Prevazići prepreke i podjele da žrtve nađu spokoj i mir

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je apelovao da se prekine sa političkim podjelama i sa prepucavanjima.

Republika Srpska 30.08.2021 | 17:36
Prevazići prepreke i podjele da žrtve nađu spokoj i mir

Udruženje porodica nestalih porodica i civila Semberije i Majevice traže od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da
ispravi Inckove greške i da prizna srpske žrtve.

„Teške su suze i majki srpskih sinova kojima se ni 26 godina nakon rata ni za grob ne zna“, poručeno je sa obilježavanja Međunarodnog dana nestalih ispred bijeljinskog Spomenika svim majkama poginulih srpskih sinova svih ratova od Kosovskog boja do danas.

- Tražim muža Momira, koji je nestao 15. decembra 1992. godine u Sarajevu i do dana današnjeg ne znam ništa za njega – vapaji su Mire Piljić.

Svih tih 29 godina, dobijala je, kako kaže, više dezinformacija, nego prave tragove koje će je odvesti do posmrtnih ostataka njenog muža.

- Kucala sam na sva vrata, i u Međunarodnom crvenom krstu, svuda...ali ništa konkretnije nisam čula za njega. Vjerujte kada dođu parastosi, kada su zadušnice, tako mi teško dođe kada nemam gdje da zapalim svijeću. Svjesna sam da ga neću živog naći, ali da pronađem njegovo tijelo i da ga dostojanstveno sahrani kako dolikuje ljudskom rodu, kaže Mira Piljić.

I Gospa Lukić, kao i još 57 porodica sa područja Semberije i Majevice, bezuspješno traga za svojim najmilijim.

- Muž mi je nestao na ozrenskom ratištu,26 godina kako ga tražim, još ništa nema. Slabo se radi, slabo se pronalazi, ne znam, kaže Lukićeva.

Porodice nestalih, ali i predstavnici grada Bijeljina traže od institucija Republike Srpske i međunarodne zajednice da utiču na vlasti BiH da se prekine diskriminacija srpskih žrtava. Ukazuju da se toliki milioni potroše na rad, a rezultati su nikakvi.

- Nismo zadovoljni sa vlastima u Bosni i Hercegovini zato što nas dijele, što nismo sve žrtve iste. Gospodinu Šmitu bi poručila da pokuša ispraviti Inckove pogreške što nije priznao srpske žrtve, da pokuša s nama stupiti u kontakt i da i mi kažemo šta nas boli i koga mi tražimo - rekla je Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je apelovao da se prekine sa političkim podjelama, sa političkim prepucavanjima.

- Da se prevaziđu sve zakonske prepreke i da žrtve nađu svoje utočište i smiraj, da se njihove porodice imaju gdje pomoliti za spasenje njihovih duša. To je minimum koji mi dugujemo jedni prema drugima, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

lukavica

30.08.2021 16:36

Ovaj Petrović se pravo bori.Svaka mu čast.Najjači je u Bijeljini.Sve bi ih pomeo da budu sad izbori.

ODGOVORITE
Name

Petar

30.08.2021 16:55

Problem nestalih je vrlo jednostavno riješiti za manje od godinu dana ako ima političke volje i zdravog razuma.

ODGOVORITE
Name

Mire

30.08.2021 17:02

Ko to osporava Srpske žrtve ? Zakon koji je proširen od visokog predstavnika je za sve dobar zbog negacije i veličanja ratnih zločina, koliko znam taj zakon ( ili sličan ) uveden je već odavno u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Lejkers

30.08.2021 23:29

Cuj sad hoce da kazu smitu,a ne priznaju ga .Koji su to glupani

ODGOVORITE
Name

E za to

31.08.2021 17:31

Se treba da zalazu SVI u BiH. SVI. To je put ka suzivotu i napretku..... Do tada dok jedni velicaju zlocince, porodice jos uvijek traze kosti svojih stradalih, dok se ne procesuiraju SVI zlocinci i ne otkriju gdje su bstradali, uvijek ce kriminalci to gurati pod tepih i po potreni manipulisati zrtvama zbog svojih licnih interesa....

ODGOVORITE