Њујорк: Хаос након урагана, уведено ванредно стање

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио прогласио је данас ванредно стање због, како је рекао, "историјског метеоролошког догађаја", након што су тај град погодиле рекордно обилне кише и поплаве.

Свијет 02.09.2021 | 11:32
Њујорк: Хаос након урагана, уведено ванредно стање

Најмање шест људи је изгубило живот у обилним кишама и поплавама које је Њујорку и Њу Џерзију донио ураган.

Кишу, поплаве и опасно стање на путевима донијели су остаци тропске олује Ајда.

Скоро све линије њујоршког метроа биле су обустављене касно у сриједу по локалном времену. Национална метеоролошка служба издала је најмање пет упозорења на поплаве, од Филаделфије до севера Њу Џерсија.

Претходно је и гувернер Њу Џерсија Фил Марфи због Иде прогласио ванредно стање.

– Најмање једна особа је погинула у поплавама које су захватиле град Пасаик у Њу Џерсију, рекао је раније данас градски званичник Хектор Лора, преноси Срна.

Он је навео да је тијело старијег мушкарца извучено из набујале воде. Возило којим је управљао однела је бујица. Ватрогасци су такође спасили двије особе из возила.

Торнада су захватила дијелове Пенсилваније и Њу Џерсија. Најмање девет кућа је уништено у местима Малика Хил и Њу Џерси.

Амерички Национални центар за урагане саопштио је да се олуја раније позната као ураган Ајда, сада класификована као пост-тропски циклон, креће кроз област на средини источне, атлантске обале САД, изазивајући изненадне поплаве и торнада на свом путу.

Ајда је погодила Луизијану у недјељу као ураган четврте категорије и једна од најснажнијих олуја која је икада ударила у континентални дио САД. У свом последњем извештају, Центар за урагане навео је да је олуја у Западној Вирждинији и да се креће према североистоку.

Поплаве у Њујорку

Очекује се да систем, који садржи вјетрове максималне брзине до 45 километара на сат, донесе и до 20 цм кише док пролази истоком САД у наредна 24 сата. Прије наиласка олује, већ су пријављена торнада у држави Мериленд, источно и сјеверно од главног града САД Вашингтона.

Центар за урагане најавио је да би систем чак могао да оснажи када сутра поново напусти копнени део САД. У међувремену, саопштено је да се на далеком југоситоку Атлантика формирала тропска олуја Лери и да ће по свему судећи сутра постати ураган.

Тренутно садржи вјетрове брзине 105 километара на сат и креће се ка сјеверу-сјевероистоку. Метеоролози наводе да та олуја тренутно не представља опасност за континентални део Америке.

Могућа изливања нафте након урагана

Недавни снимци из ваздуха указују на нешто што изгледа као километрима дугачка нафтна мрља у близини платформе у Мексичком заливу након урагана Ида, саопштило је америчко регулаторно тело које прати океане и атмосферу.

Фотографије Националне управе за океане и атмосферу (НОАА), заједно са другим које је АП снимио из хеликоптера у уторак, такође приказују лучке објекте у Луизијани, рафинерије нафте и бродоградилишта гдје је прошао ураган и гдје је примјетан сјајни траг, типичан за изливање нафте и горива у води.

Седам рафинерија у Луизијани затворено је у сриједу због невремена, а оне заједно чине око девет одсто свих америчких рафинеријскиих капацитета, према америчком Министарству енергије.

Из америчке Агенције за заштиту животне средине, саопштили су јуче да за сада нису примили извјештаје о значајним изливањима или другим претњама по животну средину.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар