Obilježen Međunarodni dan nestalih u Bijeljini

Porodice nestalih nezadovoljne su radom Instituta za nestala lica BiH i činjenicom da institucije Republike Srpske ne mogu uticati da se prekine diskriminacija srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, poručeno je sa obilježavanja Međunarodnog dana nestalih ispred centralnog spomenika u Bijeljini.

Republika Srpska 29.08.2021 | 17:50
Obilježen Međunarodni dan nestalih u Bijeljini

Dobrinka Trifković od 1995.godine traga za svojim sinom Željkom, kome se gubi svaki trag na stratištu u Krajini gdje je bio na zadatku spasavanja srpskih izbjeglica. Imao je svega 25 godina... Za njegovu porodicu traganje za posmrtnim ostacima je mučan i veoma spor proces.

“Apelujem na sve vlasti da pomognu ovim porodicama koje nemaju gdje zapaliti svijeću, kako bi smirili svoju dušu”, poručila je Dobrinka Trifković, predsjednik Odbora za traženje nestalih lica grada Bijeljina.

Za Momirom Piljićem traga njegova supruga već 29 godina, tokom kojih je dobijala, kako kaže, više dezinformacija, nego prave tragove koje će je odvesti do posmrtnih ostataka njenog muža. 

“Živim za taj dan da nađem posrtne ostatke mog muža i da se dostojanstveno sahrani kao što to dolikuje ljudskom rodu”, rekla je Mira Piljić, supruga nestalog borca VRS. 

U RS još uvijek se traga za 1.652 nestala lica, a od tog broja, 42 osobe sa područja Semberije i Majevice vode se kao nestale. Porodice, ali i članovi odbora poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Bijeljini, nezadovoljni su radom nadležnih tokom proteklih godina, tvrdeći da je neophodno prekinuti diskriminaciju srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Danas, 26 godina poslije rata, mi imamo oko 7.500 nestalih, od čega 1.652 osobe srpske nacionalnosti, dok se sa područja Semberije i Majevice njih 42 vodi kao nestali. Mi kao organizacija nastavljamo podršku porodicama nestalih, ali isto tako, očekujemo veću podršku lokalnih i republičkih nivoa vlasti”, izjavio je Darko Stević, predsjednik GO porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Bijeljina.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BORAC

29.08.2021 16:33

DALI JE NORMALNO DA BORAC PRVE KATEGORIJE NEMA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

ODGOVORITE
Name

Anna

29.08.2021 18:42

Borci glasaju i aplaudiraju Dodiku pa je normalno

Name

Re

30.08.2021 04:35

Trazili ste- gledajte