Какви су економски ефекти Ердоганове посјете БиХ?

Међународна заједница, поглед на будућност Босне и Херцеговине, унутрашњи договор и дијалог, али и блокаде и схватање блокада на различит начин … добро познате бх. јавности су теме које су обиљежиле обраћање чланова Предсједништва БиХ након сусрета са предсједником Турске, преноси БХРТ.

Босна и Херцеговина 28.08.2021 | 21:06
Какви су економски ефекти Ердоганове посјете БиХ?

“Политички аранжман мора бити унутра оно што се ми договоримо. Дејтонски споразум готово и не постоји јер је он уништен од интервенција међународне заједнице и у том погледу ми морамо доћи до једног новог договора који може стабилизирати БиХ у наредних неколико деценија”, каже члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

“Блокирати то што је усвојено као рјешење и не поштовати то и тражити нове разговоре и договоре, то онда није дијалог”, каже члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

“На крају ће се то завршити, а видјећемо кад ће се заврштити, то не зависи од мене нити је у мојим рукама, завршиће се констатацијом да смо џаба губили вријеме и енергију”, каже предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић.

Долазак члана Предсједништва на састанак, као и министара из СНСД-а, те Додикова изјава да Дејтон не постоји, изазвали су оштру реакцију опозиције у Републици Српској. Због тога је најављен и састанак опозиције у понедјељак.

“Пласирање ове изјаве сада, у овом тренутку, није случајно и представља једну од највећих пријетњи за Републику Српску. Најава новог договора значи и најаву Дејтона 2, што је директно играње са судбином Републике Српске”, навео је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Кључно питање је – ко је извукао бенефите ове посјете?

По свему судећи, политички и економски бенефити припали су турском предсједнику, сматра Ранко Маврак. Тако се показало да с Ердоаном сви радо разговарају и сви га у Босни и Херцеговини слушају, иако он није ништа ново обећао. А вјешто је”, каже Маврак, “избјегао мијешање у унутрашњу политику БиХ.

“Ситуација у Босни и Херцеговини је довољно компликована да се он њоме на појавном нивоу не треба бавити – је ли се бавио иза затворених врата са члановима Предсједништва то не знамо, но и ако јесте то очигледно није дало спектакуларне резулате”, објашњава новинар Ранко Маврак.

Док се сумирају одјеци, једно је сигурно – састанак с Ердоганом није помирио ни промијенио раније ставове чланова Предсједништва. Међутим, произвео је наговјештаје деблокаде институција, сматра Антић.

“Ми можемо говорити о поништавању одлуке Народне скупштине Републике Српске од стране Милорада Додика – да је он ставио неки свој интерес и интерес који он има с Ердоаном испред закључака које је усвојила Народна скупштина Републике Српске”, појаснио је политички аналитичар Велизар Антић.

“Његова посјета показује да се у Босни и Херцеговини све блокаде могу ријешити уз вољу и неку арбитражу са стране, је ли то Ердоганова или нечија друга”, рекао је новинар Борис Черкућ.

Економски и политички ефекти овог састанка свели су се на раније очекивано – повећање робне размјене Босне и Херцеговине и Турске на милијарду долара и наставак инвестиционих улагања, посебно на градњу аутопута Сарајево – Београд.

Домаћи политичари су још једном показали да када је ријеч о финансијама – у овом случају пројектима и инвестицијама, по свему судећи блокаде нема, поручују аналитичари.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

РР

28.08.2021 19:33

Док је месар у политици напретка нема. Он намјерно прави проблеме да би се створио утисак да се не могу договорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хг

29.08.2021 00:53

Рр ти очигледно ниси нормалан.

Name

Ре РР

29.08.2021 04:25

Браво за коментар!

Name

СЕЛДЗУКЛУК

29.08.2021 05:51

ТО ЈЕ ПОЛИТИЦКИ И ЕКОНОМСКИ РЕЗУЛТАТ. ЦЕТИРИ ЦОВЈЕКА КОЈИ СА ЕВРОПОМ НЕМАЈУ ВЕЗЕ. МЕНТАЛНО. КОЈИ ЦЕИФ ВИДЕ КАО ЗАКОН. СВЕ У СВЕМУ СРЕДЊИ ВИЈЕК.

Name

Јаффа

28.08.2021 20:09

Идуће године су избори. Миле се бори да пројекат градње ауто-пута БГ-СА на потезу око Бијељине почне кад му буде требало за предизборну кампању. Плус што форсира Интеграл и Станковића, јер је ту провизија за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

28.08.2021 20:59

Никакви, човјек дошао на свадбу. И успут кобајаги разговарао да три фенола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.08.2021 21:05

Миле будалоооо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

28.08.2021 21:05

Није Реџеп стипса, ваљда нам пошаље Јуфке, кадаифа, сухих Смокава и Јабуковог Чаја у праху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.08.2021 04:35

Добио је 100 милиона пред сами сусрет нема дзаба пара.А ста то он неби изјавио за те паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

29.08.2021 06:42

Какав политичар, један од најмудријих 21 века и 20 и у историји, он ће стварно отцијепити РС сконтао сам његове луцидне потезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варцер

29.08.2021 06:42

Никакви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

29.08.2021 08:04

Ердоган је досао да буде црногорски кум Бакировој кћерци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.08.2021 09:05

Гледајући интервју Додика за АТВ, изгледа као поливен ладном или врелом водом. Дјелује да није нимало задовољан развојем ситуације, а напоменуо је за пут у источном дијелу Турска нешто не подржава него гура у страну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нннннн

29.08.2021 09:28

Јасмина добила кума, то је разлог доласка.

ОДГОВОРИТЕ