Надлежне службе врше провјере објеката уз гаражу УКЦ-а

Изградња нове подземне гараже за потребе УКЦ РС и даље изазива посебну пажњу. Мјештани чији су домови у близини градилишта, забринути су да би радови могли угрозити њихова домаћинства. Због тога је данас, по налогу градоначелника Бањалуке, на терену је био грађевински инспектор.

Република Српска 03.09.2021 | 17:09
Надлежне службе врше провјере објеката уз гаражу УКЦ-а

Мјештани Бањалуке који живе у близини Клиничког центра гдје се тренутно гради нова гаража, забринути су да би радови на објекту могли да изазову клизиште и угрозе њихова домаћинства. За помоћ су се обратили бањалучкој Градској управи. Надлежни грађевински инспектор обишао је спорне локације. 

„Обишли смо све куће које су власници пријавили. У наредним данима ангажоваћемо овлашћене судске вјештаке грађевинске струке који ће процијенити да ли су објекти сигурни, значи, да ли има помјерања тла и да ли се могу користити у складу са својом намјеном. А онда ћемо даље водити поступке уколико буде потребе за тим. Наравно, о свему ћемо обавијестити републичку грађевинску инспекцију која је задужена за контролу и инспекцијски надзор над изградњом ове гараже.“, каже Урбанистичко-грађевински инспектор у Градској управи Бањалука Сања Џида.                     

Из Инспектората Републике Српске кажу да до сада нису запримили ниједну жалбу грађана по наведеном и да сви радови на изградњи гараже имају уредне грађевинске и техничке дозволе. Поручују да ће републички инспектори ускоро изаћи на терен. 

„Надлежна инспекција ће у оквиру редовних периодичних контрола вршити провјеру извођења радова у различитим фазама. До сада овај орган није обавијештен да због градње предметног објекта постоји било каква опасност за околне објекте.“

И из УКЦ РС наводе да нису добили никакве жалбе нити примједбе грађана, те да се овој установи није обратио нико ни од инспекцијских органа. Истичу да се пажљиво прате сви радови на изградњи објекта.

„Од почетка градње комплекса прати се слијегање тла на паркингу и нису уочена никаква хоризонтална помјерања, што отклања сумњу да се ради о клизишту. По завршетку земљаних радова на градилишту, треба да се смањи и интензитет слијегања тла који ни на који начин не угрожава објекте и грађане, како сте навели у допису.“, саопштено је из УКЦ РС.

И раније су од стране мјештана стизала упозорења да нова подземна гаража није адекватно обезбијеђена, те да би могло доћи до слијегања тла на простору око Клиничког центра.

Прије само мјесец дана, појавиле су се огромне пукотине на паркингу испред УКЦ РС, због чега је било забрањено паркирање на неколико локација које се налазе непосредно уз 35 милиона вриједно градилиште. И тада, као и данас, из највеће здравствене установе РС тврде да се ради о постојаном и предвиђеном слијегању тла које траје већ дуги низ година и које је очекивано, а да су све друге приче само злонамјерна спекулација.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

03.09.2021 18:44

То дзајиц дрзи под контролом. Само хода по скуповима и лазе народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

03.09.2021 21:45

Такви наси струцњаци су радили и у Азербејдзану Па једва зиву главу извукли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та иди бре болан

06.09.2021 07:36

Хахаха..., баш је крајње неизвјесно какву оцјену ће донијети 'Надлежне службе'..., хахаха..етц етц...

ОДГОВОРИТЕ