Терористички напад на Новом Зеланду, нападач убијен

Полиција Новог Зеланда је данас убила "насилног екстремисту" познатог полицији, изјавила је новозеландска премијерка Џасинда Ардерн, након што је нападач у супермаркету ножем ранио најмање шест особа.

Свијет 03.09.2021 | 09:14
Терористички напад на Новом Зеланду, нападач убијен

Нападач, држављанин Шри Ланке, који је био на Новом Зеланду десет година, био је инспирисан милитантном групом Исламска држава и био је "под константним надзором", изјавила је Ардерн, а преноси агенција Ројтерс.

"Насилни екстремиста извео је терористички напад на недужне грађане Новог Зеланда. Он је очигледно био присталица идеологије ИСИС-а", додала је Ардерн.

Нападач, који није идентификован, био је "особа од интереса" око пет година, наводи Ардерн, додајући да је убијен у року од 60 секунди од почетка напада у Окланду.

Полиција, која је пратила човјека, мислила је да је ушао у супермаркет да обави куповину, али је он, према ријечима једног од свједока, извукао велики нож и почео да убада људе.

"Радили смо апсолутно све што је било могуће како бисмо га пратили, а чињеница да смо могли интервенисати тако брзо, за отприлике 60 секунди, показује колико смо га пажљиво посматрали", рекао је полицијски комесар Ендрју Костер на конференцији за новинаре.

Нападач је, како наводи, дјеловао сам, а полиција је увјерена да нема даље пријетње за јавност.

На видео снимку објављеном на друштвеним мрежама приказани су купци у супермаркету неколико секунди након што је изведен напад.

"Овде је неко са ножем ... има нож. Неко је избоден", може се чути једна жена.

Чувар је замолио људе да напусте тржни центар недуго прије него што је одијекнуло око шест хитаца.

Ардерн је рекла да до данашњег дана овај човјек није починио прекршаје који би довели до његовог хапшења и притвора.

Од шест рањених људи, троје је у критичном стању, један у тешком, а други у умјерено тешком стању, саопштила је локална служба хитне помоћи.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Злаја

03.09.2021 07:22

Значи нападач је исламиста...несто ново .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

03.09.2021 09:12

Био под “константним надзором”?!?!? Како је онда могуце да је извео напад и ранио толике особе? Е сада сви рањени лијепо нека тузе дрзаву и тразе милионске одстете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закони

03.09.2021 15:42

У корист терориста, јадни закони бас као и манупулаторски креатори истих.....

Name

Боро

03.09.2021 21:07

Пун им Нови Зеланд таквих,и сад као изненађени.

ОДГОВОРИТЕ