"SPC se označava kao provokator i kreator problema"

Patrijarh srpski Porfirije ukazao je danas, povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da se u Crnoj Gori dešava "savremena zamjena teza" jer se Srpska pravoslavna crkva u dijelu crnogorske javnosti označava kao provokator i kreator problema, iako su se pravoslavni mitropoliti "vijekovima ustoličavali na Cetinju".

Srbija 29.08.2021 | 12:57
"SPC se označava kao provokator i kreator problema"

"Zato nisam do sada nijednu reč rekao na ono što se zbiva u Crnoj Gori, i zaista smo veoma tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamena teza gde nekoga unapred proglasite crnim, gde ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on vodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav", rekao je patrijarh tokom liturgije u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

Istakao je da je za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vijekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko proglasio da to ne treba tako da bude.

"Iako mi sada nemamo drugo rešenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definisani kao 'neko ko nešto na silu nameće' i kao 'neko ko ne razume situaciju' i kao 'neko ko provocira'. To je kao kad bi vam neko rekao: 'Vi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama!' A, vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar", rekao je Porfirije.

Dodao je da je ustoličenje i sve što Crkva čini uvijek u duhu ovih riječi Hristovih, u duhu onoga što se temelji na vjeri i na molitvi, u duhu smirenja i u duhu ljubavi.

"Crkva dejstvuje i dela uvek i isključivo iz jevanđelja. Po svojoj prirodi ona nije tu da rešava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke", pručio je patrijarh Porfirije.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zakazano je za 5. septembar na Cetinju.

Mitropolija-crnogorsko primorska saopštila je da će se ustoličenje obaviti pod svodovima Cetinjskog manastira, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora, u želji da se pruži maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore i poštujući epidemiološke mjere.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Crkva i Džamija

29.08.2021 11:08

Se trebaju povući iz politike POD HITNO To je jedini spas za ovaj narod...

ODGOVORITE
Name

Mir

29.08.2021 11:54

Tako je. Bog je jedan i ne djeli narod, jer su svi isti pred Bogom . Samo se dijele na grešnike i na dobro tvore. Isto je kod svih religija: ne ubi, ne ukradi,ne slaži, ne zavadi, ne mrzi ne prkosi (ahatost) Itd.

Name

Re

29.08.2021 12:11

Pročitaj ovaj tekst bar još dva puta pošto vidim da nisi shvatio da je patrijarh upravo naglasio da ga politika ne zanima. Vijekovima se vladike ustoličavaju na Cetinju i sad kad to nebi učinili bio bi poliriči potez. Sreća Milova i Miloradova da mnogo ima takvih i mogu vladati doživotno.

Name

re.

29.08.2021 15:15

crkve i dzamije su izvor podrske danasnjim vladajucim oligarhijama i uz njihovu pomoc oni i opstaju na vlasti desetoljecima.

Name

Čuvari SRPSKE

29.08.2021 11:26

Pod hitno da crkva zauzme neki stav po pitanju očuvanja SRPSKE i naroda na ovim prostorima, da se ne prave nemi pred ovom politikom pljacke koja se sprovodi. Kloniti se politike!!! NAROD VAM NEĆE OPROSTITI NASTAVITE LI SE PRAVITI NEMI I SLEPI

ODGOVORITE
Name

Đed

29.08.2021 12:10

Ne nedostaje stav SPC o Srpskoj i srpskom narodu, ali taj stav se nažalost poklapa sa vladajućom politikom i u RS i u Srbiji. Sve se može oprostiti osim mazohističkog stava politike da je srpski narod kriv za genocid, to niko ne tvrdi OSIM MALOG BROJA ZLIH LJUDI!

Name

da

29.08.2021 12:19

Nemaju vremena da čuvaju narod , čuvaju svoju imovinu.

Name

Šljuka zove condora

29.08.2021 12:06

Pa to je donekle i tačno, prethodni vladika je politički provocirao Crnogorce i Crnu Goru kao državu, to je neosporno. SPC je duboko zagazila u političke vode, to je defakto politička stranka.

ODGOVORITE
Name

Rs

29.08.2021 16:13

Pravoslavni mitropoliti jesu ustoliceni u hramu u Cetinju to stoji ali nece Patrijarh da kaze koja crkva je bila prije 1918 u Crnoj Gori kao da se srami

ODGOVORITE
Name

SPC

30.08.2021 18:36

SPC! Tacka!

Name

Babel

29.08.2021 18:53

Naravno da je provokator i kreator problema... vodite svoje poslove u crkvama , dzamijama i dr . bogomoljama..ako neko vjeruje u Boga doci ce u crkvu a ne idite po kucama i ne zovite telefonima i ne uznemiravajte narod radi osvestanja kuca,stanova tj. ubiranja haraca.Ne mjesajte se u posao drzave eto sta ste napravili u CG ,zemlja na ivici gradjanskog rata...

ODGOVORITE