"СПЦ се означава као провокатор и креатор проблема"

Патријарх српски Порфирије указао је данас, поводом предстојећег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да се у Црној Гори дешава "савремена замјена теза" јер се Српска православна црква у дијелу црногорске јавности означава као провокатор и креатор проблема, иако су се православни митрополити "вијековима устоличавали на Цетињу".

Србија 29.08.2021 | 12:57
"СПЦ се означава као провокатор и креатор проблема"

"Зато нисам до сада ниједну реч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста смо веома тужни и препознајемо савремени механизам замена теза где некога унапред прогласите црним, где га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он води путевима своје слободе која је истовремено и љубав", рекао је патријарх током литургије у Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, објављено је на његовом Инстаграм налогу.

Истакао је да је за једну нормалну, природну ствар по којој Црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вијековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко прогласио да то не треба тако да буде.

"Иако ми сада немамо друго решење јер спроводимо оно што је природно и нормално, бивамо дефинисани као 'неко ко нешто на силу намеће' и као 'неко ко не разуме ситуацију' и као 'неко ко провоцира'. То је као кад би вам неко рекао: 'Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама!' А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар", рекао је Порфирије.

Додао је да је устоличење и све што Црква чини увијек у духу ових ријечи Христових, у духу онога што се темељи на вјери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави.

"Црква дејствује и дела увек и искључиво из јеванђеља. По својој природи она није ту да решава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке", пручио је патријарх Порфирије.

Устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија заказано је за 5. септембар на Цетињу.

Митрополија-црногорско приморска саопштила је да ће се устоличење обавити под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора, у жељи да се пружи максималан допринос миру и стабилности Црне Горе и поштујући епидемиолошке мјере.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Црква и Џамија

29.08.2021 11:08

Се требају повући из политике ПОД ХИТНО То је једини спас за овај народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

29.08.2021 11:54

Тако је. Бог је један и не дјели народ, јер су сви исти пред Богом . Само се дијеле на грешнике и на добро творе. Исто је код свих религија: не уби, не укради,не слажи, не завади, не мрзи не пркоси (ахатост) Итд.

Name

Ре

29.08.2021 12:11

Прочитај овај текст бар још два пута пошто видим да ниси схватио да је патријарх управо нагласио да га политика не занима. Вијековима се владике устоличавају на Цетињу и сад кад то неби учинили био би полиричи потез. Срећа Милова и Милорадова да много има таквих и могу владати доживотно.

Name

ре.

29.08.2021 15:15

цркве и дзамије су извор подрске данасњим владајуцим олигархијама и уз њихову помоц они и опстају на власти десетољецима.

Name

Чувари СРПСКЕ

29.08.2021 11:26

Под хитно да црква заузме неки став по питању очувања СРПСКЕ и народа на овим просторима, да се не праве неми пред овом политиком пљацке која се спроводи. Клонити се политике!!! НАРОД ВАМ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ НАСТАВИТЕ ЛИ СЕ ПРАВИТИ НЕМИ И СЛЕПИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

29.08.2021 12:10

Не недостаје став СПЦ о Српској и српском народу, али тај став се нажалост поклапа са владајућом политиком и у РС и у Србији. Све се може опростити осим мазохистичког става политике да је српски народ крив за геноцид, то нико не тврди ОСИМ МАЛОГ БРОЈА ЗЛИХ ЉУДИ!

Name

да

29.08.2021 12:19

Немају времена да чувају народ , чувају своју имовину.

Name

Шљука зове цондора

29.08.2021 12:06

Па то је донекле и тачно, претходни владика је политички провоцирао Црногорце и Црну Гору као државу, то је неоспорно. СПЦ је дубоко загазила у политичке воде, то је дефакто политичка странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

29.08.2021 16:13

Православни митрополити јесу устолицени у храму у Цетињу то стоји али неце Патријарх да казе која црква је била прије 1918 у Црној Гори као да се срами

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПЦ

30.08.2021 18:36

СПЦ! Тацка!

Name

Бабел

29.08.2021 18:53

Наравно да је провокатор и креатор проблема... водите своје послове у црквама , дзамијама и др . богомољама..ако неко вјерује у Бога доци це у цркву а не идите по куцама и не зовите телефонима и не узнемиравајте народ ради освестања куца,станова тј. убирања хараца.Не мјесајте се у посао дрзаве ето ста сте направили у ЦГ ,земља на ивици градјанског рата...

ОДГОВОРИТЕ