Бесмислено троше новац, конкретне помоћи Владе нема

Влада Српске поново троши новац за израду стратешких планова од којих пољопривредници немају никакву корист умјесто да на конкретна начин помогну пољопривреднике који ће ове године претрпјети огромну штету због суше и касних мразева, поручују из СДС-овог Ресора за пољопривреду. 

Република Српска 03.09.2021 | 14:19
Бесмислено троше новац, конкретне помоћи Владе нема

Сви стратешки планови које је министарство пољопривреде од 2010.године до данас урадило за помоћ пољопривредницима, остало је само мртво слово на папиру, тврде у СДС-у. Истичу да ниједна стратегија у пракси није дала никакве резултате, а корист од њих су имали само они који су те стратегије писали и наплатили то од Владе Српске. 

„Одговорно тврдимо да је у позадини свега тога Стево Мирјанић, бивши минстар пољопривреде РС који је био министар од 2013.до 2018. године. За његовог мандата је дошло до пада производње у свим секторима аграра. Желимо да укажемо грађанима РС и Влади РС да су све досадашње стратегије, анализе планови служили само за пуњење џепова Мирјанића и екипе са око њега јер су за те намјене добили минимално 500 000 КМ и а РС и њени пољопривредници нису добили ништа“,каже Саша Ловрић, члан Ресора за пољопривреду ГО СДС.

Траже од министарства и Владе да прекину финансирање бесмислених документата од стране стручњака који не познају стварну ситуацију на терену. Тврде да ниједна мјера из Стратегија и бројних докумената није реализована, што ће, како кажу, бити случај и са новом Стратегијом за период од 2021 – 2027.године. 

 „Према плану новог стратешког плана развоја пољопривреде аграрни буџет требало би да износи 84,5 милиона КМ, а у прошлој стратегији, у 2020. години буџет је требало да буде 121 милион КМ, кардинална грешка, омашка у писању стратегије. РС ће новом стратегијом аграра смањивати директна плаћања везана за поједине производе и утицај на цијену те на тај начин прелазити на плаћања по јединици површине и грлу стоке“, каже Саша Ловрић, члан Ресора за пољопривреду ГО СДС.

Поред многобројних пољопривредника и могућности производње,Република Српска постала је зависна од увоза хране са ниском покривеношћу увоза извозом, кажу у СДС-у. Зато би требало заштити пољопривреднике и надокнадити огромне штете које су ове године претрпјели.

 „Само штете од суше на кукурузу ове године који се узгаја на 150 000 хектара кретаће се око 300 милиона марака. Воћари ће добити око мизерних 500 КМ по хектару, а обећано им је 1500 КМ, три пута више“, сматра Саша Ловрић, члан Ресора за пољопривреду ГО СДС 

Из СДС-а апелују на надлежне да се у процедуре доношења стратегија развоја пољопривреде укључе стручњаци из аграра и пољопривредници који боље од већине знају шта им треба, да би се на прави начин, заштитила и развила пољопривреда Републике Српске. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михајло

03.09.2021 12:50

Банда црвена це унистити обај народ за педесет год се неце опоравити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.09.2021 12:51

Они и Кесића промовишу на РТРС а шта је урадио у Америци за нас , бар да се тако огласи а Мирјанић је заслужан, за РС, човјек има сто година, ваљао је он нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

03.09.2021 13:13

Нек зато кцерка од Стеве излази свако веце по БЛ а богами воза се и по јахтама. Види се одакле јој паре. Тата дао дзепарац.

ОДГОВОРИТЕ