Док цијели свијет уводи Цовид пасоше, у БиХ се још чека

Увођење Цовид пасоша постаје реалност и пракса широм свијета, а посебно у земљама Европске уније. На истом ради и БиХ.

Босна и Херцеговина 31.08.2021 | 09:15
Док цијели свијет уводи Цовид пасоше, у БиХ се још чека

Наиме, њиме би се требало олакшати путовање грађанима. Раније се говорило да би ЦОВИД пасоши требали имати три важне ставке. Те ставке би требале садржавати информације о томе да ли је особа вакцинисана, да ли има негативан тест на коронавирус као и то да ли га је преболовала.

Међутим, надлежна министарства здравља се електронски морају увезати са свим надлежним органима који буду издавали таква документа

Дакле, здравствене установе морају бити међусобно електронски увезане и са Агенцијом за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), као једном јединственом тачком и то је прописано одлуком која је тренутно у процедури.

Међутим, још увијек се чека... 

"Агенција је још крајем маја 2021. године подузела све активности из своје надлежности и у сарадњи са ресорним Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине припремила приједлог Одлуке о задужењу Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине за техничку обраду и вођење евиденције о издатим ЦОВИД потврдама, те исту упутила надлежним институцијама у даљу процедуру консултација и добијања потребних сагласности, а у циљу доношење исте на Савјет министара Босне и Херцеговине. Сходно наведеном, неопходна је сагласност надлежних здравствених власти у БиХ на напријед наведено рјешење, а чије очитовање се још увијек очекује, како би се исто доставило Вијећу министара Босне и Херцеговине на усвајање", казали су за Акту из ИДДЕЕА-е. 

У наведеној Одлуци припремљени су приједлози техничких рјешења који се односе на систем издавања дигиталне ЦОВИД потврде, изглед и садржај дигиталне ЦОВИД потврде, као и надлежности институција у Босни и Херцеговини у поступку издавања дигиталне ЦОВИД потврде.

Наведена рјешења су заснована на техничким системима успостављеним на нивоу Европске уније.

"Сходно наведеној Одлуци, Агенција би искључиво била надлежна за техничку обраду и вођење евиденције о издатим ЦОВИД потврдама, док би надлежни здравствени органи у Босни и Херцеговини, који су у складу са здравственим прописима у Босни и Херцеговини и надлежни за издавање потврда о вакцинисању, тестирању и пребољењу болести ЦОВИД 19, електронским путем достављали податке Агенцији", додали су. 

У конкретном, имплементирао би се систем који би омогућавао здравственим властима издавање потврде која садржи информације о статусу носиоца у погледу вакцинисања, тестирања и/или преболоване болести ЦОВИД-19, на бази претходне размјене података са Агенцијом, а која би о наведеном достављала бар код издавачима дигиталне ЦОВИД потврде, те која би била међународно призната и у пуном капацитету омогућавала грађанима БиХ путовања по земљама Европе и свијета.

(Акта.ба)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милка...

31.08.2021 07:35

Ја купила себи за 300 евра и мирна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

31.08.2021 07:54

И ја сам одлучила ријешити ту ставку на тај начин.Ако се могу куповати бувљачке дипломе,зашто не и ковид пасош?????

Name

Борац

31.08.2021 07:56

Цека се да зељковиц расписе тендер.

Name

Ре

31.08.2021 08:31

Јеси паметна такви као ти преносе вирус.Треба обавјестити полицију да ухапси ову господју,цуј купила.

Name

Хаха

31.08.2021 12:06

Док се нормалан свијет бори против те будалаштине, назване ковид пасош, ви га прижељкује?!? Шта рећи, а не заплакати?

Name

Челинчанин

31.08.2021 08:10

И док апелују да се вакцинишемо ми још увијек чекамо другу дозу руске вакцине. У Бањалуци ју примају и они који су послије нас вакцинисани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

31.08.2021 09:13

ЧИЊЕНИЦЕ: 1. Вакцинисани могу бити поново заражени и преносити заразу. 2. Они који су преболовали корону могу поново бити заражени и преносити заразу. Па о чему се ту онда ради, па зашто се онда не тражи ПЦР тест за све њих, као и за невакцинисане????? Зашто само невакцинисани морају радити ПЦР тест????? ОВО ВЕЗЕ НЕМА СА ЗДРАВИМ РАЗУМОМ НИТИ СА БИЛО КАКВиМ СУЗБИЈАЊЕМ ЕПИДЕМИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

31.08.2021 09:40

Па вакциниси се и ти па не цес бити оптерецен тим.

Name

РЕ

31.08.2021 12:40

па неце да се вакцинисе а нецу ни ја.

Name

Ре Скептик

31.08.2021 14:33

Ти си превисе забринут око ствари које не разумијес, а нимало забринут због оцигледних проблема које имас. То сто си процитао негдје на интернету нису цињенице. Способност логицког размисљања (ако је особа има) не мозе замјенити образовање. "Здрав разум" је субјективна категорија и не мозе некоме помоци да порави ауто, пилотира авионом, или сузбије епидемију. Пријатељски ти савјетујем да се умјесто опсесивног размисљања о ковиду посветис мало свом интелектуалном и духовном развоју.

Name

Скептик

31.08.2021 21:10

Ре скептик, осим напада на мене, ништа паметно нисам чуо од тебе ништа од онога што сам написао ниси оповргао. Не знам због чега си се уопште огласио.

Name

мики маус

31.08.2021 10:39

Окаците то мацку о реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивотиње

31.08.2021 12:32

морају да се пелцује ? Ко је сколован и xxx ? ради сигурности ? 3 и 4 доза нај боље стити. Не идес у болницу, нема висе ЦОРОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

31.08.2021 16:01

Само се ви боцкајте и вјерујте у Лазну Корону.Људи сад умиру од друге вакцине.

ОДГОВОРИТЕ