Србија ће и даље јачати сарадњу са Турском

- Односи Србије и Турске су изванредни, али тежимо њиховом даљем јачању како би остварили заједнички циљ - да трговинска размјена достигне ниво од пет милијарди долара, поручили су министри иностраних послова двије земље Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу послије састанка у Београду.

Србија 31.08.2021 | 17:59
Србија ће и даље јачати сарадњу са Турском

Селаковић и Чавушоглу данас су потписали Меморандум о разумијевању, а сутра ће заједно отворити Генерални конзулат Турске у Новом Пазару, што је, према заједничкој оцјени, још једна потврда одличних односа и нивоа повјерења између двије земље.

"Сарадња Србије и Турске је на највишем нивоу у савременој историји, захваљујући одличним личним односима двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, а Србија је отворена за даље јачање билатералних односа", рекао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре.

Шеф српске дипломатије истакао је да су Србија и Турска прошле године забиљежиле рекордну спољнотрговинску размјену од 1,32 милијарде евра, напомињући да је тај резултат остварен у условима пандемије.

Према његовим ријечима, обим размјене је порастао петоструко у посљедњих десет година, а Србија и Турска, како тврди, сигурним корацима иду ка још вишем нивоу трговинске размјене.

Чавушоглу је нагласио да су значајно порасла и турска улагањау Србију, наводећи да су прије десет година износила милион долара, а да њихова вриједност сада премашује 250 милиона долара.

"Турске власти сигурно ће подстаћи нова улагања у Србију, чијим властима сам захвалан због тога што су компанијама из Турске пружиле прилику да послују на српском тржишту", рекао је Чавушоглу.

Говорећи о ситуацији у региону, он је навео да су обје земље свјесне своје улоге, као и да имају исти став, а то је залагање за стабилност, мир и економски просперитет.

Чавушоглу је открио да је на његовим састанцима са званичницима Србије било ријечи и о могућности одржавања трилатералних састанака Србије и Турске са другим земљама, са којима су раније одржавни такви самити. 

(Срна Фото: АА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Наравно

31.08.2021 16:39

Са својом брацом увек и за векове

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

31.08.2021 16:56

Дје је ту Бајазит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

31.08.2021 19:39

Турска паметно ради да се сто близе приблизи Сандзаку и тако отвори Турски конзулат у Нови Пазар. А за Турску је Србија вазна и то сто кроз Србију годисње продје 5 милиона турака са и према западу, а да не каземо хиљаде камиона који кроз аутопут Србије одвуцу робу према западу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када схватимо

31.08.2021 20:31

Да су такве ствари позитивне, напредне, нормалне од користи свима, свима це нам и бити добро..... Да сви користе такве могуцности тивјели би срецно у благостању а не ово сто имамо....