Besmisleno troše novac, konkretne pomoći Vlade nema

Vlada Srpske ponovo troši novac za izradu strateških planova od kojih poljoprivrednici nemaju nikakvu korist umjesto da na konkretna način pomognu poljoprivrednike koji će ove godine pretrpjeti ogromnu štetu zbog suše i kasnih mrazeva, poručuju iz SDS-ovog Resora za poljoprivredu. 

Republika Srpska 03.09.2021 | 14:19
Besmisleno troše novac, konkretne pomoći Vlade nema

Svi strateški planovi koje je ministarstvo poljoprivrede od 2010.godine do danas uradilo za pomoć poljoprivrednicima, ostalo je samo mrtvo slovo na papiru, tvrde u SDS-u. Ističu da nijedna strategija u praksi nije dala nikakve rezultate, a korist od njih su imali samo oni koji su te strategije pisali i naplatili to od Vlade Srpske. 

„Odgovorno tvrdimo da je u pozadini svega toga Stevo Mirjanić, bivši minstar poljoprivrede RS koji je bio ministar od 2013.do 2018. godine. Za njegovog mandata je došlo do pada proizvodnje u svim sektorima agrara. Želimo da ukažemo građanima RS i Vladi RS da su sve dosadašnje strategije, analize planovi služili samo za punjenje džepova Mirjanića i ekipe sa oko njega jer su za te namjene dobili minimalno 500 000 KM i a RS i njeni poljoprivrednici nisu dobili ništa“,kaže Saša Lovrić, član Resora za poljoprivredu GO SDS.

Traže od ministarstva i Vlade da prekinu finansiranje besmislenih dokumentata od strane stručnjaka koji ne poznaju stvarnu situaciju na terenu. Tvrde da nijedna mjera iz Strategija i brojnih dokumenata nije realizovana, što će, kako kažu, biti slučaj i sa novom Strategijom za period od 2021 – 2027.godine. 

 „Prema planu novog strateškog plana razvoja poljoprivrede agrarni budžet trebalo bi da iznosi 84,5 miliona KM, a u prošloj strategiji, u 2020. godini budžet je trebalo da bude 121 milion KM, kardinalna greška, omaška u pisanju strategije. RS će novom strategijom agrara smanjivati direktna plaćanja vezana za pojedine proizvode i uticaj na cijenu te na taj način prelaziti na plaćanja po jedinici površine i grlu stoke“, kaže Saša Lovrić, član Resora za poljoprivredu GO SDS.

Pored mnogobrojnih poljoprivrednika i mogućnosti proizvodnje,Republika Srpska postala je zavisna od uvoza hrane sa niskom pokrivenošću uvoza izvozom, kažu u SDS-u. Zato bi trebalo zaštiti poljoprivrednike i nadoknaditi ogromne štete koje su ove godine pretrpjeli.

 „Samo štete od suše na kukuruzu ove godine koji se uzgaja na 150 000 hektara kretaće se oko 300 miliona maraka. Voćari će dobiti oko mizernih 500 KM po hektaru, a obećano im je 1500 KM, tri puta više“, smatra Saša Lovrić, član Resora za poljoprivredu GO SDS 

Iz SDS-a apeluju na nadležne da se u procedure donošenja strategija razvoja poljoprivrede uključe stručnjaci iz agrara i poljoprivrednici koji bolje od većine znaju šta im treba, da bi se na pravi način, zaštitila i razvila poljoprivreda Republike Srpske. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

03.09.2021 12:50

Banda crvena ce unistiti obaj narod za pedeset god se nece oporaviti.

ODGOVORITE
Name

Србо

03.09.2021 12:51

Они и Кесића промовишу на РТРС а шта је урадио у Америци за нас , бар да се тако огласи а Мирјанић је заслужан, за РС, човјек има сто година, ваљао је он нама.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

03.09.2021 13:13

Nek zato kcerka od Steve izlazi svako vece po BL a bogami voza se i po jahtama. Vidi se odakle joj pare. Tata dao dzeparac.

ODGOVORITE