Ако овако наставе ништа од избора сљедеће године

Уколико представници у парламенту БиХ, Савјету министара и Предсједништву наставе да бојкотују сједнице до повлачења одлуке Валентина Инцка о измјенама Кривичног закона, сасвим је реално да сљедеће године не буде ни избора.

Босна и Херцеговина 01.09.2021 | 08:49
Ако овако наставе ништа од избора сљедеће године

Без рада ових институција нема ни новог изборног закона, ни новог буџета, па самим тим ни избора. Ако само видимо колико је фрке било око распоређивања новца за одржавање избора прошле године, можемо само замислити шта нас чека наредне.

"Мислим да се Инзкова одлука неће повући и да живе у илузији они који мисле да је то могуће. На ту врсту политичке уцјене оно што зовемо међународном заједницом, чини ми се, неће пристати. То би било признавање пораза и повлачење пред домаћим политичарима.

Могуће је, говорим хипотетички, изнаћи неко средње рјешење којим ће бити задовољни сви, односно тешко је у БиХ постићи општу сагласност и консензус задовољних, али барем да се изнађе рјешење са најмањом дозом незадовољства", каже политичка аналитичарка Тања Топић.

Она наводи да би одлагање избора због блокада у институцијама ишло у прилог неким политичким партијама, које су и до сада пријетиле бојкотом избора.

"Али, мислим да то није реалан сценарио и да ће избора на незадовољство истих ипак бити. Луксуз неодржавања избора БиХ не смије да си допусти. Све друго значи непостојање плана Б, односно излазне стратегије. У прилог томе говоре и разне идеје и планови који се смишљају ад хоц и сипају из рукава готово сваких десет минута, без икакве озбиљне и разрађене стратегије.

Па смо се нагледали сценарија осамостаљивања, потом скупљања потписа који никоме ништа не значе, захтјева да о БиХ одлучују домаћи актери, никако мрски странци, па онда ипак позивање странаца по сопственој мјери да мисле умјесто нас и ријеше БиХ чвор до заклињања у изворни Дејтон уз проглашавање истог, који је и међународна верификација и политички добијени максимум, мртвим коњем.

Говорити о угрожености Републике Српске у условима када се хеликоптер не може дићи без сагласности једног човјека из Републике Српске је цинично", каже она.

Наша саговорница објашњава да овдје човјек не може остати нормалан. Јер, тешко је сачувати здрав разум усљед толиког налета политичког лудила.

"Такође смо гледали 'одупирање' и вербалну канонаду према западним политичарима и дипломатама, као оличење 'агресора и окупатора' у вријеме док су се ти исти домаћи политичари снисходљиво и идолопоклонички клањали неким диктаторима И кршитељима људских права, тражећи да они ваљда по својој ауторитарној мјери и нама одреде судбину. И то је наше политичко лудило у којем је тешко остати нормалан", каже Топић.

Она додаје да има доста ствари о којима се одлучује у институцијама БиХ, а од значаја су за Републику Српску, а прије свега за партије и појединце. 

"Тако да је за очекивати повратак побуњених у институције, барем кад је њихов интерес у питању. Чини ми се да опозиција није добровољно ушла у ову политичку игранку, чиме је, заправо, грађане додатно збунила. Подсјетићу да се свесрпским јединством у једном друштву, за које ми се чини да се одређјује као секуларно, бавио и патријарх Српске православне цркве, што опозицију и њено судјеловање у овом догађању без разрађеног завршног сценарија, никако не оправдава и амнестира од одговорности. Мислим да је опозиција претрпјела више штете од оних којима је бацала појас за спасавање", каже Топић.

(БУКА)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ПЦ Перестроика

01.09.2021 06:57

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=З3ИСрЕГзЛсс Рибља Цорба - Погледај дом свој андјеле. Преузимање свега сто се мозе преузети. У цивилну дистрибуирано кристализациону управу на 10 вода. Хо ци минг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.09.2021 06:58

Значи то је позадина ове спрдачине. Ова стока секташка само тако и може остати на власти. Куку нама са нама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

01.09.2021 09:45

Инцко бацио појас та спасавање.

Name

Парови, фарма...

01.09.2021 07:02

Добра прилика да се наметне нови изборни закон, да народ конацно поцне одлуцивати о својој судбини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не требају нам избори

01.09.2021 07:24

Ми сада (народ у РС и БИХ) лијепо живимо. Сви имамо новац, политика скоро и не утице на насе зивоте. Нека само овако потраје и нек буде власт ко год хоце самп да народу остане овако добро као сто је сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2021 08:03

Ако се спрдаш онда је ок. , ако не, онда си вјероватно један од они набилдани, тетовирани и накљукани стероидима.

Name

Парламентарац

01.09.2021 07:24

Не паничите унапред. Све ће доћи на своје. Биће и будзета, а биће и избора, Тако да опозиција не треба унапред бити разочарана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалица

01.09.2021 07:30

То је СНСД стварни разлог бојкота, какав закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

01.09.2021 08:05

Зато сте и направили ову фрку, да останете још на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоким

01.09.2021 08:11

Неце бити сједница,избора ни нових закона али плате се примају редовно.Укинути им плате то им је слаба тацка због њих нас униставају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

01.09.2021 08:25

институцијалних девијација. Око за око зуб за зуб. Институције које не постују закон сурово казнити. Замјеном људи, али боље прототипима и неутрализацијом и казњавањем људи који организују и изврсавају девијације, цак и ако је рец о пар њих за примјер. Стаљн вс корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

01.09.2021 09:04

Па то СНСД и ради и то им одговара да Милорад остане на власти а и његови чланови и сапатници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

01.09.2021 09:15

А ста ви људи мислите хоце ли бити избора, или ??????

Name

ре илија

01.09.2021 10:39

остаце на власти ал преко мене мртвог..доста је било

Name

ММФ

01.09.2021 13:29

Мора да народ задузи а лопови пљацкају.....

Name

Бобан

01.09.2021 16:50

Стаце избори додик би свакако да влада дозивотно па после даму син преузме онису способни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н Н

01.09.2021 16:52

Само увести електронско гласање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме

02.09.2021 14:13

Требају нерегуларни резултати покраден их изборних резултата?!Боље и да их не буде као таквих.

ОДГОВОРИТЕ