Наша обавеза је да не заборавимо херојски подвиг војника

Градска борачка организација Бијељина обиљежила је 29. годишњицу ослобађања становништва Смолуће, Тиње и Потпећа из непријатељског окружења.

Република Српска 30.08.2021 | 14:43
Наша обавеза је да не заборавимо херојски подвиг војника

Парастосу који је организован испред споменика палим борцима Војске Републике Српске из ова три села присуствовали су њихови саборци, родбина, пријатељи, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и предсједник Скупштине Града Александар Ђурђевић.

Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић подсјетио је присутне да је 70 становника Смолуће, Тиње и Потпећа страдало током опсаде ових села, а да је њих око 150 погинуло током Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Мјештани ових села остали су на својим огњиштима 1992. године, али су се нашли у окружењу и под свакодневним нападима надмоћнијих јединица Армије БиХ, који су имали за циљ њихово физичко уништење. Успјешном акцијом Војске Републике Српске извршен је пробој до тих села и становништво је евакуисано на територију Републике Српске и већина њих је нала уточиште у Семберији. Судбина Смолуће, Тиње и Потпећа јасан је доказ неопходности очувања Републике Српске, и опомена свим Србима каква их судбина чека без ње - нагласио је Стевановић.


 
Предратни становник Смолуће Љубан Илић истакао је да је пробојем и евакуацијом становништва Смолуће, Тиње и Потпећа око 7 хиљада људи спашено од извјесне смрти.

- Акција ослобађања Смолуће је једна од најбоље изведених и најхуманијих акција Војске Републике Српске. Наша је обавеза да чувамо болну успомену на тешке дане у окружењу и да се сјећамо наших жртава, без којих данас не би живјели у слободи - подсјетио је Марковић.

Градоначелник Љубиша Петровић сматра да је морална, духовна и етичка обавеза српског народа да никада не заборави херојски подвиг војника који су одбранили и ослободили становништво Смолуће, Тиње и Потпећа.

- Цијена слободе је, крвљу наших бораца, високо плаћена али Република Српска, која је гарант наших живота и слободе, је створена и наставља да живи. Наша је обавеза да младим генерацијама преносимо патриотски дух и сјећања на њихову жртву, како би заувијек сачували нашу слободу и Републику Српску - истакао је градоначелник Петровић.

Након парастоса и помена положени су вијенци испред спомен-обиљежја палим борцима Војске Републике Српске из Смолуће, Тиње и Потпећа.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милос

30.08.2021 13:01

Ако желите да неко мисли да поштујете борце . Покажиите то са новчаним накнадама породицама погинулих бораца и демобилисаним борцима који су незапослени. А не полагањем вијенаца и закускама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милос

30.08.2021 15:42

У праву си нек погледају мало зиве,њих су препустили да рове по контенерима.

Name

Дзоо

30.08.2021 13:18

Ја који сте манипулатор.Да нас муслимани нису пустили ста ви славите Бозе оппоситион И'м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издајници

30.08.2021 18:34

Јесте ли се борили за новац или велику Србију?

ОДГОВОРИТЕ