Цигарете испод тезге све скупље, црно тржиште у паду

Због рекордних запљена илегалних цигарета и дувана у Босни и Херцеговини, али и због чињенице да су се такве цигарете цјеновно приближиле легалним, на тржишту је све теже наћи цигарете и дуван без акцизних маркица.

Босна и Херцеговина 30.08.2021 | 13:53
Цигарете испод тезге све скупље, црно тржиште у паду

Да је илегалних цигарета све мање, потврдили су нам и бројни грађани, који тврде да на тржишту нема илегалних цигарета, које су до прије само неколико мјесеци најнормалније куповали углавном на пијацама и код уличних продаваца. Такође, наглашавају да се и данас понегдје могу наћи цигарете и дуван без акцизних маркица, али да је њихова цијена далеко већа и приближно иста као и легалних цигарета са акцизном маркицом.

“Цигарете које сам пушио и куповао на пијаци биле су прво три КМ, онда су поскупјеле на 3,4 КМ па 3,6 КМ и на крају их уопште више нема. Сад имају друге неке без акцизних маркица, али коштају 3,7 КМ и четири КМ, и то ако их има. Седам дана их нема па онда два дана има и тако је у посљедњих скоро два мјесеца”, испричао нам је један грађанин Бањалуке.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је у првих седам мјесеци ове године одузето дувана и цигарета намијењених црном тржишту у вриједности од 4,4 милиона КМ, те да је то убједљиво више у односу на податке за сваку претходну годину.

“То су само подаци из УИО; а на то треба додати још и остварене резултате Граничне полиције БиХ, као и свих надлежних МУП-ова у цијелој БиХ. Појачане активности службеника УИО и број изведених акција свакако су допринијели смањењу продаје дувана и цигарета на црном тржишту у БиХ”, рекли су нам у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Да су запљене илегалних цигарета рекордне, показују и њихови подаци, па је тако у првих седам мјесеци ове године вриједност заплијењене робе била 4,4 милиона КМ, а у току цијеле 2020. године заплијењено је и одузето дувана и цигарета без акцизне маркице у вриједности од 2,4 милиона КМ. Годину раније, односно 2019. године, службеници УИО заплијенили су 1,2 милиона КМ илегалних цигарета и дувана, док су 2018. године те запљене износиле 1,7 милиона КМ.

Стручњаци у БиХ кажу да се у посљедње вријеме у медијама могло примијетити да су акције и запљене илегалног дувана и дуванских производа чешће те да је вриједност те заплијењене робе доста већа него претходних година.

“Један од разлога за успјех јесу и све чешће акције наших институција, али и такођер акције које се проводе у сусједној Црној Гори. У коначници због проблема у ланцима дистрибуције илегалних производа, а уз исту или сличну потражњу, имамо ситуацију да долази до поскупљења илегалних производа, тако да је сада разлика у цијени смањена између илегалних и легалних. Ипак то још не значи да имамо повећање у наплати јавних прихода у односу на претходне године”, рекао је Фарук Хаџић, економски аналитичар.

Он истиче да је сада прави тренутак да се уз смањење акциза на дуван и дуванске производе те уз јачи инспекцијски надзор врати илегално тржиште у легалне токове, а што ће се вишеструко позитивно одразити на приходе по основу акциза и ПДВ-а.

Иначе, у односу на животни стандард, Босна и Херцеговина има највише акцизе на дуван и дуванске прерађевине у Европи, због чега су у једном тренутку ова тржишта, легално и илегално, била практично изједначена.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Србо

30.08.2021 12:16

Свака трговина мала ,испод тезге има цигарете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2021 16:53

Смијешан коментар. Сви продају испод тезге исто као и до сада. Само држе у ауту цигарете па доносе под тезгу по мало.

Name

НН

30.08.2021 12:19

ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма хајдеее

30.08.2021 12:53

па црно тржиште је кад платиш у продавници 5км нај јефтинију кутију , шта ћеш црње

ОДГОВОРИТЕ
Name

не ме се тиче

30.08.2021 13:15

да добровољно узимам отров и још да плаћам за тај отров......која логика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.08.2021 17:09

Не хвалите се ничим ко Бога Вас молим. Црна Гора, тачније њена нова Влада је одрадила посао и цигарете више не долазе бродом у луку Бар што је довело до нестанка или тачније смањења те робе а самим тим и до њеног поскупљења. Зато су промјене добре и надам се да ће се исто десити и код нас а и у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.08.2021 18:01

И то мало ћеифа што смо имали у животу, с том проклетом цигаром, нам загорчавају.Јефтиније ће бити купити бенседин па звиждати смирен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

31.08.2021 01:07

Дијаспора мало направила несташицу, па скочиле цијене. Рече ми баба иза ћошка да је за 2 мјесеца продала колико за читаву годину, јер су куповали у нарамцима. Сад одлазе, па ће се ствари опет вратити у нормалу.

ОДГОВОРИТЕ