Nadležne službe vrše provjere objekata uz garažu UKC-a

Izgradnja nove podzemne garaže za potrebe UKC RS i dalje izaziva posebnu pažnju. Mještani čiji su domovi u blizini gradilišta, zabrinuti su da bi radovi mogli ugroziti njihova domaćinstva. Zbog toga je danas, po nalogu gradonačelnika Banjaluke, na terenu je bio građevinski inspektor.

Republika Srpska 03.09.2021 | 17:09
Nadležne službe vrše provjere objekata uz garažu UKC-a

Mještani Banjaluke koji žive u blizini Kliničkog centra gdje se trenutno gradi nova garaža, zabrinuti su da bi radovi na objektu mogli da izazovu klizište i ugroze njihova domaćinstva. Za pomoć su se obratili banjalučkoj Gradskoj upravi. Nadležni građevinski inspektor obišao je sporne lokacije. 

„Obišli smo sve kuće koje su vlasnici prijavili. U narednim danima angažovaćemo ovlašćene sudske vještake građevinske struke koji će procijeniti da li su objekti sigurni, znači, da li ima pomjeranja tla i da li se mogu koristiti u skladu sa svojom namjenom. A onda ćemo dalje voditi postupke ukoliko bude potrebe za tim. Naravno, o svemu ćemo obavijestiti republičku građevinsku inspekciju koja je zadužena za kontrolu i inspekcijski nadzor nad izgradnjom ove garaže.“, kaže Urbanističko-građevinski inspektor u Gradskoj upravi Banjaluka Sanja Džida.                     

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu da do sada nisu zaprimili nijednu žalbu građana po navedenom i da svi radovi na izgradnji garaže imaju uredne građevinske i tehničke dozvole. Poručuju da će republički inspektori uskoro izaći na teren. 

„Nadležna inspekcija će u okviru redovnih periodičnih kontrola vršiti provjeru izvođenja radova u različitim fazama. Do sada ovaj organ nije obaviješten da zbog gradnje predmetnog objekta postoji bilo kakva opasnost za okolne objekte.“

I iz UKC RS navode da nisu dobili nikakve žalbe niti primjedbe građana, te da se ovoj ustanovi nije obratio niko ni od inspekcijskih organa. Ističu da se pažljivo prate svi radovi na izgradnji objekta.

„Od početka gradnje kompleksa prati se slijeganje tla na parkingu i nisu uočena nikakva horizontalna pomjeranja, što otklanja sumnju da se radi o klizištu. Po završetku zemljanih radova na gradilištu, treba da se smanji i intenzitet slijeganja tla koji ni na koji način ne ugrožava objekte i građane, kako ste naveli u dopisu.“, saopšteno je iz UKC RS.

I ranije su od strane mještana stizala upozorenja da nova podzemna garaža nije adekvatno obezbijeđena, te da bi moglo doći do slijeganja tla na prostoru oko Kliničkog centra.

Prije samo mjesec dana, pojavile su se ogromne pukotine na parkingu ispred UKC RS, zbog čega je bilo zabranjeno parkiranje na nekoliko lokacija koje se nalaze neposredno uz 35 miliona vrijedno gradilište. I tada, kao i danas, iz najveće zdravstvene ustanove RS tvrde da se radi o postojanom i predviđenom slijeganju tla koje traje već dugi niz godina i koje je očekivano, a da su sve druge priče samo zlonamjerna spekulacija.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac

03.09.2021 18:44

To dzajic drzi pod kontrolom. Samo hoda po skupovima i laze narod.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

03.09.2021 21:45

Takvi nasi strucnjaci su radili i u Azerbejdzanu Pa jedva zivu glavu izvukli

ODGOVORITE
Name

Ta idi bre bolan

06.09.2021 07:36

Hahaha..., baš je krajnje neizvjesno kakvu ocjenu će donijeti 'Nadležne službe'..., hahaha..etc etc...

ODGOVORITE