Svečana akademija povodom 56. Kočićevog zbora

Kočić, univerzalna vrijednost i veličina, živi i dalje. Moglo se to čuti u Banjaluci tokom obilježavanja Kočićevih dana, a u okviru obilježavanja 56 Kočićevog zbora. Svečana akademija održana je u Banskom dvoru.

Republika Srpska 28.08.2021 | 22:27
Svečana akademija povodom 56. Kočićevog zbora

''Znate li koja je najsvetija riječ za Kočića? Koja? Otadžbina''.

Petar Kočić je otadžbinu, istinu i slobodu pisao velikim slovom. Pisao je sva tri književna roda: epiku, liriku i dramu.

Zbog toga je i danas živ, kaže književnik Ljubivoje Ršumović kojem je uručena Kočićeva nagrada grada Banjaluka.

''Od oca sam kao dijete dobio njegovu knjigu. Razočaralo me kada sam u biografiji vidio da je on umro, a ja sam mislio da je on živ. Ali evo i dan danas ja tvrdimda je Kočić živ jer njegoa satira bi mogla da se štampa kao aktuelna'' – kaže književnik Ljubivoje Ršumović.

Banjalukom su ovih dana odzvanjale Kočićeve riječi. Tako da će biti i u buduće – poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

''Imam duboko uvjerenje da smo čitavu sedmicu dostojno predstavili Kočića. Vjerovaću bolje nego ikad i da će naredne godine biti bolje nego ove i tako svake, jer Kočić to zaslužuje svaki put kada se iznova čita i kada se priprema Kočićev zbor a ovo je 56 put da proslavljamo našeg Kočića'' – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Petar Kočić nije bio samo veliki književnik, već i narodni tribun. Politička djelatnost, prkos i nepokoleblјivost stvorile su od Kočića istorijsku figuru srpskog naroda, kaže predsjednik parlamenta RS.

''Ovo je velika tradicija jednom velikanu koji to i zaslužuje. Podsjećanje na vremena u kojima je Kočić živio kao čuvar naše tradicije, zaslužuje još veću paznju u ova vremena. Nalazimo se gotovo u istom trenutku i imamo slične probleme, jer je naš narod u situaciji da se bori za svoje postojanje, slobodu'' – rekao je  predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović.

Prije svečane akademije, povodom 56 Kočićevog zbora, gradonačelnik Banjaluke je ugostio istaknute književnike iz regiona.

Razgovarano je o Kočiću i njegovoj velikoj ljubavi prema otadžbini, o njegovom velikom doprinosu srpskom narodu, srpskom jeziku i književnosti.

''O Petru Kočiću šta da kažem, mi smo svi kao uz Njegoša rasli i uz Kočića. Doživljavali smo zmijanje zahvaljujuči njegovim djelima kao da smo tu odrastali, tako se i večeras ovdje osjećam'' – rekao je pisac iz Crne Gore Budimir Dubak.

Na svečanoj akademiji je poručeno ne samo da je živa Kočićeva pisana riječ, nego da smo svjedoci da su i danas prisutne pojave protiv kojih se Kočić svojevremeno borio i na koje je tada ukazivao.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dns

28.08.2021 20:42

Bravo čubra svaka ti je zlatna!

ODGOVORITE
Name

Dejan

28.08.2021 21:17

Kocic se u grobu okrece

ODGOVORITE
Name

Kocicev zbor

29.08.2021 05:06

NATO na Manjaci je doveo, neprijatelj SRBA, DODIK,ostavili su radioaktivni otpad,to malo SRBA,da uniste,,bolestima, DODIKU zabraniti dolazak na Manjaci dozivotno,

Name

Re Gej bosna

29.08.2021 10:58

Kako se ti okreces?

Name

ВЛАДИМИР

29.08.2021 10:06

Наш Крым

ODGOVORITE