Hrvati moraju isplatiti milione zbog propalog posla

– Preduzeće „Kermas energija“ iz Zagreba mora da plati više od 21 milion maraka firmi „Omega plus“ iz Beograda zbog propalog zajedničkog posla oko izgradnje i korištenja vjetroparka „Trusina“ u Nevesinju, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 30.08.2021 | 19:32
Hrvati moraju isplatiti milione zbog propalog posla

Dvije kompanije, su osnovale zajedničku firmu „Eol prvi“ koja je dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrana snage 51 megavat, procijenjene vrijednosti investicije od 150 miliona maraka.

Međutim, kako je gradnja više puta odložena, Vlada Republike Srpske je donijela odluku kojom je oduzela koncesiju, a nakon čega su ova dva partnera krenula u sudski proces u kojem su jedni u druge upirali prst i smatrali krivcima za  propast projekta.

Prema presudi Okružnog privrednog suda u Trebinju koja je donešena prije nekoliko dana, krivac je firma iz Zagreba.

Sud  je zagrebačku „Kermas energiju“ obavezao da srpskoj firmi „Omega plus“ isplati  12,3 miliona maraka na ime naknade štete po osnovu izgubljene dobiti jer nije ispunila ovaveze preuzete Ugovorom o izgradnji i eksploataciji vjetroparka iz 2014. godine.

Takođe, zagrebačka firma mora beogradskoj da izmiri i 8,8 miliona maraka duga po osnovu udjela u preduzeću „Eol prvi“ koji je kako se navodi u presudi prenijela na sebe, a nije platila.

Na sve to, „Kermas energija“ je u obavezi da plati i skoro 50.000 maraka sudskih troškova i to u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Kao pravni lijek im je ostavljeno pravo na žalbu višem privrednom sudu u Banjaluci, a koji će kako nam je potvrdio Predrag Baroš, advokat “Kermas energije”, iskoristiti.

Nije isključeno da se na presudu žali i „Omega plus“ s obzirom da je u svojoj tužbi tražila da joj se zbog, kako su naveli, izgubljene dobiti nadoknadi 33,7 miliona evra.

Njihov zahtjev u vezi duga za prenesene udjele je ispoštovan, s obzirom da su po tom osnovu tražili 4,5 miliona evra.

O tome je portal CAPITAL pisao još u januaru prošle godine u tekstu „Gubitak koncesije pokrenuo tužbu od 38 miliona evra“.

Podsjećamo, Vlada RS je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

U medijima se provlačila informacija kako bi prvi kilovati struje trebalo bi da “poteku” krajem 2019. godine, ali od toga nije bilo ništa.

Naime, koncesionar nikada nije dostavio traženu bankarsku garanciju, koncesija je u martu 2019. godine raskinuta.

Deset mjeseci nakon što je preduzeću “Eol Prvi” oduzeta koncesija Vlada je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije.

Postupak je pokrenut na inicijativu malo poznate firme “SDL Energy Company” iz Istočnog Sarajeva, ali je ishod nepoznat.

Iz registra Komisije za koncesije Republike Srpske se vidi da nije ažuriran jer se i dalje kao koncesionar za vjetropar „Trusina“ navodi „Eol Prvi“.

(Capital) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sjedi

30.08.2021 18:06

Panj na panj.

ODGOVORITE
Name

Hasan Grebe

30.08.2021 20:54

Najbolje je da pomoćnika ministra pitaju šta se desilo. Zlatko ga uvukao u mulj, a on Zlatka, a njemu slatke pare. Daju koncesije firmama koje nisu u stanju da finansiraju ni izgradnu kokošinjca. Eno na Drinjači 8 godina zidaju Skadar na Bojani i neće ga nikada završiti. Na kraju izgubili i građevinsku dozvolu. Prave tunen u izrazito kraškom i poroznom terenu. Nema materijala koji može začepiti sve rupe u tunelu. Navukli se na tanak led. Ko drugome jamu kopa sam u nju upada

Name

Gile

30.08.2021 20:59

Lako im je da dobijaju sporove pred domaćim sudovima i sa korumpiranim sudijama. Pitaću vas kada Hrvati izađu na međunarodnu arbitražu. Odgovorna je Vlada koja je kočila dozvole i saglasnosti. Zbog nepristajanja investitora da plaća mito. Jasno dokazivo, samo što su domaći sudovi "zamočjeni" da donesu takvu presudu

Name

Bl

30.08.2021 18:30

Kako im se da igrati sa tim milonima.glupost za ovaj zivotni vjek.

ODGOVORITE
Name

Privredni sud

30.08.2021 18:32

Ovi će na kraju dosuditi da im RS sve ispalati i svi se uplisaju..ma svjetski kriminalci ko će RS da plati odštetu za izdatu koncesiju i ne ispunjavanje obaveza

ODGOVORITE
Name

Ilija

30.08.2021 18:39

Ma nema ništa od toga.

ODGOVORITE
Name

Lj

31.08.2021 04:08

Ma kakvi. Cipoli da plate? Nema tog boga.

Name

izbjeglica

31.08.2021 00:56

Zato se Milanovic ulizuje sa svojim izjavama. Hoce da mu RS sredi da ne plati dug kompanija iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2021 12:26

Ne budi smiješan!