Милиони марака од ММФ-а још увијек нису распоређени

Гувернер Централне банке БиХ др. Сенад Софтић, сазнаје Ослобођење, упутио је 24. аугуста допис Министарству финансија и трезора БиХ те ентитетским министарствима финансија у којем се, између осталог, појашњава начин расподјеле финансијске помоћи коју је БиХ добила од Међународног монетарног фонда (ММФ), а која је превасходно намијењена за санацију посљедица пандемије коронавируса.

Босна и Херцеговина 30.08.2021 | 08:04
Милиони марака од ММФ-а још увијек нису распоређени

ДОМАЋА ВАЛУТА

Подсјетимо, ММФ је 23. августа уплатио средства на рачун ЦББиХ по основу алокације специјалних права вучења (СДР) у износу од 254.182.273 СДР. Централна банка је за примљена средства одобрила одговарајући износ у домаћој валути од 602.540.349,06 КМ на депозитни рачун/подрачуне ентитета БиХ за трансакције са ММФ-ом у омјеру једна трећина за РС и двије трећине за ФБиХ у складу са важећим Меморандумом о разумијевању, који се тиче чланства БиХ у ММФ-у.

Међутим, да би се реализовала расподјела алокације СДР-а, потребно је да министарства финансија ФБиХ и РС, у складу са Меморандумом о разумијевању који је на снази, доставе Централној банци БиХ листу овлаштених потписника и инструкције за даљитрансфер одобрених средстава на депозитном рачуну/подрачунима за трансакције са ММФ-ом.

Савјетник премијера ФБиХ Горан Мирашчић казао је у петак за Н1 да је Министарство финансија ФБиХ упутило инструкцију Централној банци и да очекују да се средства расподијеле.

Хазим Ранчић, замјеник министра финансија и трезора БиХ, каже за Ослобођење да ће се расподјела новца вршити на основу Меморандума о разумијевању, који је закључен 2016. године.

- Овај пут је ријеч о правном послу који произлази из чланства у ММФ-у. У Меморандуму је наведено да се расподјела врши у омјеру двије трећине за ФБиХ, а једна трећина за РС.

С обзиром на то да у Централну банку још нису стигле инструкције, упитали смо га може ли се десити да због политичких надмудривања новац још неко вријеме стоји на рачуну.

- Већ је ових неколико дана блокада зато што избјегавају да доставе инструкцију како би Централна банка поступила. И то је једна врста блокаде и на штету је оних који неће да доставе инструкције како би добили новац и како би га распоредили у области које су погођене пандемијом. Да ли је то здравство, мала и средња предузећа и сви они који су погођени пандемијом, а знамо како стоје ентитетски, кантонални, општински и градски буџети и да је та помоћ добродошла и неопходна, напомиње.

У ММФ-у очекују да ће, кад новац буде распоређен, ентитетске владе донијети одлуке и средства искористити на најбољи начин.

(Ослобођење)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Шушара

30.08.2021 07:23

Одлична вијест, надам се да ће Баја истрајати на блокади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

30.08.2021 13:08

Дабогда их никад не подјелили

ОДГОВОРИТЕ