Srbija će i dalje jačati saradnju sa Turskom

- Odnosi Srbije i Turske su izvanredni, ali težimo njihovom daljem jačanju kako bi ostvarili zajednički cilj - da trgovinska razmjena dostigne nivo od pet milijardi dolara, poručili su ministri inostranih poslova dvije zemlje Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu poslije sastanka u Beogradu.

Srbija 31.08.2021 | 17:59
Srbija će i dalje jačati saradnju sa Turskom

Selaković i Čavušoglu danas su potpisali Memorandum o razumijevanju, a sutra će zajedno otvoriti Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru, što je, prema zajedničkoj ocjeni, još jedna potvrda odličnih odnosa i nivoa povjerenja između dvije zemlje.

"Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji, zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa", rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Šef srpske diplomatije istakao je da su Srbija i Turska prošle godine zabilježile rekordnu spoljnotrgovinsku razmjenu od 1,32 milijarde evra, napominjući da je taj rezultat ostvaren u uslovima pandemije.

Prema njegovim riječima, obim razmjene je porastao petostruko u posljednjih deset godina, a Srbija i Turska, kako tvrdi, sigurnim koracima idu ka još višem nivou trgovinske razmjene.

Čavušoglu je naglasio da su značajno porasla i turska ulaganjau Srbiju, navodeći da su prije deset godina iznosila milion dolara, a da njihova vrijednost sada premašuje 250 miliona dolara.

"Turske vlasti sigurno će podstaći nova ulaganja u Srbiju, čijim vlastima sam zahvalan zbog toga što su kompanijama iz Turske pružile priliku da posluju na srpskom tržištu", rekao je Čavušoglu.

Govoreći o situaciji u regionu, on je naveo da su obje zemlje svjesne svoje uloge, kao i da imaju isti stav, a to je zalaganje za stabilnost, mir i ekonomski prosperitet.

Čavušoglu je otkrio da je na njegovim sastancima sa zvaničnicima Srbije bilo riječi i o mogućnosti održavanja trilateralnih sastanaka Srbije i Turske sa drugim zemljama, sa kojima su ranije održavni takvi samiti. 

(Srna Foto: AA)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Naravno

31.08.2021 16:39

Sa svojom bracom uvek i za vekove

ODGOVORITE
Name

svasta

31.08.2021 16:56

Dje je tu Bajazit

ODGOVORITE
Name

Dejo

31.08.2021 19:39

Turska pametno radi da se sto blize priblizi Sandzaku i tako otvori Turski konzulat u Novi Pazar. A za Tursku je Srbija vazna i to sto kroz Srbiju godisnje prodje 5 miliona turaka sa i prema zapadu, a da ne kazemo hiljade kamiona koji kroz autoput Srbije odvucu robu prema zapadu

ODGOVORITE
Name

Kada shvatimo

31.08.2021 20:31

Da su takve stvari pozitivne, napredne, normalne od koristi svima, svima ce nam i biti dobro..... Da svi koriste takve mogucnosti tivjeli bi srecno u blagostanju a ne ovo sto imamo....