNSD najodgovorniji  za loše stanje u kojem se nalazi Srpska u svakom pogledu: ekonomskom, socijalnom, demografskom, kulturnom.

Što se tiče novog političkog dogovora koji pominje Dodik, a pri tom ne želi da se sastaje sa Šmitom, Trivićeva vidi kao još jedan probni balon ili dimnu bombu koju Dodik baci svaki put kada želi da govori o krupnim političkim temama, iako najkrupnije svoje obećanje nije ispunio, niti učinio išta konkretno da ga ispuni, a to je nezavisnost Republike Srpske.

"Sve to čini kako bi skrenuo pažnju sa problema sa kojima treba da se bavi svaka vlast, a to su egzistencijalni problemi naroda, zapošljavanje mladih, status boraca, socijalnih kategorija, problemi u obrazovanju, zdravstvu i sve ono što čini život svakog čovjeka. Ali ako govorimo o krupnim političkim temama, onda vlast, a SNSD je vlast i na republičkom i na nivou BiH, treba da sa svojim koalicionim partnerima ponudi bilo kakav oblik rješenja na novonastalu krizu vezano za Inckovu odluku. Oni to ne čine. Rješenje nije „ne priznajemo Šmita i nećemo razgovarati sa njim“, kazala je ona.

Prema njenim riječima to je status kvo koji očigledno odgovara SNSD-u jer u ovom političkom haosu oni misle da će izvući neki politički profit.

"Ukoliko vladajuća struktura u narednim mjesecima ne ponudi nikakav oblik rješenja novonastale krize, moraće opozicija da to učini", kazala je.

Dodaje da je srž rješenja problema u pronalaženju nekog vida kompromisa po ovom pitanju.

"Čuli ste i neborjeno puta ponovljene stavove Aleksandra Vučića da budućnost BiH i regiona definišu srpsko-bošnjački odnosi. Duboko u sebi kao čovjek dijelim taj stav, a taj stav i ti odnosi moraju biti zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštovanju. Ako je Inckovom odlukom jedna strana, bošnjačka, potpuno zadovoljna, a druga, srpska, potpuno nezadovoljna, onda ta odluka nije dobra po budućnost naroda u BiH i treba tražiti neki vid kompromisnog rješenja", kazala je Trivićeva i dodala da do njega se može doći jedino razgovorom.

"Iako ih imam, ja neću nuditi svoje ideje kako bi se do tog kompromisa moglo doći, to je posao vlasti i treba im dati vremena, ali ako stranke iz FBiH smatraju da je ova Inckova odluka zakovana i da ćemo mi iz Republike Srpske to tek tako prihvatiti, a s druge strane, ako Dodik ne želi da razgovara sa Šmitom, onda ova kriza može da potraje u nedogled", smatra Trivićeva.

Navodi da ovo nije prva politička kriza nakon završetka rata i rješenja postoje.

"Samo je stvar da li neko ima interes da razgovara o rješenjima ili mu ovaj haos odgovara, a Dodiku očigledno politički haos odgovara. Tada u centru zbivanja nisu korupcija, kriminalci koji se slobodno šetaju Srpskom, loš životni standard i sve druge stvari od kojih se živi i zbog kojih narod napušta naše prostore", zaključila je ona.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

seprtlja

03.09.2021 16:33

Kada bi se sutra prevazisla ova kriza on bi za dva dana proizveo novu jer jedino tako moze da manipulise. Postao je veliko breme i za narod i Medjunarodnu zajednicu a i Srbija bi najradije da ga se otarasi. Njega samo treba ignorisati i pustiti neka tone dublje u blato.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.09.2021 18:33

Dijagnoza ti je vrh!

Name

Uhh

03.09.2021 18:37

Sve tacno! Koji to ljigavci mogu glasati za crvenu,lopovsku sektu.

Name

Посматрач

03.09.2021 21:26

Што волим ове што сами себи одговарају...

Name

PRIJEDORCANIN

04.09.2021 06:13

Vama iz opozicije predlazem da nikalav kontakt nemate sa poziciom cak zajedno pred g.Smitom.Ako to budete cinili onda ste isti.

Name

bravo legendo

03.09.2021 17:23

Sve tacno rece ova gospodja,samo zaboravi reci da je sva ova kriza vjerovatno dogovorena u zajednickoj kuhinji dodika bakira i covica posto se svetrojici uzdrmala fotelja pa pokusavaju dizanjem tenzija spasavati jedan drugog i treceg.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

03.09.2021 17:39

Ljudi moji, pa zar nam svima nije jasno koja nas sramota i jad od čovjeka vodi! E, moj Radoje Domanoviću, kad ikad si ovakve vođe opisao!? Džaba si nam svoje djelo ostavio amanet!

ODGOVORITE
Name

Горанка

03.09.2021 17:49

БРАВО ЈЕЛЕНА!!! Ти си особа која не мијења своје мишљење, имаш рјешења јер имаш знања и поштења. Само храбро и одлучно! Подржаћемо те!!!

ODGOVORITE
Name

NEUK

03.09.2021 18:12

ISPRAVNO KAO STO JELENA SVAKI PUT IZNOSI

ODGOVORITE
Name

Na poso

03.09.2021 18:19

Što bi rekao Vukan "na poso", i to rješenja krize. Za ono za šta dobijate platu treba i raditi - od opštinskog do državnog nivoa. Bez izuzetka.

ODGOVORITE
Name

Lule

03.09.2021 19:30

Jelena je stasala u političara vrhunskog kapaciteta. Svjesna da u B i H nema žlvota bez dogovora, kao i u bilo kom drugom sistemu. Mi imamo korumpirano rukovodstva kod sva tri konstutivna naroda, koji opstaju na proizvodnji međunacionalnih tenzija. Oni se uvijek dogovore oko fotelja, raspodjele funkcija, povećanja akciza, raspodjele para i dr i u tome odlično funkcionišu. Neuku javnost pred izbore podstaknku da im daju glasove. Nikakve odgovornosti nemaju, jer su pravosuđe i sve druge kontrolne službe korumpirali.

Name

Ne cekati

03.09.2021 18:40

Vec treba pripremati dokaze i cim izgube izbore pri dan podici optuznice

ODGOVORITE
Name

Šeki majdančic

03.09.2021 18:48

Poštovana gospođo Trivic vas najvise cijenim od svih politicara.sto posto ste u pravu da se moze razgovorom postici kompromis.

ODGOVORITE
Name

Anja

03.09.2021 19:00

Lijepo je, gospodjo Trivic, zeljeti samostalnost RS, ali da prvo zauzdamo inflaciju i podignemo zivotni standard, jer, u suprotnom, mnogi od nas nece imati priliku da proslave tu nezavisnost.

ODGOVORITE
Name

Građanin drugog reda

03.09.2021 19:22

Bla, bla, bla....

ODGOVORITE
Name

Dobrovoljac nikad vise

03.09.2021 20:11

A ko bi to mogao ponistiti Inckov zakon sada i sa kim to mozemo razgovarati o tome ako je njegov nasljednik za nas nelegalan, a nesto nelegalno ne moze ponistiti legalno ili..... Pomalo je to Dodo iskompliciro ali zbog sebe, jel treba sve uraditi da ne bi bilo izbora ,jer ih gubi ako ih bude , a ako se ne odrze onda je pobjednik,a opozicija uvijek poslusna i igra kako on zeli. Inckov zakon je sada legalan jer su sve strane priznale tadasnjeg visokog predstavnika znaci radio legalno, a sada za Dodu nelegalni visoki ne moze to ponistiti jer je nelegalan ili to Dodo se igra sa svima nama jer legalan ili ne njega to i nije bas puno pogadzalo,al ga vise pogadza ako izgubi u narodu a sa izborima gubi a ako ovo odigra do kraja nista od izbora i onda je pobjednik. A ti narode sisaj veslo,bila je i Srpska Krajina i sa vojskom,policijom ,monetom i teritorijom ali i losim politickim vodstvom i nestala je za samo tri dana iliti 72 casa.....

ODGOVORITE
Name

Zis

04.09.2021 13:54

Čini mi se da je opozicija zaboravila na najvažniju stvar a to su pošteni izbori. Sa ovakvom politikom neće biti nikakvih izbora. Vladajućim strankama ovo potpuno odgovara i zato se opozicija može pouzdati samo u Smidtha pa i po cijenu da ih on obezbjedi. Prekinite tu besmislenu pasivnost i vidite kroz razgovore šta taj čovjek ima na umu. On nije balkanac sklon petljanju.

ODGOVORITE
Name

RE Luie

04.09.2021 16:32

tacno je da je stasala u pravog politicara al za BIH ne za REPUBLIKU SRPSKU- ZIVJELA DRZAVA REPUBLIKA SRPSKA

ODGOVORITE