Свечана академија поводом 56. Кочићевог збора

Кочић, универзална вриједност и величина, живи и даље. Могло се то чути у Бањалуци током обиљежавања Кочићевих дана, а у оквиру обиљежавања 56 Кочићевог збора. Свечана академија одржана је у Банском двору.

Република Српска 28.08.2021 | 22:27
Свечана академија поводом 56. Кочићевог збора

''Знате ли која је најсветија ријеч за Кочића? Која? Отаџбина''.

Петар Кочић је отаџбину, истину и слободу писао великим словом. Писао је сва три књижевна рода: епику, лирику и драму.

Због тога је и данас жив, каже књижевник Љубивоје Ршумовић којем је уручена Кочићева награда града Бањалука.

''Од оца сам као дијете добио његову књигу. Разочарало ме када сам у биографији видио да је он умро, а ја сам мислио да је он жив. Али ево и дан данас ја тврдимда је Кочић жив јер његоа сатира би могла да се штампа као актуелна'' – каже књижевник Љубивоје Ршумовић.

Бањалуком су ових дана одзвањале Кочићеве ријечи. Тако да ће бити и у будуће – поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

''Имам дубоко увјерење да смо читаву седмицу достојно представили Кочића. Вјероваћу боље него икад и да ће наредне године бити боље него ове и тако сваке, јер Кочић то заслужује сваки пут када се изнова чита и када се припрема Кочићев збор а ово је 56 пут да прослављамо нашег Кочића'' – рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Петар Кочић није био само велики књижевник, већ и народни трибун. Политичка дјелатност, пркос и непоколебљивост створиле су од Кочића историјску фигуру српског народа, каже предсједник парламента РС.

''Ово је велика традиција једном великану који то и заслужује. Подсјећање на времена у којима је Кочић живио као чувар наше традиције, заслужује још већу пазњу у ова времена. Налазимо се готово у истом тренутку и имамо сличне проблеме, јер је наш народ у ситуацији да се бори за своје постојање, слободу'' – рекао је  предсједник НС РС Недељко Чубриловић.

Прије свечане академије, поводом 56 Кочићевог збора, градоначелник Бањалуке је угостио истакнуте књижевнике из региона.

Разговарано је о Кочићу и његовој великој љубави према отаџбини, о његовом великом доприносу српском народу, српском језику и књижевности.

''О Петру Кочићу шта да кажем, ми смо сви као уз Његоша расли и уз Кочића. Доживљавали смо змијање захваљујучи његовим дјелима као да смо ту одрастали, тако се и вечерас овдје осјећам'' – рекао је писац из Црне Горе Будимир Дубак.

На свечаној академији је поручено не само да је жива Кочићева писана ријеч, него да смо свједоци да су и данас присутне појаве против којих се Кочић својевремено борио и на које је тада указивао.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Днс

28.08.2021 20:42

Браво чубра свака ти је златна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

28.08.2021 21:17

Коциц се у гробу окреце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцицев збор

29.08.2021 05:06

НАТО на Мањаци је довео, непријатељ СРБА, ДОДИК,оставили су радиоактивни отпад,то мало СРБА,да унисте,,болестима, ДОДИКУ забранити долазак на Мањаци дозивотно,

Name

Ре Геј босна

29.08.2021 10:58

Како се ти окрецес?

Name

ВЛАДИМИР

29.08.2021 10:06

Наш Крым

ОДГОВОРИТЕ