Naša obaveza je da ne zaboravimo herojski podvig vojnika

Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježila je 29. godišnjicu oslobađanja stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeća iz neprijateljskog okruženja.

Republika Srpska 30.08.2021 | 14:43
Naša obaveza je da ne zaboravimo herojski podvig vojnika

Parastosu koji je organizovan ispred spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske iz ova tri sela prisustvovali su njihovi saborci, rodbina, prijatelji, gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović podsjetio je prisutne da je 70 stanovnika Smoluće, Tinje i Potpeća stradalo tokom opsade ovih sela, a da je njih oko 150 poginulo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Mještani ovih sela ostali su na svojim ognjištima 1992. godine, ali su se našli u okruženju i pod svakodnevnim napadima nadmoćnijih jedinica Armije BiH, koji su imali za cilj njihovo fizičko uništenje. Uspješnom akcijom Vojske Republike Srpske izvršen je proboj do tih sela i stanovništvo je evakuisano na teritoriju Republike Srpske i većina njih je nala utočište u Semberiji. Sudbina Smoluće, Tinje i Potpeća jasan je dokaz neophodnosti očuvanja Republike Srpske, i opomena svim Srbima kakva ih sudbina čeka bez nje - naglasio je Stevanović.


 
Predratni stanovnik Smoluće LJuban Ilić istakao je da je probojem i evakuacijom stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeća oko 7 hiljada ljudi spašeno od izvjesne smrti.

- Akcija oslobađanja Smoluće je jedna od najbolje izvedenih i najhumanijih akcija Vojske Republike Srpske. Naša je obaveza da čuvamo bolnu uspomenu na teške dane u okruženju i da se sjećamo naših žrtava, bez kojih danas ne bi živjeli u slobodi - podsjetio je Marković.

Gradonačelnik LJubiša Petrović smatra da je moralna, duhovna i etička obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi herojski podvig vojnika koji su odbranili i oslobodili stanovništvo Smoluće, Tinje i Potpeća.

- Cijena slobode je, krvlju naših boraca, visoko plaćena ali Republika Srpska, koja je garant naših života i slobode, je stvorena i nastavlja da živi. Naša je obaveza da mladim generacijama prenosimo patriotski duh i sjećanja na njihovu žrtvu, kako bi zauvijek sačuvali našu slobodu i Republiku Srpsku - istakao je gradonačelnik Petrović.

Nakon parastosa i pomena položeni su vijenci ispred spomen-obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske iz Smoluće, Tinje i Potpeća.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milos

30.08.2021 13:01

Ako želite da neko misli da poštujete borce . Pokažiite to sa novčanim naknadama porodicama poginulih boraca i demobilisanim borcima koji su nezaposleni. A ne polaganjem vijenaca i zakuskama .

ODGOVORITE
Name

Re Milos

30.08.2021 15:42

U pravu si nek pogledaju malo zive,njih su prepustili da rove po kontenerima.

Name

Dzoo

30.08.2021 13:18

Ja koji ste manipulator.Da nas muslimani nisu pustili sta vi slavite Boze opposition I'm.

ODGOVORITE
Name

Izdajnici

30.08.2021 18:34

Jeste li se borili za novac ili veliku Srbiju?

ODGOVORITE