Шта ће радити Ангела Меркел када оде у пензију?

Послије шеснаест година у Канцеларском уреду, Ангела Меркел ускоро иде у политичку пензију. Сваког мјесеца ће добијати петнаестак хиљада евра и имаће гомилу слободног времена. Осим ако се не баци на нову каријеру.

Свијет 29.08.2021 | 12:12
Шта ће радити Ангела Меркел када оде у пензију?

Ангела Меркел воли да кува супу од кромпира и спрема колач са шљивама. То су типична њемачка јесења јела, али ове јесени тешко да ће имати времена за много кувања. За мање од мјесец дана (26. септембра) одржавају се парламентарни избори, али за Меркелову политичка каријера неће бити готова у вечерњим сатима те недјеље, након што се објаве први резултати. Она остаје у Канцеларском уреду, и наставља да води послове све до формирања новог кабинета, пише ДW.

У просјеку, у протеклих неколико деценија, савезни канцелар (или канцеларка) с новим кабинетом у Бундестагу заклетву је полагао пет-шест седмица након избора. Али, прошли пут (након избора 2017) Њемачка је пет и по мјесеци чекала на нову владу.

Тако је могуће да Ангела Меркел претекне и свог политичког ментора Хелмута Кола, који још увијек најдуговјечнији послијератни канцелар. Колова канцеларска каријера је окончана 1998, након 5.870 дана на дужности. Тај рекорд би Меркел оборила уколико би остала на функцији до 17. децембра ове године.

Књиге, мало спавања…
У јулу, током посјете Вашингтону, Меркелову су питали како замишља пензионерске дане. На то питање она обично не жели да одговара, али у САД је натукнула да ће се најприје одморити и да неће прихватати никакве позиве. Прво ће морати да спозна да ће њене обавезе сада обављати неко други, рекла је Меркел. И одмах додала: "Мислим да ће ми се то јако свидјети."

С пуно слободног времена, Меркелова по сопственим наводима жели да размисли шта је "стварно занима". За размишљање о том питању, како каже, у протеклих шеснаест година није имала пуно времена. Уз шеретски осмијех канцеларка је тада, на церемонији на којој јој је уручен почасни докторат Универзитета "Џонс Хопкинс", још и додала: "А након тога ћу можда покушати да мало читам, и онда ће ми капци пасти од умора, онда ћу мало одспавати."

Поглед у будућност већ су бацили један фото-умјетник и један аутор кримића. Андреас Михе је на осами, у потпуној тишини, фотографисао сопствену мајку као двојницу њемачке канцеларке, и од тих фотографија направио изложбу.

Аутор кримића Давид Зафије пак полази од тога да ће Меркел брзо почети да се досађује кад јој календар више не буде препун обавеза.

У хумористичном кримићу "Мис Меркел", канцеларка се након мандата сели у викендицу у Бранденбургу, и муку мучи са животом на селу. Живот уз печење колача? И баш некако у стилу британских кримића о "Мис Марпл", из пера Агате Кристи, и Меркел набаса на један смртни случај и ревносно почне да истражује околности…

Сигурна пензија
Хумористична је то књига, али књига чије је кључно питање оправдано. Може ли се особа која је деценијама од раних јутарњих до касних вечерњих сати имала обвезе и тако велику одговорност - одједном "искључити"? "Оно што некоме недостаје, примијети се тек онда кад се то више нема", рекла је Меркел на ту тему недавно у Берлину.

Меркел је прославила 67. рођендан у јулу, што је ионако вријеме за пензију. За разлику од бројних пензионера у Њемачкој, Меркел неће имати финансијских брига. Као канцеларка мјесечно зарађује 25.000 евра, а добија и више од десет хиљада на име мандата посланице.

Кад престане да ради, најприје ће три мјесеца примати пуну плату, а онда највише 21 мјесец половину те своте.

Што се тиче висине пензије, надлежне службе ће у обзир узети разне активности - као канцеларке, раније министарке, посланице. Тај дуги стаж у политици би требало да јој обезбиједи одличну пензију од петнаестак хиљада евра мјесечно.

Осим тога, до краја живота има право на службено возило (са возачем) и лично обезбјеђење. У просторијама Бундестага ће добити и једну канцеларију, порески обвезници ће финансирати и шефа те канцеларије, двоје запослених и једно асистентско мјесто. То је традиција у Њемачкој, оно на што законски имају право бивши шефови владе.

Нова каријера?
Бивши чланови владе су законски обавезани на дискрецију. Али чак и ако около не смију да брбљају о повјерљивим стварима, они су и те како радо виђени у корпорацијама. На примјер као савјетници, а и због сјајних политичких контаката.

Неки претходници Ангеле Меркел су прешли у слободну економију. Хелмут Шмит је 1982. постао издавач недјељника Цајт, био је и врло популаран говорник. У једном интервјуу је рекао: "Имао сам правило да ниједан наступ не одржим за хонорар мањи од 15.000 долара."

А како се још боље зарађује, то су демонстрирали бивши канцелари Хелмут Кол и Герхард Шредер. Они су политичку прошлост и славу дословно позлатили - Кол је утемељио фирму која се бавила лобирањем и стратешким савјетовањем. И одлично је зарађивао.

Шредер се, само неколико мјесеци након што је 2005. изгубио од Меркел, нашао на платној листи руског пројекта "Сјеверни ток", као кћерке-фирме "Газпрома". Тиме је навукао бијес многих критичара - Шредер се, наиме, као канцелар залагао за градњу тог гасовода.

У међувремену је законски регулисано да бивши чланови владе прије "трансфера" у привредне воде морају најприје питати Канцлерамт у Берлину хоће ли новом активношћу "угрозити јавни интерес". Око тог питања Владу савјетује етичка комисија, која може предложити и "прелазни рок" у трајању до 18 мјесеци. Значи тек годину и по након одласка с политичке дужности трансфер се званично спроводи.

Планира ли Ангела Меркел да преузме неки нови посао? Или неку почасну, волонтерску дужност? За сада о томе ништа није рекла.

Вјероватно ће још неко вријеме остати у Берлину. Њен супруг, професор квантне механике Јоахим Зауер, још не размишља о пензији. На берлинском Универзитету "Хумболт" он има статус професора емеритуса, али је 72-годишњак продужио уговор на позицији старијег истраживача. Али, само до 2022. године, пише ДW.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кики

29.08.2021 10:32

Сигурно неће узети отпремнину и вратити се у парламенр као Мајкићка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схевах Масхиах

29.08.2021 10:58

Ја сам од Бога одредјен за будуцег владара свијета. Један од главних мојих задатака је да формирам прву свјетску владу Мој је приједлог да предсједница прве свјетске владе буде бас она Ангела Меркел. То би требало да буде њена сљедеца функција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Депеша

29.08.2021 13:14

Мајкићка и Новић старији од ње

ОДГОВОРИТЕ