Хрвати морају исплатити милионе због пропалог посла

– Предузеће „Кермас енергија“ из Загреба мора да плати више од 21 милион марака фирми „Омега плус“ из Београда због пропалог заједничког посла око изградње и кориштења вјетропарка „Трусина“ у Невесињу, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.08.2021 | 19:32
Хрвати морају исплатити милионе због пропалог посла

Двије компаније, су основале заједничку фирму „Еол први“ која је добила концесију за изградњу вјетроелектрана снаге 51 мегават, процијењене вриједности инвестиције од 150 милиона марака.

Међутим, како је градња више пута одложена, Влада Републике Српске је донијела одлуку којом је одузела концесију, а након чега су ова два партнера кренула у судски процес у којем су једни у друге упирали прст и сматрали кривцима за  пропаст пројекта.

Према пресуди Окружног привредног суда у Требињу која је донешена прије неколико дана, кривац је фирма из Загреба.

Суд  је загребачку „Кермас енергију“ обавезао да српској фирми „Омега плус“ исплати  12,3 милиона марака на име накнаде штете по основу изгубљене добити јер није испунила овавезе преузете Уговором о изградњи и експлоатацији вјетропарка из 2014. године.

Такође, загребачка фирма мора београдској да измири и 8,8 милиона марака дуга по основу удјела у предузећу „Еол први“ који је како се наводи у пресуди пренијела на себе, а није платила.

На све то, „Кермас енергија“ је у обавези да плати и скоро 50.000 марака судских трошкова и то у року од 30 дана под пријетњом принудног извршења.

Као правни лијек им је остављено право на жалбу вишем привредном суду у Бањалуци, а који ће како нам је потврдио Предраг Барош, адвокат “Кермас енергије”, искористити.

Није искључено да се на пресуду жали и „Омега плус“ с обзиром да је у својој тужби тражила да јој се због, како су навели, изгубљене добити надокнади 33,7 милиона евра.

Њихов захтјев у вези дуга за пренесене удјеле је испоштован, с обзиром да су по том основу тражили 4,5 милиона евра.

О томе је портал ЦАПИТАЛ писао још у јануару прошле године у тексту „Губитак концесије покренуо тужбу од 38 милиона евра“.

Подсјећамо, Влада РС је фирми “Еол први” у октобру 2012. године дала концесију на 30 година за изградњу вјетропарка са 17 турбина на Трусини укупне инсталисане снаге од 51 мегават.

У медијима се провлачила информација како би први киловати струје требало би да “потеку” крајем 2019. године, али од тога није било ништа.

Наиме, концесионар никада није доставио тражену банкарску гаранцију, концесија је у марту 2019. године раскинута.

Десет мјесеци након што је предузећу “Еол Први” одузета концесија Влада је поново покренула поступак додјеле концесије.

Поступак је покренут на иницијативу мало познате фирме “СДЛ Енергy Цомпанy” из Источног Сарајева, али је исход непознат.

Из регистра Комисије за концесије Републике Српске се види да није ажуриран јер се и даље као концесионар за вјетропар „Трусина“ наводи „Еол Први“.

(Цапитал) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сједи

30.08.2021 18:06

Пањ на пањ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан Гребе

30.08.2021 20:54

Најбоље је да помоћника министра питају шта се десило. Златко га увукао у муљ, а он Златка, а њему слатке паре. Дају концесије фирмама које нису у стању да финансирају ни изградну кокошињца. Ено на Дрињачи 8 година зидају Скадар на Бојани и неће га никада завршити. На крају изгубили и грађевинску дозволу. Праве тунен у изразито крашком и порозном терену. Нема материјала који може зачепити све рупе у тунелу. Навукли се на танак лед. Ко другоме јаму копа сам у њу упада

Name

Гиле

30.08.2021 20:59

Лако им је да добијају спорове пред домаћим судовима и са корумпираним судијама. Питаћу вас када Хрвати изађу на међународну арбитражу. Одговорна је Влада која је кочила дозволе и сагласности. Због непристајања инвеститора да плаћа мито. Јасно доказиво, само што су домаћи судови "замочјени" да донесу такву пресуду

Name

Бл

30.08.2021 18:30

Како им се да играти са тим милонима.глупост за овај зивотни вјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привредни суд

30.08.2021 18:32

Ови ће на крају досудити да им РС све испалати и сви се уплисају..ма свјетски криминалци ко ће РС да плати одштету за издату концесију и не испуњавање обавеза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

30.08.2021 18:39

Ма нема ништа од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ

31.08.2021 04:08

Ма какви. Циполи да плате? Нема тог бога.

Name

избјеглица

31.08.2021 00:56

Зато се Милановиц улизује са својим изјавама. Хоце да му РС среди да не плати дуг компанија из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2021 12:26

Не буди смијешан!