Обиљежен Међународни дан несталих у Бијељини

Породице несталих незадовољне су радом Института за нестала лица БиХ и чињеницом да институције Републике Српске не могу утицати да се прекине дискриминација српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, поручено је са обиљежавања Међународног дана несталих испред централног споменика у Бијељини.

Република Српска 29.08.2021 | 17:50
Обиљежен Међународни дан несталих у Бијељини

Добринка Трифковић од 1995.године трага за својим сином Жељком, коме се губи сваки траг на стратишту у Крајини гдје је био на задатку спасавања српских избјеглица. Имао је свега 25 година... За његову породицу трагање за посмртним остацима је мучан и веома спор процес.

“Апелујем на све власти да помогну овим породицама које немају гдје запалити свијећу, како би смирили своју душу”, поручила је Добринка Трифковић, предсједник Одбора за тражење несталих лица града Бијељина.

За Момиром Пиљићем трага његова супруга већ 29 година, током којих је добијала, како каже, више дезинформација, него праве трагове које ће је одвести до посмртних остатака њеног мужа. 

“Живим за тај дан да нађем посртне остатке мог мужа и да се достојанствено сахрани као што то доликује људском роду”, рекла је Мира Пиљић, супруга несталог борца ВРС. 

У РС још увијек се трага за 1.652 нестала лица, а од тог броја, 42 особе са подручја Семберије и Мајевице воде се као нестале. Породице, али и чланови одбора погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Бијељини, незадовољни су радом надлежних током протеклих година, тврдећи да је неопходно прекинути дискриминацију српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

“Данас, 26 година послије рата, ми имамо око 7.500 несталих, од чега 1.652 особе српске националности, док се са подручја Семберије и Мајевице њих 42 води као нестали. Ми као организација настављамо подршку породицама несталих, али исто тако, очекујемо већу подршку локалних и републичких нивоа власти”, изјавио је Дарко Стевић, предсједник ГО породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Бијељина.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БОРАЦ

29.08.2021 16:33

ДАЛИ ЈЕ НОРМАЛНО ДА БОРАЦ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ НЕМА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анна

29.08.2021 18:42

Борци гласају и аплаудирају Додику па је нормално

Name

Ре

30.08.2021 04:35

Тразили сте- гледајте