Превазићи препреке и подјеле да жртве нађу спокој и мир

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је апеловао да се прекине са политичким подјелама и са препуцавањима.

Република Српска 30.08.2021 | 17:36
Превазићи препреке и подјеле да жртве нађу спокој и мир

Удружење породица несталих породица и цивила Семберије и Мајевице траже од високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита да
исправи Инцкове грешке и да призна српске жртве.

„Тешке су сузе и мајки српских синова којима се ни 26 година након рата ни за гроб не зна“, поручено је са обиљежавања Међународног дана несталих испред бијељинског Споменика свим мајкама погинулих српских синова свих ратова од Косовског боја до данас.

- Тражим мужа Момира, који је нестао 15. децембра 1992. године у Сарајеву и до дана данашњег не знам ништа за њега – вапаји су Мире Пиљић.

Свих тих 29 година, добијала је, како каже, више дезинформација, него праве трагове које ће је одвести до посмртних остатака њеног мужа.

- Куцала сам на сва врата, и у Међународном црвеном крсту, свуда...али ништа конкретније нисам чула за њега. Вјерујте када дођу парастоси, када су задушнице, тако ми тешко дође када немам гдје да запалим свијећу. Свјесна сам да га нећу живог наћи, али да пронађем његово тијело и да га достојанствено сахрани како доликује људском роду, каже Мира Пиљић.

И Госпа Лукић, као и још 57 породица са подручја Семберије и Мајевице, безуспјешно трага за својим најмилијим.

- Муж ми је нестао на озренском ратишту,26 година како га тражим, још ништа нема. Слабо се ради, слабо се проналази, не знам, каже Лукићева.

Породице несталих, али и представници града Бијељина траже од институција Републике Српске и међународне заједнице да утичу на власти БиХ да се прекине дискриминација српских жртава. Указују да се толики милиони потроше на рад, а резултати су никакви.

- Нисмо задовољни са властима у Босни и Херцеговини зато што нас дијеле, што нисмо све жртве исте. Господину Шмиту би поручила да покуша исправити Инцкове погрешке што није признао српске жртве, да покуша с нама ступити у контакт и да и ми кажемо шта нас боли и кога ми тражимо - рекла је Смиља Митровић, предсједница Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је апеловао да се прекине са политичким подјелама, са политичким препуцавањима.

- Да се превазиђу све законске препреке и да жртве нађу своје уточиште и смирај, да се њихове породице имају гдје помолити за спасење њихових душа. То је минимум који ми дугујемо једни према другима, поручио је градоначелник Бијељине.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лукавица

30.08.2021 16:36

Овај Петровић се право бори.Свака му част.Најјачи је у Бијељини.Све би их помео да буду сад избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.08.2021 16:55

Проблем несталих је врло једноставно ријешити за мање од годину дана ако има политичке воље и здравог разума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мире

30.08.2021 17:02

Ко то оспорава Српске жртве ? Закон који је проширен од високог представника је за све добар због негације и величања ратних злочина, колико знам тај закон ( или сличан ) уведен је већ одавно у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

30.08.2021 23:29

Цуј сад хоце да казу смиту,а не признају га .Који су то глупани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е за то

31.08.2021 17:31

Се треба да залазу СВИ у БиХ. СВИ. То је пут ка сузивоту и напретку..... До тада док једни велицају злоцинце, породице јос увијек тразе кости својих страдалих, док се не процесуирају СВИ злоцинци и не открију гдје су бстрадали, увијек це криминалци то гурати под тепих и по потрени манипулисати зртвама због својих лицних интереса....

ОДГОВОРИТЕ